Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva.

Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva.

Ota heijastin käyttöön nyt – unohdus yleisin syy käyttämättömyyteen

7.10.2021

Liikenneturvan kyselyssä jopa 80 prosenttia suomalaisista kertoo käyttävänsä heijastinta pimeän aikaan aina tai yleensä. Heijastin jää matkasta useimmiten unohduksen takia. Perjantaina 1.10. vietetään jälleen valtakunnallista heijastinpäivää, joten nyt on hyvä hetki kiinnittää heijastimet ulkovaatteisiin.

Liikenneturvan kyselyn* mukaan 80 prosenttia suomalaisista kertoo varustautuvansa heijastimin aina tai yleensä pimeään aikaan liikkuessaan. Vain kolme vastaajaa sadasta kertoo, ettei käytä heijastinta koskaan tai käyttää harvoin ja 7 prosenttia käyttää vain, jos se on ulkovaatteessa valmiina. Yleisin syy käyttämättömyyteen on unohdus.

”Heijastimen käyttöä seurataan** vuosittain. Viime syksyn hämärissä heijastin oli käytössä joka toisella suomalaisella. Näyttää siis siltä, että pyrkimys ja tahto heijastimen käyttöön on vahva, mutta se ei aina konkretisoidu teoiksi. Unohduksen voi taklata siten, että varustaa käyttämänsä ulkovaatteet heijastimilla jo kauden alussa. Nyt on hyvä hetki siihen. Heijastinpäivä on startti syksyn ja talven heijastinkauteen”, lausuu Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.  

Nopeuden alentaminen tärkein turvatoimi

Liikenneturvan kyselyn mukaan* seitsemän autoilijaa kymmenestä kertoo ajavansa aina tai usein alhaisemmalla nopeudella, jos keli on huono tai on pimeää. Nopeuden alentaminen lisää havainnointiaikaa. Auton ratissa tai pyörän satulassa pimeydestä tai sateesta johtuva huono näkyvyys on mahdollista paikata alentamalla ajonopeutta.

”Jaettu vastuu kuuluu liikenteeseen. Pimeällä autoilijan tulee hidastaa ja olla entistäkin tarkkaavaisempi ja jalankulkijan kannattaa varustautua heijastimilla. Kumpikaan ei ole toiselta pois ja näin liikenne saadaan yhdessä turvallisemmaksi”, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

« Takaisin