Antti Korhonen on saanut ympärilleen vapaaehtoistyössä olevat nuoret naiset Espanjasta, Irlannista, Slovakiasta, Sloveniasta ja Virosta.

Antti Korhonen on saanut ympärilleen vapaaehtoistyössä olevat nuoret naiset Espanjasta, Irlannista, Slovakiasta, Sloveniasta ja Virosta.

Nuorisokeskus Marttisesta polkuja maailmalle ja maailmalta

29.11.2017

Antti Korhonen on saanut ympärilleen vapaaehtoistyössä olevat nuoret naiset Espanjasta, Irlannista, Slovakiasta, Sloveniasta ja Virosta.

Taisto Järvinen

Kiinnostaako kansainvälisyys?

Kansainvälisyys on yhä enemmän avainsana niin työelämässä kuin lähes kaikessa elämänmenossa. Yksi hyväksi havaittu tapa saada kansainvälisiä kokemuksia ja vahvistaa kielitaitoa on vapaaehtoistyö ulkomailla. Nuorisokeskus Marttinen Virroilla on avainasemassa, kun nuorille rakennetaan polkuja tältä seutukunnalta maailmalle ja maailmalta tänne.

Kansainvälisen nuorisotyön koordinaattori Antti Korhonen Nuorisokeskus Marttisesta sanoo, että tietoa, taitoa ja osaamista kansainvälistymiseen on tarjolla ja EU-rahaa haaveiden toteuttamiseen löytyy.

  • Nuorten kansainvälisen vapaaehtoistyön koordinointia on Marttisessa tehty noin vuoden verran. Kansainvälinen vapaaehtoistyö tällä alueella on siten saatu siivilleen. Mahdollisuuksia työn vauhdittamiseen on, mutta monille on epäselvää se, mistä tietoa ja apua asian tiimoilta saa. Me Marttisessa olemme nimenomaan nuorisotyön ja myös kansainvälisen nuorisotyön asialla.
  • Nuorisokeskusverkoston kumppaneina on kymmeniä luotettavia tahoja, joihin voidaan nuoria vapaaehtoistyöhön ja erilaisiin vaihtoihin ohjata. Yhteensä toiminnan piirissä on noin 60 maata.
  • Nuoret ovat saaneet ulkomailta laadukkaita oppimiskokemuksia. Työtehtävinä ulkomailla voi olla esimerkiksi vanhustenhoitoa, puistotöitä, festivaalien järjestelyjä tai töitä keittiöllä. Ulkomailla oleviin kumppaneihin ollaan yhteydessä koko ajan, ja tukea reissuun lähtijä saa jatkuvasti.

Vapaaehtoistöihin lähtevän nuoren tulee olla 18 -30 vuoden ikäinen. Tiettyjä tiukkoja vaatimuksia vaihtoon lähtevälle nuorelle ei aseteta. Oikealla asenteella ja hyvin motivoituneena pärjää ulkomailla pitkälle. Toinen mahdollisuus on lähteä nuorisovaihtoon ryhmän mukana, jolloin mukaan voidaan ottaa hieman nuorempiakin henkilöitä.

Antti Korhosen arkea on mm. kiertää kouluilla ja nuorisotiloissa sekä tavata nuorisotyöntekijöitä kertoen kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä.

Kiinnostus on herännyt

Nuorisokeskus Marttisen kautta on lähtenyt tänä vuonna jo kymmenkunta nuorta kansainväliseen vapaaehtoistyöhön. Ensi vuonna tavoitellaan noin 30 lähtijän määrää, ja paikkoja on avoinna jo nyt. Vapaaehtoistyössä ollaan tavallisimmin parista viikosta jopa 1 vuoteen. Lisäksi Marttisen kautta on lähtenyt ja lähtee erilaisiin vaihtoihin useita nuorten ryhmiä, jolloin jaksot voivat olla lyhyempiäkin.

Marttisessa on parasta aikaa 12 nuoren ryhmä vapaehtoisia, Espanjasta, Irlannista, Slovakiasta, Sloveniasta ja Virosta. He tekevät useita vierailuja, jotka suuntautuvat seudun paikkakunnille mm. kouluihin, työpajoihin ja nuorisotiloihin. Kohteissa he kertovat vapaaehtoistyöstä ja jakavat kokemuksiaan eri kulttuureista. Antti Korhosen mukaan he ovat erinomaisia kansainvälisyyden ja vapaaehtoistyön asiamiehiä.

  • Nuoret saavat kokemuksia työelämästä, oppivat uutta ja kehittävät kielitaitoa. He saavat tietyntyyppistä sinnikkyyttä sekä oma-aloitteisuutta ja heidän uteliaisuutensa uusia asioita kohtaan kasvaa.
  • Kokemukset Suomesta ovat monille nuorille aika huikeita. Monet eivät tullessaan edes tiedä, että meillä voidaan asua metsän keskellä ja täällä on hyvin rauhallista. Onhan tämä aika erilaista esimerkiksi Dublinin keskustan jälkeen.
  • Meillä Suomessa EVS vapaaehtoistekijöitä voivat vastaanottaa esimerkiksi kunnat ja kaikki yleishyödylliset toimijat kuten esimerkiksi museot, 4H-järjestöt.

Antti Korhonen sanoo, että vapaaehtoistyöhön lähtijälle kaikki on ilmaista, eli EU:n Erasmus+ rahoitukset kattavat nuoren kulut, vakuutukset ja hieman päivärahaa. Vapaaehtoistyöreissu on tavallaan kuin stipendi oppimiseen vieraassa kulttuurissa, josta myös vastaanottava taho hyötyy.

Kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Antti Korhoseen 044 715 1917 tai (Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)

« Takaisin