Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jari Ahola (vas) ja nuorisotyön koordinaattori Sami Sorjonen esittelivät 8 metrin korkuista kiipeilyseinää, mikä on vain yksi monista Nuorisokeskus Marttisen aktiviteeteista.

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jari Ahola (vas) ja nuorisotyön koordinaattori Sami Sorjonen esittelivät 8 metrin korkuista kiipeilyseinää, mikä on vain yksi monista Nuorisokeskus Marttisen aktiviteeteista.

Nuorisokeskus Marttinen Virroilla tarjoaa elämyksiä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti

15.11.2023

Vivi Triballi

Kun Nuorisokeskus Marttinen saavutti upean 30 vuoden etapin, se näkyi lokakuun viimeisenä viikonloppuna isosti. Synttäreitä juhlittiin 28.10. avoimin ovin.

 • Juhlimme Halloween -teeman mukaan. Meillä on ollut täällä juuri kansainvälinen ryhmä nuoria Suomen lisäksi Espanjasta, Irlannista ja Itävallasta, kertoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jari Ahola.
 • Nuoret ovat suunnitelleet ja askarrelleet tänne näyttävät koristeet. Päivän ohjelmassa oli myös seinäkiipeilyä, kasvomaalausta, kummitustunneli ja paljon muuta, kertoo kansainvälistä ryhmää luotsannut nuorisotyön koordinaattori Sami Sorjonen.

Jari Ahola kertoo, että Marttinen on perustettu 1993 ja nykyinen, upea alueen henkeen sopiva päärakennus on tehty 2000-luvun alkupuolella.

 • Marttinen on yksi yhdeksästä valtakunnallisesta nuorisokeskuksesta ja kuuluu Suomen nuorisokeskusverkostoon. Nuorisokeskus sijaitsee keskellä suomalaisia järvi- ja luontomaisemia ja palvelee paitsi alle 29-vuotiaiden nuorten keskuksena ja leirikouluna, myös kokous- ja juhlapaikkana tai lomanviettopaikkana vaikka koko suvulle, Ahola valaisee.

Jari ja Sami ovat erittäin iloisia myös siitä, että Nuorisokeskus Marttinen on saanut Euroopan neuvoston myöntämän laatumerkin, mikä on voimassa seuraavat 5 vuotta. Marttinen työllistää ympärivuotisesti 17 työntekijää ja lisänä sesonkityöntekijät.

Nuorisokeskus avaa mahdollisuuksia

Euroopan neuvoston alueella toimii yhteensä 14 nuorisokeskusta, joista 2 on Suomessa. Sekä Sorjonen että Ahola puhuvatkin paljon kaikenlaisten nuorten puolesta. Nuorille suunnatuissa ohjelmissa vahvistetaan myös nuorten ryhmätaitoja ja sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, jolloin nuoret saavat positiivisia onnistumisen kokemuksia ja itsevarmuutta.

 • On tärkeää ymmärtää, että jokainen lapsi ja nuori on yksilö, ja heidän sosiaaliset lähtökohtansa voivat olla hyvinkin erilaisia. Pyrimme pitämään huolta siitä, että jokainen lapsi ja nuori saa parhaat mahdollisuudet kehittää taitojaan ja identiteettiään turvallisesti, Ahola ja Sorjonen pohtivat.

Nuorisokeskus Marttisen ohjelmien painopiste on ympäristö-, seikkailu- ja kulttuuriperintökasvatuksessa ja kansainväliset hankkeet ja niihin saatu EU-rahoitus luovat mahdollisuuksia.

 • Esimerkiksi nuorisovaihtojen, nuorten vapaaehtoistyöjaksojen ja nuorten kanssa työskentelevien liikkuvuuden järjestämiseen saamme tukea EU:n nuoriso-ohjelmista, Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukoista, Sorjonen selvittää.

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään paljon erilaisten hankkeiden kautta. Visit Finland  ja Business Finland ovat olleet myös mukana avaamassa yhteistyön ovia muun muassa Kiinaan.

 • Joskus sattumallakin on sormensa pelissä. Esimerkiksi San Diegosta tuli tutustumaan lomaileva perhe. Vanhemmat työskentelivät opetusalalla ja tutustuttuaan toimintaamme he halusivat keskustella yhteistyöstä, muistelee Ahola.

 Sami Sorjonen puhuu nuorisotyön sosiaalisesta vahvistamisesta.

 • Sellaisetkin nuoret, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta osallistua ja matkustaa, pääsevät kokemaan Marttisen toiminnassa sosiaalisuutta ryhmissä, luontoelämyksiä ja onnistumisen tunteita ja kokeilemaan myös aktiviteetteja, joihin ei muuten ehkä olisi mahdollisuutta.

 

Häitä ja perhejuhlia

Marttinen on oiva juhlapaikka.

 • Meillä on paljon esimerkiksi rippileirejä, leirikouluja tai tapahtumia ja erilaisia juhlia. Upea luonto ympärillä, laadukas ravintolamme ja mahdollisuus yöpymiseen, tiivistää Ahola.

Vaikka painopiste onkin nuorisotyössä, jonka osuus kaikesta liikevaihdosta on 75 prosenttia, halutaan koko ajan kehittää myös muita palveluita ja puitteet siihen ovat hulppeat.

 • Täällä on 25 hotellihuonetta ja 11 hirsitalohuoneistoa, joissa esimerkiksi juhla- tai kokousvieraat voivat majoittua, kertoo Ahola, joka muistaa viime kesältä hyvän esimerkin.
 • Täällä pidettiin saksalaiset häät.. Joku heistä oli joskus yöpynyt täällä ja muuta sidettä tänne ei ollut, mutta he halusivat tämän paikan juhlapaikaksi hienon ympäristön ja palvelun takia ja olivat todella tyytyväisiä,

Vaikka Marttisen pääasiakaskunta koostuukin nuorista, paikka on suosittu lomanviettopaikka kauniin luonnon keskellä, hyvien palveluiden äärellä.

 • Meillä on ravintola, josta saa päivittäin aamupalat, lounaat ja päivälliset. Monia häitä ja muita tapahtumia vietetään meillä, koska täällä on kaikki mitä siihen tarvitaan, avaa Ahola.

Paikka on mainio myös työyhteisöille virkistäytymiseen.

 • Meillä voi kokoontua porukalla esimerkiksi työhyvinvointipäiville tai firmojen yhteisiin tilaisuuksiin, kuten pikkujouluihin, suosittelee Ahola ja muistuttaa niin kesäisistä aktiviteeteista, elämysgolfista ja järviaktiviteeteista kuin talvisista hiihtoelämyksistä.

« Takaisin