Elina Järvenpää ja Juha-Matti Salo katsastavat apteekkeihin lähdössä olevia ravintolisäpurkkeja.

Elina Järvenpää ja Juha-Matti Salo katsastavat apteekkeihin lähdössä olevia ravintolisäpurkkeja.

Myös ravintolisät ovat lähituote

9.5.2018

Elina Järvenpää ja Juha-Matti Salo katsastavat apteekkeihin lähdössä olevia ravintolisäpurkkeja.

Taisto Järvinen

Töysän Apteekin sopimusvalmistus toi useita ravintolisiä asiakkaiden käden ulottuville

Töysän Apteekin sopimusvalmistus on tehnyt lääkkeitä jo runsaan viidentoista vuoden ajan. Nykyisin valmistuksessa on kuusi erilaista lääkevalmistetta, joista on useita eri vahvuuksia ja pakkauskokoja. Uuden tuotteen kehitystyö ja valmistus aloitetaan aina tarpeesta. Joskus uuden tuotteen valmistus kaatuu materiaaliongelmiin, mutta usein se voidaan valmistaa.  Tuotantoon sopivat pienemmätkin valmistuserät, jopa muutaman sadan purkin tuote-erät ovat mahdollisia. Tälläkin hetkellä menossa on uuden tuotteen tuotekehitys.

Uutta Töysän Apteekin valmistuksessa ovat ravintolisät, joiden valmistusta alettiin suunnitella viime syksynä. Varsinainen esilletulo ravintolisien sektorilla tapahtui muutama viikko sitten messuilla Alavudella.

Valmistuksesta vastaava proviisori Juha-Matti Salo sanoo ravintolisiä olevan tällä hetkellä valmistuksessa kuusi erilaista. Hänen mukaansa uusia ravintolisiä on tulossa vielä tämän vuoden aikana.

  • Ravintolisät ovat toistaiseksi myynnissä vain Tuurin, Töysän ja Lehtimäen apteekeissa, mutta jatkossa niitä on mahdollista saada myyntiin myös muihin apteekkeihin. Laadukkaille ravintolisille on selkeä tilaus, etenkin kun niitä saa paikallisesti valmistettuna ja tuoreina lähiapteekeista.
  • Valmistamme useita erilaisia vitamiinivalmisteita ja hivenaineita. Tutkailemme koko ajan mistä tuotteista on kysyntää, niinpä useita uusia tuotteita on jo suunnitteluvaiheessa. Uusia tuotteita suunnitellaan myös yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Ravintolisille on monta valmistajaa. Lääkkeiden valmistajia sen sijaan on vähemmän. Töysän Apteekin valmistus- ja myyntiprosessissa ei ole ylimääräisiä markkinoinnin tai kaupan portaita. Ravintolisät tehdään kokonaan omana työnä etiketin suunnittelusta lähtien, joten tuotteet pystytään valmistamaan kilpailukykyisin hinnoin.

Melatoniini lääkkeiden päätuote

Töysän Apteekin sopimusvalmistus on alkanut pulverien valmistuksella vuonna 2002. Tabletteja on tehty vuodesta 2006. Kolme vuotta sitten valmistus siirtyi entisestä Töysästä Alavuden keskustaajamaan.

Apteekkari, toimitusjohtaja, Elina Järvenpää sanoo melatoniinin ja foolihapon olleen ensimmäisiä tablettituotteita hänen edeltäjänsä toiminnan aikana.

  • Melatoniinin valmistus on lääketableteista merkittävintä. Siitäkin on eri vahvuuksia ja eri pakkauskokoja.
  • Kuudesta lääketuotteesta on eri vahvuudet laskien noin 20 erilaista tuotepakkausta. Päänsärkypulveri on ainoa pulverilääke. Nestemäisiä lääkkeitä, mm. yskänlääkkeitä, valmistamme vain omiin apteekkeihin.
  • Lääkkeiden kehittely tehdään aina yhteistyössä lääkärin kanssa. Lääkevalmisteita on tullut lisää, ja nekin tehdään aina tarpeeseen. Sopimusvalmistuksemme asiakkaana on noin puolet Suomen apteekeista.

Tilat viimeisen päälle

Töysän Apteekin sopimusvalmistuksen nykyiset, huippumodernit tilat Alavudella ovat alan vaatimusten mukaiset. 110 neliömetrin valmistus- eli puhdastilat on rakennettu 450 neliömetrin halliin systeemillä halli hallin sisään.

Jokainen valmistukseen liittyvä huone/työtila on alipaineinen, ja huoneisiin johtava käytävä on ylipaineinen. Paineistusta valvotaan huonekohtaisilla painemittareilla. Lähes kaikki työ onnistuu omana työnä, kun talossa on laboratorio ja muut tarvittavat laitteet ja välineet laaduntarkkailua myöten.

Töysän Apteekki

sopimusvalmistus

Apteekit:

Töysä, Tuuri, Lehtimäki

« Takaisin