Tapani Paasu ja Mikko Linna luottavat koko vuoden kestävän Omistajanvaihdos Kasvupolun tuovan monia ratkaisuja yritysten jatkon näköaloihin.

Tapani Paasu ja Mikko Linna luottavat koko vuoden kestävän Omistajanvaihdos Kasvupolun tuovan monia ratkaisuja yritysten jatkon näköaloihin.

Noin 130 yritystä kaipaa lähivuosina jatkajaa Keurusseudulla

28.5.2015

Tapani Paasu ja Mikko Linna luottavat koko vuoden kestävän Omistajanvaihdos Kasvupolun tuovan monia ratkaisuja yritysten jatkon näköaloihin.

Taisto Järvinen

Suomen talouden ja suomalaisten työllistymisen nimissä on elintärkeää, että toiminta yrityksissä jatkuu ja niille luodaan toimintaa tukevat olosuhteet. On nimittäin jo moneen kertaan todettu, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat työllistymisen kulmakiviä.

Suomessa on noin 70 000 yritystä, joissa nykyinen yrittäjä on jäämässä eläkkeelle lähimmän vajaan vuosikymmenen aikana. Pelkästään Keuruun seudulla samalla aikavälillä eläköityviä yrittäjiä on noin 130.

Läntisen Keski-Suomen ja Pirkanmaan seutukunnilla ollaan tosimielellä liikkeellä, jotta omistajanvaihdokset yrityksissä saataisiin sujuvasti maaliin.

Jatkajaetsintöihin paneutunut Omistajanvaihdos Kasvunpolku 2015 käynnistyi Kiitoratapäivän merkeissä Mäntässä. Kiitoratapäiviä järjestetään jatkossa myös Jämsässä ja Keuruulla. Parhaat yrityksistä jatkavat Kasvu Open -kilpailun sparraukseen. Kasvu Open huipentuu Jyväskylässä 22.-23.10.

Omistajanvaihdos Kasvupolulle Keuruun, Mäntän, Jämsän ja lähitienoon alueella pääsi mukaan 13 yritystä.

 

Tosimielellä matkassa

Keuruulla Otavan Kirjapainon tiloissa yritystoimintaa harjoittavat Digipaino Keuruskopio Oy ja Linnapaperi Oy ovat mukana Omistajanvaihdos Kasvupolulla. Molemmissa yrityksissä vetovastuu on jollakin aikavälillä siirtymässä nuoremmille.

Keuruskopion yrittäjä Tapani Paasu sanoo Kasvupolkua hyvin tarpeelliseksi.

- Yritysten jatkajan etsimiset ovat pitkänsitkeitä hommia. Maaliin pääseminen saattaa vaatia useiden vuosien neuvotteluja. Reitiltä pitää raivata kiviä, ja täyttää niiden jättämiä kuoppia. Saman tyyppisiä asioita ja ongelmia tuppaa nousemaan pintaan kaikissa yritysten jatkoa koskevissa tilanteissa.

- Kipukohdat pitää nostaa pöydälle. Sitä helpommin päästään tuloksiin, mitä varhaisemmassa vaiheessa asioita aletaan selvittämään. Yrityksen jatko on tietenkin helpompi järjestää silloin, kun toimintaedellytykset ovat vahvoja, pohtii Tapani Paasu.

Linnapaperi Oy:n toimitusjohtaja Mikko Linna näkee ensiarvoisen tärkeänä, että omistajanvaihdos -hankkeessa mukana olevilla osapuolilla on aito halu vaihdokseen.

- Pitää olla oikeanlainen palo yrittäjyyteen. ”Täytyy kai yrittää” -asenteella ei ole syytä lähteä yrityskuvioihin. Sekin on todettu, että kun jälkipolvi sanoo, että ei missään tapauksessa, niin joskus aika tekee tehtävänsä ja mielipide voi kääntyä aivan toisinpäin.

- Yleinen ilmapiiri yrittäjyyttä kohtaan on muuttunut. Se ymmärretään, että työpaikka on entistä painavamman kiven alla. Toivoa sopii, että tilanteen johdosta yhä useammat kiinnostuvat yrittämisestä. Kyse on kuitenkin koko yhteiskunnan edusta ja hyvinvoinnista, Mikko Linna kiteyttää.

 

Uhkakuvat hälvenevät

Ensimmäisen Kasvupolun Kiitoratapäivän annista Linna ja Paasu tuntevat mielihyvää.

- On hieno oivallus, kun yritykset yhdessä ja kahden kesken sekä ”myllärien” eli asiantuntijoiden kanssa pohtivat tilanteita. Ulkopuolinen näkökulma on todella tarpeen. Näin toimimalla uhkakuvat hälvenevät ja uskaltaa tuoda oman tilanteensa mylläreille sellaisena kuin se todellisuudessa on.

- Innostuneena ja tekemällä yhdessä saadaan paljon aikaan. Keurusseudulla on hyvä yritysilmapiiri, ja KeuLink on voimavara, jota onneksi osataan käyttää yhteistyön rakentajana.

Linnapaperin omistajanvaihdos on ilmeisesti lähimmän puolentoista vuoden asia. Keuruskopion omistajan vaihdosta on suunniteltu vuoden 2020 vaiheille. Digipaino Keuruskopio Oy:n toimitusjohtaja on Kirsti Paasu.


 

« Takaisin