Kaikki mönkijät on alun perin suunniteltu pääasiassa maastokäyttöön, joka vaikuttaa niiden ominaisuuksiin tieliikenteessä. Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Kaikki mönkijät on alun perin suunniteltu pääasiassa maastokäyttöön, joka vaikuttaa niiden ominaisuuksiin tieliikenteessä. Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Mönkijän sarviin tarttujalta vaaditaan tietoa ja taitoa

8.8.2019

Mönkijää hankkimassa olevan kannattaa ennen ostopäätöstä tehdä taustatyö huolellisesti. Liikenneturva muistuttaa, että mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Mönkkäriin tutustuminen kannattaa aloittaa perusasioiden kertaamisella.

Monelle mönkijät kuuluvat Suomen suveen ja menopelien kysyntä lisääntyykin kesäkuukausina. Ostopäätöstä tehdessä on järkevää tutustua laajasti markkinoiden tarjontaan ja pohtia etukäteen, minkälaisiin tarpeisiin mönkijän on tarkoitus vastata. Ajoneuvoihin liittyvät erityispiirteet ja säännöt eroavat toisistaan, jonka vuoksi taustatyön tekemisen merkitys korostuu.

”Ihan ensin on syytä selvittää perusasiat: missä ajoneuvolla saa ajaa, kuka sitä saa ajaa ja millainen ajokortti tarvitaan. Vastauksia löytää esimerkiksi Liikenneturvan mönkijäoppaasta. Kannattaa miettiä ennen ostamista, minkälaiseen käyttöön mönkijän on tarkoitus soveltua, sillä ajoneuvoluokan muuttaminen myöhemmin on hankalaa. Rekisteröintitodistuksesta voi varmistaa mihin luokkaan laite kuuluu”, kertaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska.

Mönkijöitä koskeva lainsäädäntö on syytä tuntea ennen liikkeelle lähtemistä. Kaikilla mönkijöillä on oltava liikennevakuutus tiellä ja maastossa ajettaessa. Viimevuotisen ajokorttilainsäädännön muutoksen seurauksena T-luokan ajo-oikeudella saa kuljettaa aiempaa useampaa mönkijää.

”Ajoneuvoluokka ja suurin sallittu nopeus määrittävät ajo-oikeuteen liittyviä asioita. Arvata ei voi, vaan mönkijän vaatima ajokorttiluokka täytyy tarkastaa”, toteaa Niska.

« Takaisin