Kyläkauppias Vesa Keskinen toivottaa pandat tervetulleeksi naapuriin.

Kyläkauppias Vesa Keskinen toivottaa pandat tervetulleeksi naapuriin.

Onnittelut Ähtärille pandoista!

25.1.2018

Kyläkauppias Vesa Keskinen toivottaa pandat tervetulleeksi naapuriin.

Isot, pörröiset ja bambua mutustelevat pandat ovat Ähtäri Zoolle lottovoitto. Jokainen meistä tietää, että kun joku voittaa lotossa, niin aina kateellisia riittää. Heidän kommenttiensa ei pidä antaa pilata kenenkään mieltä.

Olin työkavereideni kanssa viime viikolla neljä päivää Helsingin matkamessuilla. Voin ähtäriläisten iloksi sanoa, että ainuttakaan poikkipuolista sanaa ei minun kuulleni pandoista lausuttu. Päinvastoin - useat sadat ihmiset tulivat innoissaan kertomaan, että he ovat tulossa katsomaan pandoja mahdollisimman pian, mutta viimeistään kesällä. Ja ilokseni he mainitsevat, että tulevat samalla myös Kyläkauppaan. Erityisen iloiseksi minut teki se, että valtaosa lupaajista ei ollut käynyt 2000-luvulla kummassakaan kohteessa eli tulossa on siis sankoin joukoin uusia asiakkaita.

Pandalippuko muka kallis?

Messuiltaisin oli aina aikaa lueskella iltapäivälehtien ja muidenkin lehtien lukijoiden kommentteja pandoista. Heti innostuneisuuden jälkeen seuraavaksi kommentoiduimmat asiat olivat pandalippujen hinnat. Aikuisten pandalippu 30 euroa ja eläinpuistokierroksen kera 36 euroa.

Tämä negatiivinen kommentointi hinnoista oli odotettavissa. Tietyllä tavalla tunnen olevani pandojen kummisetä, jonka tehtävä on auttaa. Siksi lupasinkin Ähtäri Zoolle 100 000 ensimmäiselle aikuisten pandalipun ostajalle Kyläkaupan Miljoona Tivoli -pääsylipun ilmaiseksi. Yli 13-vuotiaan Miljoona Tivoli -pääsylipun arvo on 32 euroa. Kokonaisarvo siis 3,2 miljoonaa euroa. Tivolilipun saa noutaa Kyläkaupan Infosta tai Miljoona Tivolin lipunmyynnistä Ähtäri Zoon pääsylippua vastaan. Miljoona Tivoliin pääsevät jälleen kaikki alle 13-vuotiaat lapset ilmaiseksi 22.6.-5.8.2018. Pandalipun ostaja voi siis jäädä jopa voitolle, sillä jos ostaa pelkän pandalipun, niin jää voitolle kaksi euroa (32 - 30 = 2) ja jos ostaa pandalipun eläinpuistokierroksen kera, niin hinnaksi jää vain neljä euroa (32 - 36 = -4). Ähtärin pandaliput ovat maailman halvimmat, kun ottaa huomioon Kyläkaupan tarjoaman Miljoona Tivoli -lipun.

Ähtärikö muka syrjässä?

Toinen kommentoitu aihe oli pandojen sijoituspaikka. Jopa Helsingin Sanomat sortui kritisoimaan Ähtärin sijaintia. Median tulisi olla objektiivinen eikä mollata Ähtärin sijaintia. Särkänniemi olisi kuulemma paras paikka ja jopa Ranuakin verrattuna Ähtäriin.

Ei pandojen sijoituspaikkaa valittu Kehä III:n ihmisten ehdoilla. Se valittiin pandojen ehdoilla ja Ähtäri oli paras sijoituspaikka Suomessa. Ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista. Ja miten niin syrjässä? Jos Kyläkauppaan osuu vuosittain kuusi miljoonaa asiakasta ja Tuuri on 20 minuutin päässä Ähtäristä, niin aivan turha puhua, että Ähtäri olisi vaikeasti tavoitettavissa. Ja varmasti tässä matkan varrella vielä tulee uusia vaihtoehtoja eläinpuistoon matkustamiseen suunnasta kuin suunnasta. Nyt vaan matkanjärjestäjien täytyy aktivoitua, kun rauta on kuumimmillaan.

