Koiran turvallinen paikka autossa

Koiran turvallinen paikka autossa

Näin koira matkustaa autossa turvallisesti

24.6.2020

Tänä kesänä moni viettää kesälomansa kotimaassa, mikä voi tarkoittaa paljon autoilua. Miten koira kulkee autossa mahdollisimman turvallisesti? Mitä tulee ottaa huomioon ennen kuin lähtee koiran kanssa pidemmälle automatkalle?

Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä turvalliseen ja mukavaan ajomatkaan koiran kanssa. Koira voi matkustaa häkissä joko auton takaluukussa tai penkillä.

Pienen koiran kuljetushäkkiä voi kuljettaa etu- tai takapenkillä. Varmista silloin, että häkki pysyy tukevasti paikallaan, esimerkiksi kiinnittämällä häkki turvavyön avulla.

Isomman koiran häkki sijoitetaan takaluukkuun ja silloin kannattaa ostaa takakonttia varten suunniteltu koiran autohäkki.

Jos häkissä on umpinaiset seinät, varmista, että ilma pääsee kiertämään häkin sisällä.

Farmariautossa tai maasturissa koira voi matkustaa myös takaluukussa. Silloin on tärkeää hankkia autoon koiraverkko, jotta ei pääse takaluukusta takapenkille – omin päin tai vahingon sattuessa.

Kun koira matkustaa takaluukussa, sillä on enemmän matkustustilaa, koska sillä on koko takaluukku käytössään. Toisaalta silloin takaluukkuun on vaikeampi pakata paljoa muuta tavaraa.

Koiralle voi ostaa valjaisiin kiinnitettävän turvavyön, joka liitetään normaalin turvavyön tapaan turvavyöpistokkeeseen. Säädä turvavyö sopivan pituiseksi, jotta koira voi istua ja maata penkillä mukavasti.

Muuta muistettavaa

Kytke koira aina hihnaan ennen kuin päästät sen ulos autosta. Opeta koira olemaan hyppäämättä autosta ulos omin neuvoin tai ilman lupaa. Autosta yhtäkkiä ulos loikkaava koira voi aiheuttaa vaaratilanteen muulle liikenteelle tai koira voi loukkaantua itse. Pieni koira tai koiranpentu kannattaa nostaa autosta ulos.

Koiraa ei yleensä saa ottaa huoltoaseman tai pysähdyspaikan sisätiloihin, mikä kannattaa huomioida varsinkin kuumina kesäpäivinä ja kylminä pakkaspäivinä. Koiraa ei saa jättää yksin sammutettuun autoon kuumana päivänä, sillä lämpötila auton sisällä nousee äkkiä tukalan kuumaksi ja koira voi saada lämpöhalvauksen. Kovalla pakkasella taas autossa tulee koiralle liian kylmä, eli koiraa ei silloinkaan kannata jättää yksin autoon.

Osalle koirista tulee matkapahoinvointia, varsinkin jos koira ei ole tottunut autossa matkustamiseen. Paras tapa ennaltaehkäistä matkapahoinvointi on totutella koira autoon ja autoiluun pikkuhiljaa, aloittamalla muutamilla lyhyillä ajomatkoilla. Autoilu kannattaa yhdistää johonkin koiralle mieluiseen aktiviteettiin, kuten koirapuistoon menemiseen, jotta koira oppii, että autolla pääsee johonkin mukavaan paikkaan. Jos koira viedään autolla vain esimerkiksi eläinlääkäriin, automatkustuksesta voi tulla koiralle stressaava kokemus.

Koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen automatkaa, vaan mieluummin vasta määränpäässä, jotta pahoinvoinnin riski pienenee.
 

« Takaisin