Kartta vuodelta 1840 näyttää melko tarkoin 28 vuotta myöhemmin itsenäisenä kunta aloittaneen Multian alueen ja rajat, Erkki Pyökkimies sanoo.

Kartta vuodelta 1840 näyttää melko tarkoin 28 vuotta myöhemmin itsenäisenä kunta aloittaneen Multian alueen ja rajat, Erkki Pyökkimies sanoo.

Multialla tehty 150 vuotta työtä kuntalaisten parhaaksi

10.1.2018

Kartta vuodelta 1840 näyttää melko tarkoin 28 vuotta myöhemmin itsenäisenä kunta aloittaneen Multian alueen ja rajat, Erkki Pyökkimies sanoo.

Taisto Järvinen

Juhlavuosi pitää sisällään monia tapahtumia. Pääjuhla vuorossa tammikuun 21. päivänä.

Multian kunta saavuttaa kuluvana vuonna 150 vuoden ikäpaalun. Juhlavuoden aikana on useita tilaisuuksia, joilla juhlistetaan puolentoista vuosisadan ikään ehtivää kuntaa. Merkittävimmät tapahtumat ovat Multian kunta 150 vuotta -juhla puolentoista viikon kuluttua ja Potkukelkkailun MM-kisat myöhemmin talvella.

Kunnanjohtaja Erkki Pyökkimies kiteyttää kunnan toimintamallin toteamalla, että Multialla on tehty 150 vuotta työtä kuntalaisten parhaaksi. Ykkösjuttu myös tästä eteenpäin on elinvoimaisen Multian kunnan kehittäminen realiteetit ja resurssit huomioiden.

  • Multialla on paljon hyviä elämisen elementtejä. Meillä on yli sadan prosentin työpaikkaomavaraisuus.  Työttömyysaste on toiseksi pienin Keski-Suomessa, viimeisen tilaston mukaan 8,6 prosenttia. Silti se on liian suuri. Hyvää meillä on myös tiestön nykyinen kunto, joskin Pohjanmaan suuntaan toivotaan uudistusta.
  • Velkaa kunnalla on 1,2 miljoonaa euroa, joka tekee runsaat 700 euroa jokaista asukasta kohti. Velan määrä kertoo, että suuria investointeja kunta ei ole tehnyt, eikä niihin ole huutavaa tarvetta. Iholla olevat palvelut ovat ajan tasalla ja niiden säilyminen on meille erittäin tärkeää.

Kunnanjohtaja Pyökkimies nostaa Multian vahvuuksina esille pitäjän metsät ja luonnon. Metsien ansiosta pitäjässä on noin 150 varsinaista metsäalan työpaikkaa, joka on saman verran kuin kunnan työpaikat. Metsistä tulee töitä melko runsaasti myös sivuelinkeinojen ja vapaa-ajantöiden ansiosta. Merkittävää kunnalle on metsäalan toimijoiden maksama yhteisövero.

Tulevaisuus ei lupaa kunnille ruusuja hopeamaljoissa, ei ainakaan pienille kunnille. Kunnanjohtaja näkee silti tulevaan positiivisilla silmillä.

  • Juhlavuoden lahjana kuntalaisille valaistaan Härkölammen 850 metrin juhlavuodenpuistikossa oleva ulkoilureitti. Kyseessä on lahja kunnalta ja seurakunnalta. Kunnan henkilöstölle lahjana on yksi palkallinen vapaapäivä.

Pieninä peikkoina Erkki Pyökkimies näkee sen, että verotulot väestöä menettävissä kunnissa ovat rajalliset, joten jostain on säästettävä. Yksi mahdollisuus kiristää vyötä ovat kunnan toimintakulut. Myös soten suhteen ollaan eri sarjassa isojen kylien kanssa, kun pienillä kunnilla ei oikein paljon ole valinnanvaraa.

Kotoinen 150 -vuotisjuhla

Multian kunta 150 vuotta -juhlallisuudet tammikuun 21. päivänä alkavat seppeleen laskulla esivanhempien muistomerkille. Kello 10.00 on juhlamessu Lovisa Charlottan kirkossa, jossa saarnan ja liturgian pitää rovasti Seppo Rahkonen. Puolitoista tuntia myöhemmin alkaa kansalaisjuhla Sinerväsalissa. Illalla kello 18.00 on vuorossa Kalevi Kiviniemen juhlakonsertti kirkossa.

Kansalaisjuhlassa juhlapuheen pitää Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina. Muuta ohjelmaa on Pauno Pienimäen tervehdyspuhe, Kimmo Riikosen lauluesitys, Multian Kajauksen esiintyminen ja Helena Ladonlahden, Maire Finningin ja Riikka Nokelaisen esiintyminen sekä Hannu Haahkalan laulu. Juhlassa esiintyvät lisäksi Kissaniemen eskarit sekä Sinervän koulun 1-7 luokkien oppilaat. Juhlan juontaa Reima Viitala.

Jouko Laineelle luovutetaan juhlassa liikuntaneuvoksen arvonimi, ja Suomen Kuntaliiton ansiomerkit jaetaan yhdelletoista henkilölle.

« Takaisin