TE-toimistolla on käytössä monta harkinnanvaraista tukea osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi.

TE-toimistolla on käytössä monta harkinnanvaraista tukea osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi.

Osatyökykyisyys - uhka vai mahdollisuus?

29.11.2018

Työnhakijoiden joukossa on hyviä tekijöitä ja osaajia mutta sairauden tai vamman vaikutus tuottavuuteen pistää työnantajaa empimään rekrytointia. Onko juuri se sopivimman tuntuinen hakija osatyökykyinen? Onko rekrytointi suuri riski? Pitääkö työtehtäviä tai ympäristöä mukauttaa uudelle tulokkaalle sopiviksi? Nämä ja monet muut kysymykset saattavat tulla yrittäjän mieleen rekrytointipäätöstä pohtiessa. Päätös on luonnollisesti yrittäjän tehtävä mutta TE-palvelujen kautta päätöksenteon tueksi saa tietoa. "Rekrytointeja voidaan tukea harkinnanvaraisilla tuilla", toteaa asiantuntija Anja Anttila Etelä-Pohjanmaan TE-toimistosta.   

Mitä ovat harkinnanvaraiset tuet? 

Osatyökykyisellä työttömällä työnhakijalla on oikeus 50%:n palkkatukeen sairauden tai vamman perusteella, mikäli ne vaikuttavat kyseessä oleviin työtehtäviin. Päätös palkkatuesta tehdään tapauskohtaisesti määrärahojen puitteissa. Jos perustelut palkkatuen myöntämiseen on, niin tuki voidaan myöntää jopa 24 kuukaudeksi kerrallaan. Palkkatuesta kannattaa kysyä hyvissä ajoin ennen työsopimuksen solmimista suoraan TE-toimistosta muistuttaa palveluesimies Matti Keltamäki TE-toimistosta. Työsuhde ei voi alkaa ennen kuin palkkatuesta on tehty päätös.

Palkkatuen lisäksi työnantaja voi hakea tarvittaessa työolosuhteiden järjestelytukea, jota voidaan suunnata kahdella tapaa. Jos fyysistä työympäristöä joudutaan jollain tapaa mukauttamaan osatyökykyiselle työntekijälle sopivaksi voi TE-palvelut myöntää siihen tukea maksimissaan 4000 euroa henkilöä kohden. Korvaus on harkinnanvarainen ja lain mukaan kohtuulliset muutoskustannukset kuuluvat yrityksen vastuulle. Tukea voidaan myöntää jo työsuhteessa olevan henkilön työn säilyttämisen tueksi kuin myös uuden rekrytoinnin yhteydessä. Työnantajan hakemuksesta voidaan toisen työntekijän antamaa apua henkilön työssä selviytymisen parantamiseksi korvata järjestelytukena enintään 400 eurolla kuukaudessa ja enintään 18 kuukauden ajan. Anttila kertoo, että työolosuhteiden järjestelytuki on hyvä tukimuoto, mutta liian vähän tunnettu. 

Lisäksi työhönvalmennusta voidaan käyttää rekrytoinnin yhteydessä henkilöasiakkaan tarvitessa tukea työsopimuksen solmimiseen ja/tai työsuhteen vakiinnuttamiseen. Työhönvalmennus tarjoaa työnantajalle tietoa työnhakijan osaamisesta ja tarvittaessa TE-toimiston tarjoamista tuista. Työsuhteen alkuun saadaan pidempikestoista tukea, kun työhönvalmennuksen jatkoksi sovitaan toisen työntekijän antamaa apua järjestelytuella tuettuna.  

Hallituksen yksi kärkihankkeista on Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)- Hanke mm. etsii uusia käytäntöjä ja nostaa esiin toimia, joilla voidaan edesauttaa osatyökykyisten työelämässä jatkamista tai avoimille työmarkkinoille työllistämistä.

Kaikki toimet osatyökykyisten työllistymiseen nostavat työllisyysastetta, mutta ennen kaikkea, onko Suomella vara menettää yhtään työkykyistä työntekijää?  

Lisätietoa tarjolla, ota yhteyttä TE-toimistoon. 

« Takaisin