Oiva Toikan vuosilintu tuo kesän kotiin

29.12.2016

Vuoden 2017 vuosilintu Kiuru lentää sinivalkoisin siivin ilmoittaen satavuotiaan Suomen kesän saapumisesta. Suomen suurta vuotta juhlistaa myös numeroitu sarja sinisiä kyyhkyjä.

Oiva Toikan rakastettujen vuosilintujen perinne alkoi jo vuonna 1993 ja on säilynyt katkeamattomana siitä lähtien. Vuoden 2017 lintu jatkaa tarinaa nostamalla keskiöön satavuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen.

Sinivalkoinen Kiuru kunnioittaa Suomelle tärkeää värimaailmaa; taivaan sineä ja pilviä, lumihankia ja sinistä hetkeä. Taiteilijan omien sanojen mukaan ”Kiurua tarvitaan kesän tekemiseen, se kuuluttaa kesän tulevan kuukauden kuluttua.”  Kiurulla on myös taito lentää – se on tämänhetkisessä Birds by Toikka -kokoelmassa ainoa lintu, jolla on siivet.

Kiurun valmistaminen vaatii tarkkuutta ja ammattitaitoa sekä viiden puhaltajan osaamista ja työpanosta. Jokainen linnun osa: keho, siivet, pää ja pyrstö tehdään erikseen ns. harsolasitekniikalla. Opaalivalkoinen lasi puhalletaan muottiin, jonka avulla pienet ilmakuplat syntyvät lasin pintaan. Sininen väri lisätään jauheena lasin pinnalle ja ylimääräinen väri poistetaan. Jäljelle jäävät helmikuviot. 

« Takaisin