Myrkkysienet ovat myrkyllisiä myös koirille

10.9.2020

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa löytämään esimerkiksi kanttarelleja. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä koirille, joten sienestäessä tulee olla tarkkana, ettei koira maistele sieniä.

Sienten aiheuttamat myrkytykset ovat onneksi suhteellisen harvinaisia ja suurin osa koirista ei syö metsästä löytämiään sieniä. Mutta jos kyseessä on todella kaikkiruokainen koira, saattaa koira maistella sieniä eikä välttämättä osaa varoa myrkyllisiä sieniä. Koira saattaa myös leikin tiimellyksessä innostuksissaan haukata sientä.

Myrkkysienen aiheuttamat oireet

Koiralle myrkylliset sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja muita myrkytyksen oireita. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa koiran menehtymiseen. Osa myrkkysienistä voi aiheuttaa myrkytyksen oireita jo pelkästä sienen nuolemisesta.

Myrkytyksen oireet riippuvat sienilajista, mutta yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja ripuli. Jotkut oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua.

Muun muassa suippumyrkkyseitikki aiheuttaa koiralle munuaisvaurioita ja niiden oireet saattavat näkyä vasta usean päivän kuluttua sienen syömisestä, jolloin munuaisvaurio voi olla ehtinyt edetä jo hyvinkin vakavaksi. Siksi on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin vaikka koiralla ei heti näkyisikään oireita.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt myrkyllisiä sieniä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos mahdollista, ota mukaasi sieni tai kuva sienestä, jota epäilet tai tiedät koirasi syöneen.

 

« Takaisin