Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä sekä pelastuspäällikkö Keijo Kangastie kehottavat hankkimaan kotiin palovaroittimen lisäksi myös käsisammuttimen.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä sekä pelastuspäällikkö Keijo Kangastie kehottavat hankkimaan kotiin palovaroittimen lisäksi myös käsisammuttimen.

Palovaroitin on hengenpelastaja

3.8.2022

Tomi Olli

Palovaroitin pakolliseksi asuinkiinteistöihin vuonna 2000. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaista kuuttakymmentä neliötä kohden. Sellainen olisi suositeltavaa olla kaikissa makuuhuoneissa, eteisessä sekä pesutilojen viereisessä huoneessa. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälän mukaan edelleen on aivan liikaa kiinteistöjä joissa palovaroitinta ei ole, tai se ei toimi.

- Se on todella valitettavaa. Yksi esimerkki toimimattomasta palovaroittimesta on sellainen, mihin patteria ei ole asennettu kunnolla.

Setälä ennakoi myös puun käytön kiinteistöjen lämmityksessä lisääntyvän vallalla olevan energiatilanteen vuoksi.

- Tämä tarkoittaa sitä, että palovaroittimien merkitys kasvaa entisestään. Painotankin jokaisen kiinteistön haltijan vastuuta turvallisuudesta.

- Turvallisuudesta kannattaa todellakin pitää huolta, sillä palolaitoksen tullessa paikalle on tilanne yleensä päässyt kärjistymään.

Pelastusjohtaja muistuttaa myös siitä, että ohikulkijoiden on syytä reagoida palovaroittimen ääneen.

- Silloin on syytä tarkastaa tilanne kohteessa, mistä hälytys kuuluu, ja hälyttää tarvittaessa apuvoimia.

Vanhat vaihtoon

Setälä muistuttaa, ettei palovaroitin aina hälytä tositilanteessa, vaikka se toimisi nappitestissä.

- Näin on tapahtunut lähemmäs kymmenen vuotta vanhojen hälyttimien kohdalla. Onkin ehdottoman tärkeää uusia kaikki vähintään kymmenen vuotta vanhat varoittimet.

- Myös nuorempien kanssa on syytä olla tarkkana, ja yli viisivuotiaiden hälyttimien kohdalla kannattaa vakuuttua siitä, että ne todellakin reagoivat savuun.

Hän painottaa kuitenkin, ettei palovaroittimia ole syytä testata esimerkiksi tulitikuilla.

- Tikusta tuleva savumäärä on todella vähäinen. Silti vastaan on tullut tapauksia, missä palovaroittimen muovi on alkanut sulamaan testin vuoksi. Tällaisessa on myös mahdollisuus isoon vahinkoon.

Palovaroittimet sijoittaminen on tärkeää. Sen on paikka on katossa, eikä seinässä, kuten joissakin kiinteistöissä on toimittu.

- Varoittimen paikka on vähintään puolen metrin päässä seinästä ja muista esteistä. Tämä sen vuoksi, että savu ja lämpö nousevat ylöspäin.

- Varoitinta ei ole hyvä asentaa ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön ja pesutiloihin, sillä kuumuus, kosteus, pöly ja jatkuva veto saattavat vikaannuttaa ne, Setälä opastaa.

« Takaisin