Pekka ja Olli-Pekka Ojajärvi esittelevät Beretta -uutuuskivääriä.

Pekka ja Olli-Pekka Ojajärvi esittelevät Beretta -uutuuskivääriä.

Metsästyskausi on lähtökuopissa

17.8.2022

Loppukesä ja syksy tuovat sesongin metsästystarvikkeita myyvään liikkeeseen

Taisto Järvinen

Metsästyskausi on kuluvan vuoden osalta käynnistymässä, tai oikeammin sanottuna on jo viikko sitten käynnistynyt kyyhky- ja peltohanhijahdeilla. Isommassa mitassa kausi alkaa ensi lauantaina, jolloin päästään sorsajahtiin. Muiden riistalajien vuoro tulee syksyn edistyessä.

Varustautuminen syksyn jahteihin alkaa jo keskikesällä, ja vilkastuu sitä mukaa kun jahtikausi lähestyy. Metsästys ja eränkäynti ylipäätään ovat harrastuksia, joissa harrastajalla pitää olla asianmukaiset varusteet ja välineet, niinpä alan liikkeessä eletään sesongin aikoja.

Olli-Pekka Ojajärvi Ahti Huvila Oy:n liikkeestä Soinista vahvistaa näkökulman alan kausivaihtelusta.

- Kaupankäynti vilkastuu pian juhannuksen jälkeen. Pienriistan metsästäjät ovat runsaimmin asiakkaina elokuussa. Hirvenmetsästäjät tarvitsevat metsästys- ja eränkäyntitarvikkeita myöhemmin syksyllä.

- Metsästys ja eränkäynti pitävät pintansa harrastuksena. Kahden viimeksi kuluneen ns. korona vuoden aika lisäsi harrastajien määrää, kuten lisääntyi kaikki ulkoilmassa tapahtuva liikkuminen. Harrastajien lisääntyminen näkyi liikkeessämme. Tänä syksynä on palattu kaupallisesti normaali syksyn tilanteeseen.

Metsästyksen pariin tulee vuosittain uusia harrastajia. myös naisten osuus eränkävijöistä on lisääntynyt. Nuorten mukaantuloa hidastaa ehkä hieman se, että oman aseenkantoluvan saa nykyisin vasta täytettyään kahdeksantoista vuotta. Rinnakkaisluvan myötä toki pääsee mukaan nuorempana.

Syksyn riistakannat ovat havaintojen mukaan kohtalaisen hyvät, paremmat kuin muutamia vuosia sitten. Myös kanalintukannat ovat kasvaneet. Ehkä ainoa miinusmerkki tulee hirvenkaatolupien sarakkeeseen. Lupia on aikaisempaa vähemmän, mutta eipä jahtiin enää ison lihakasan perässä lähdetä.

Tarjolla useita uutuuksia

Pekka Ojajärvi sanoo, että asevalikoimaan tulee vuosittain uutta ja valikoima monipuolistuu. Merkittävin tämän vuoden uutuus on Beretta -suoravetokivääri, joka tarkoittaa, että aseen lukko liikkuu vain edestakaisin.

-Beretta -uutuuskivääri on herättänyt runsaasti huomiota, ja sen menekki on hyvä. Kyseessä on monipuolinen ase. Beretta -kivääri on vaihtopiippuinen kivääri eli kaliberia voi vaihtaa. Suosituimpia ovat 308- ja 6,5 creedmoor -kaliiberit. Myös 30-06 käy kaupaksi. Lisäksi tulossa on 9,3 kaliiberi. Aseen suosioon vaikuttaa myös uutuuden edullinen hinta, Pekka Ojajärvi sanoo.

Haulikkopuolelle ei mullistavia uutuuksia ole ilmaantunut, joskin uusia versioita aseista on tullut.

Kiikaritähtäimien rintamalle sen sijaan kuuluu uutta. Kahles -kiikarilta löytyy uutuus, joka on suunnattu lähinnä hirvimiehille. Kiikari on varustettu valopisteellä, joten sille odotetaan hyvää menekkiä.

Rata- ja pitkänmatkan tarkkuusammuntaan tarkoitettu Zeiss -kiikari on myös tuotu markkinoille hiljattain, ja siitä odotetaan suosikkia lajin harrastajien keskuudessa.

Paljon porina herättänyt lyijyhaulien kieltäminen jakaa edelleen mielipiteitä. Tavalliselle metsästäjälle kyseessä on iso juttu. Aktiivimetsästäjän mielestä kieltämisessä liikutaan lillukanvarsien tasolla. Asia on kuitenkin EU:n päättäjien käsissä.

Ahti Huvila Oy:n liike on metsästäjien ja eränkävijöiden erikoisliike, joten liikkeestä löytyy periaatteessa kaikki ne tarvikkeet ja välineet, joita tarvitaan luonnossa liikuttaessa.

-Asusteet ja vaatukseen liittyvät tuotteet ovat liikkeessämme isossa roolissa. Metsästäjät ja myös muut luonnossa liikkujat valitsevat hyvät varusteet ja käyttötarkoituksiin sopivat asut. Asusteilla on nimittäin merkitys siihenkin, millaisia kokemuksia luonnosta saadaan. Maastonvärinen pukeutuminen on metsästäjillä yleistä. Myös oranssit turvavarusteet on lähes kaikilla, Ojajärvet sanovat.

Nettikaupan osuus Ahti Huvilan liikevaihdossa on lähes kaksikolmasosaa. Liike on ollut yksi sähköisen kaupankäynnin edelläkävijöitä. Liikkeen markkina-alue on koko Suomi.

Ahti Huvila Oy:n liikkeessä asiakkaita palvelevat myös Mikael Purmonen ja Voitto Häkkinen. Konttorin hoitaa Seija Ojajärvi.

Ahti Huvila Oy

Alajärventie 9

63800 Soini

06 528 1203

www.ahtihuvila.fi

« Takaisin