Lähihoitajakoulutuksessa teorian rinnalla harjoitellaan käytännön taitoja.

Lähihoitajakoulutuksessa teorian rinnalla harjoitellaan käytännön taitoja.

Monta polkua lähihoitajaksi

10.6.2021

Tiina Kivinummi on kokenut sosiaali- ja terveysalan opettaja Ähtärin Sedussa. Elokuun alussa alkavaan Ähtärin lähihoitajakoulutukseen on luvassa erilainen rytmitys.

  • Aloitetaan tutkinnon osalla Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen. Koulussa opiskellaan kuukauden verran perushoidon asioita ja sitten opiskelijat lähtevätkin työpaikoille oppimaan viideksi viikoksi, Kivinummi kertoo.

Loppusyksystä opiskellaan toinen kuukausi koulussa sen jälkeen palataan työpaikalle oppimaan ja siellä suoritetaan tähän tutkinnon osaan liittyvä näyttö osaamisesta. Koulutus saa ripeän käytännönläheisen alun.

Lähihoitajaopintojen kesto vaihtelee henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti, sillä osaaminen ratkaisee ja kaikki aikaisemmat opinnot ja työkokemus vaikuttavat opintojen sisältöön ja kestoon.

Työpaikkaohjaajalla iso rooli

Kivinummen mukaan alueella on koulutettu työpaikkaohjaajia, ja mielellään opettajatkin perehdyttävät syvemminkin opiskelijan ohjaamiseen ja tutkinnon tavoitteisiin.

  • Koulussa tarjotaan aina alan viimeisin tieto, ja parhaassa tapauksessa työpaikkaohjaajalle ja opiskelijalle kehittyy suhde, jossa kumpikin osapuoli oppii toiselta, Kivinummi kannustaa. 

Töitä alalla riittää

Eläkkeelle siirtyvien määrä, sijaistarve naisvaltaisella alalla, hoitajamitoitus ja palvelujen käyttäjien määrän kasvu vaikuttavat niin, että sosiaali- ja terveysala tarvitsee kipeästi uusia tekijöitä myös Kuusiokuntien alueella.

  • Kuusiolinna Terveys on iso ja vakaa työnantaja. Talon sisällä pääsee siirtymään tehtävistä toisiin ja kasvattamaan ammatillista osaamistaan, kertoo palveluvastaava Anu Paalanen ja kiittää työnantajansa koulutusmyönteisyyttä.

Sosiaali- ja terveysalalla kaikki työnantajat ovat kiinnostuneita uusista osaajista niin Ähtärissä, Alavudella kuin Kuortaneellakin. Työpaikalla oppimisen kohteita ei ole ollut vaikea löytää, ja myös opiskelijoiden omia kiinnostuksen kohteita halutaan mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon.

Ähtärin koulutuksessa on valittavana kaksi osaamisalaa: Ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen sekä Vammaistyö. Haku koulutukseen on auki, ja hakuaika päättyy jo 16.6.2021.

Alavudella alkaa elokuun loppupuolella lähihoitajakoulutus monimuotoisesti. Teoriaopinnot pystyy suorittamaan töidenkin ohella, sillä koulutukset on sijoitettu perjantai-iltapäiviin ja lauantaihin kahdesti kuussa. Hakuaika päättyy 4.8.

Lisätietoja sedu.fi/koulutushaku

palveluvastaava Anu Paalanen, p. 040 641 6796 Kuusiolinna Terveys

opettaja Tiina Kivinummi, p. 040 868 0179 Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu

« Takaisin