Pandatko kalliita?

Kolmas kommentoitu aihepiiri oli pandojen kalleus ja mikä taho on lopulta maksumies. Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että minulla ei ole mitään tietoa pandojen vuosivuokrahinnasta. Kommenteissa on ollut 800 000 euroa, 900 000 euroa ja miljoonaa euroa.

Pandoista on ollut ja tulee toki olemaan seuraavat 15 vuotta muitakin kustannuksia kuin vuosivuokra. Kustannuksista kenenkään on turha pitää meteliä, koska ne ovat varmasti tarkkaan laskettuja asioita. Meidän Ykköset! -lehden alueella olevien tulee vain kaikin tavoin olla Ähtäri Zoon ja ähtäriläisten kanssa pandamenossa mukana jokainen omalla tavallaan. Pandojen tulo Ähtäriin on niin monisäikeinen kokonaisuus, että meistä ei vielä kukaan osaa sanoa, mitä kaikkea se tuo tullessaan.

Ketkä hyötyvät pandoista?

Pandat ovat Ähtäri Zoolle lottovoitto. Vielä suurempana lottovoittona näen pandat Ähtärille. Jo tässä vaiheessa Ähtäri on saanut muutamalla miljoonalla eurolla mainostilaa lehdissä, radioissa, televisioissa ja netissä. Pelkästään netissä oli torstaina 202 artikkelia pandoista ja Ähtäristä. Käykää lukemassa niitä ampparit.com hakusanalla panda.

Ähtäri on nyt kaikkien suomalaisten huulilla. Koskaan en ole kuullut, että joku kaupunki olisi kertaheitolla noussut Suomessa tällaiseen positiiviseen tunnettuuteen. Ähtäriläisten voivat olla entistä ylpeämpiä ähtäriläisyydestään. Todella tärkeää on nyt muistaa ottaa pandaajat (pandamatkailijat) vastaan sydämellisesti ja palvella heitä niin hyvin joka sektorilla, että he kertovat siitä läheisilleen ja tuttavilleen suositellen Ähtäriä ja tulevat myös itse tulevina vuosina uudelleen. Ähtärissä kaikkien on mahdollista voittaa.

En kiellä, etteikö myös Kyläkauppa hyötyisi pandoista. Olenkin ottanut tietyllä tavalla kunnia-asiakseni ohjata mahdollisimman paljon ja monella tavalla Kyläkaupan asiakkaita Ähtäri Zoohun. Monetkaan eivät varmasti tiedä, että ollessani 19-vuotias soitin silloiselle Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Esko Kotilaiselle ja pyysin tapaamisaikaa. Aika järjestyi välittömästi ja esitin hänelle, että aloitetaan erikoinen yhteistyö Kyläkaupan ja eläinpuiston välillä: ”Pyritään ohjaamaan toinen toisillemme mahdollisimman paljon asiakkaita eikä makseta puolin eikä toisin markan markkaa. Vaihdetaan esitteitä ja kylttejä ja tehdään kaikkea mitä ikinä vaan keksitäänkään.” Tällä polulla olemme edelleen yli 30 vuoden jälkeen. Ei siis ole sattumaa, että Ähtärin mainoskarhupuuveistos on Kyläkaupan punaisen julkisivun keskellä. Siihen ei rahalla pääse!

Muita suurempia hyötyjiä varmasti ovat muun muassa Wasaline, joka tuo ruotsalaisia ja norjalaisia pandaajia Suomeen ja Powerpark, joka on vain reilun tunnin ajomatkan päässä Ähtäristä. Toki myös Ähtäri Zoo ja Kyläkauppa hyötyvät edellä mainitsemistani yrityksistä.

Lisäksi lukuisat majoitus- ja ravintolayritykset tulevat olemaan hyötyjiä liikenneyrityksistä puhumattakaan.

Toivotetaan yhdessä kaikki pandaajat tervetulleeksi Ähtäriin!

Vesa Keskinen

« Takaisin