Näyttävissä pylontehtävissä lentäjä näyttää parhaimmillaan uhmaavan jopa fysiikan lakeja.

Näyttävissä pylontehtävissä lentäjä näyttää parhaimmillaan uhmaavan jopa fysiikan lakeja.

Moottoroidun varjoliidon Suomenmestaruus ratkotaan tänä vuonna Tuurissa

20.8.2020

Moottoroitu varjoliito on ilmailulajina suhteellisen tuore ja suurelle yleisölle melko tuntematon. Vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana lajin harrastajia on näkynyt Suomen taivaalla yleisemmin ja reilun kymmenen vuoden aikana Suomessakin on järjestetty kilpailutoimintaa. SM-mittelöihin on vuositasolla osallistunut n.10-15 lajin harrastajaa.

Lentolaite muodostuu laskuvarjoa muistuttavasta siivestä sekä selkään kiinnitettävästä moottorista. Jostain syystä juuri Etelä-Pohjanmaalla lajin harrastajia löytyy Suomesta eniten.

Liekö mäkien ja vuorien puute, sekä halu harrastaa itsenäisesti, ilman toisten apuja ajanut alueen varjoliidon harrastajat lajin moottoroidun version harrastajiksi? Etelä-Pohjanmaan Liitäjät ry on kouluttanut vuositasolla 5-10 uutta lajin harrastajaa jo yli 20 vuoden ajan.

Kilpailutoiminnassa pistepottia on mahdollisuus kartuttaa kolmella eri osa-alueella. Niitä ovat target, navigation sekä economy (suomeksi tarkkuus, suunnistus sekä bensiininkulutus).

Kilpailutehtävät valitaan kulloisetkin sääolosuhteet huomioon ottaen vain n. tunti ennen kunkin tehtävän alkua. Koska lentolaite on kevyt ja hidas, ei sillä lennetä turvallisuussyistä juurikaan yli 3m/s tuulessa. Myös sade estää lajin turvallisen ja mielekkään harrastamisen.

Tuurissa mielenkiintoista tekemistä koko perheelle

Etelä-Pohjanmaan Liitäjät on järjestänyt aiemmin kolmet SM-kisat. Tuurissa kisailtiin myös vuonna 2009 ja Tuuri ympäristöineen soveltui parhaiten kilpailupaikaksi. Kauppakylän palvelut, ympäröivät pellot, Alavuden lentokentän läheisyys ja keskeinen sijainti koko maata ajatellen puolsivat myös ajatusta. Eikä sovi unohtaa, että mahdollisesti kisailijoiden mukana tuleville perheille löytyy Tuurista mielenkiintoista tekemistä kilpailun ajaksi. 

Suomenmestaruutta aletaan ratkomaan tulevana perjantaina klo 17.00 jälkeen, mikäli sääolosuhteet niin sallivat. Lopullinen päätös kilpailun läpikäymisestä tehdään torstai-iltana. Mikäli tuleva viikonloppu perutaan, on seuraava viikonloppu nk. varaviikonloppu.

Kilpailuamme on yleisö tervetullut seuraamaan vapaasti, mutta startti- ja tehtäväalueelle (lähiseudun pellot) on pääsy kielletty turvallisuussyistä, kertoo kilpailun johtaja  Aarno Isomäki. Aarno vinkkaa myös, että mikäli olet saanut kipinän lajin harrastuksen aloittamiseen, käy kurkkaamassa www.epliitajat.fi

« Takaisin