Ari Parvela ja Lilith Mäkinen nauttivat viime viikolla alkavan kesän lämmöstä ja uudesta karavaanariharrastuksestaan.

Ari Parvela ja Lilith Mäkinen nauttivat viime viikolla alkavan kesän lämmöstä ja uudesta karavaanariharrastuksestaan.

Matkailun poikkeustilanne voi lisätä karavaanareiden määrää

4.6.2020

Koronaepidemia halvaanutti maalikuussa ulkomaan matkailun lähes täysin. Katseet kesälomasensongin kynnyksellä kohdistuvatkin vahvasti kotimaan matkailuun. Kevään korvalla tilannetta on seurattu tarkasti myös matkailuautoja ja -vaunuja myyvissä yrityksissä. 

- Kysyntä on koronan takia soutanut ja huovannut, mutta nyt tuntuu, että alalle on tullut ja on tulossa uutta harrastajakuntaa, luonnehtii hallituksen puheenjohtaja Mikko Käyhkö Jyväs-Caravanista.

Hänen arvionsa mukaan ihmiset miettivät nyt vaihtoehtoja, kun Kanarialle tai muuallekaan ei ole voinut lähteä. Monet käyvät pohdintaa vaihtoehdoista esimerkiksi kesämökin, veneen ja matkailuauton hankkimisen välillä.

Matkailuautot ja vaunut ovat tulleet monille aika uutena juttuna tapetille. Käyhköllä on tuore esimerkki uudesta asiakkuudesta haastattelupäivältä.

- Tänään myimme matkailuauton asiakkaalle, joka on golfannut kymmeniä vuosia ympäri Suomea. Aiemmin hän on asunut hotelleista, mutta ei nyt koronan takia halua ottaa siihen liittyvää riskiä, vaan kiertää kohteissa asuntoautolla. Tavallaan se oli hänelle uusi juttu ja me tietysti halusimme siihen asiantuntemuksemme antaa.

Käyhkön mukaan uusille asiakkaille tuottaa monesti yllätyksen se, miten paljon matkailuautot ovat uudella vuosituhannella kehittyneet. Monien mielikuvat niiden varustuksesta saattavat olla 20 vuoden takaa.

Puolentoista vuoden haave

Viime viikon lämpöaalto sai karavaanarit liikkeelle. Esimerkiksi Tuurin karavaanarialueella oli jo kymmeniä matkailuautoja ja -vaunuja.

Orimattilalaisten Ari Parvelan ja Lilith Mäkisen reitti Alavuden suuntaan oli kulkenut Puumalan Pistohiekan ja Kolin kautta. Heillekin karavaanariharrastus oli täysin uusi juttu, sillä he olivat  ostaneet käytetyn matkailuautonsa huhtikuussa. Hankinta oli puolentoista vuoden haaveen tulos.

Käsien pesun ja desinfioimisen täyttämän koronakevään jäljiltä heitä kiehtoo matkailuautossa liikkumisen ja majoittumisen vapaus. Kesän aikana heillä on tarkoituksena jatkaa kotimaan kiertämistä ja suunnata myös Baltiaan, jos rajat vain aukeavat.

Jyväs-Caravanin historiasta kirja

Jyväs-Caravan Oy:n väki on 45-vuotisen toimintansa aikana nähnyt alan huiman kehityksen. Matkailuvaunujen yleistyttyä 1970-luvulla Mikko Käyhkön vanhemmat Anni ja Martti Käyhkö perustivat yhtiön vuonna 1975 vastaamaan vaunujen kysyntään. Toimintansa aikana se on myynyt yli 17 000 ajoneuvoa ja lukeutuu tällä hetkellä alan johtaviin liikkeisiin Suomessa.

Käyhköjen perheyritys julkaisi vastikään tietokirjailija Hannu Laitisen ja Mikko Käyhkön kirjoittaman satasivuisen 45-vuotishistoriikin, joka on kattava kuvaus paitsi yrityksen vaiheista myös koko alalta.

Historiikki kertoo, että kun Martti Käyhkö keskusteli vuonna 1967 ensimmäisen kerran vaunukaupan aloittamisesta, Suomessa oli rekisterissä 988 matkailuvaunua. Vuoden 2019 lopulla rekisterissä oli jo 67 000 matkailuvaunua ja 58 000 matkailuautoa. Ensirekisteröinnin huimin kasvukausi ajoittui 1980-luvulle.

Mikko Käyhkö kertoo, että heidän piti alun perin julkaista historiikki yrityksen 45-vuotisjuhlamessuilla toukokuussa. Tapahtuma kuitenkin peruttiin koronaepidemian takia.     

Yrityksen aikamatkasta ja ylipäätään alasta kiinnostuneille kirja onkin nyt tilattavavissa veloituksetta osoitteessa www.jyvascaravan.fi/historia. Sen voi myös lukea e-kirjana tai noutaa veloituksetta Jyväs-Caravanin myymälästä.

« Takaisin