Jyväs-Caravanin Mikko Käyhkö on tyytyväinen matkailuajoneuvojen tämän hetken kysyntään.

Jyväs-Caravanin Mikko Käyhkö on tyytyväinen matkailuajoneuvojen tämän hetken kysyntään.

Matkailuauto hankitaan nyt yhä useammin uutena

29.4.2021

Matkailuautojen ja -vaunujen menekin myönteinen vire on jatkunut myös tänä keväänä. Jyväskylässä toimivan ja Suomen vanhimpiin caravan-liikkeisiin kuuluvan Jyväs-Caravanin hallituksen puheenjohtaja Mikko Käyhkö kertoo, että aikaisempaan verrattuna poikkeuksellista on ollut se, että varsin monet ovat aloittaneen harrastuksen suoraan uudella matkailuajoneuvolla. Aika pitkään tapana oli ostaa ensin käytetty, joka sitten muutamien vuosien kokemuksen jälkeen vaihdettiin uuteen.

- Matkailuajoneuvoja ostetaan nyt aivan tavalliseen käyttöön. Joukossa on niin lapsiperheitä kuin eläkeläisiäkin, jotka ovat hankintaa ehkä pitkäänkin pohtineet, Käyhkö sanoo. Varsinkin retkeilyautojen suosio on kasvanut suuresti, ja moni onkin antanut vaihdossa henkilöauton ja ottanut retkeilyauton jokapäiväiseen ajoon.

Kysynnän kasvu alkoi jo viime kesänä, kun pandemia käytännössä lopetti ulkomaan matkailun. Käyhkö uskoo, että monilla on nyt tulevaa kesää ajatellen patoutumia tehdä jotakin mukavaa lomiensa aikana. Siksi Jyväs-Caravanissa odotetaan jatkoa kevättalven positiiviselle suuntaukselle.

Valikoimaa riittää, mutta myös kysyntää

Mikko Käyhkö kertoo, että matkailuajoneuvojen kysynnän huomattava kasvu on koko Euroopan laajuinen ilmiö. Kaikki tehtaat eivät pysty tuottamaan kalustoa kysyntää vastaavasti, vaikka ne likimain täydellä kapasiteetillaan toimisivatkin. Yksi tuotantoa hidastava osasyy on poikkeusajan tuottama komponenttipula.

Isossa kuvassa Käyhkö näkee kuitenkin kysynnän ja tarjonnan välisen suhteen myönteisenä. Esimerkiksi Jyväs-Caravanissa on tällä hetkellä vielä sadan matkailuajoneuvon valikoima. Hetkeen ei tarvitse siis myydä ei oota, mutta toki vaihtoehdot kesää kohden ja kesän mittaan vähenevät ja se voi kostautua loppukesästä, jos haluaa juuri jonkun tietyn merkin tiettyä mallia.

Uusien matkailuautojen hinnat alkavat hieman alle 50.000 eurosta ylös päin. Käytetyn auton ostoa puoltaa se, että useimmiten matkailuauton mittariin ei kerry kovin suuria kilometrimääriä. Siksi tarjolle saadaan myös hyväkuntoisia ja siistinä pidettyjä yksilöitä esimerkiksi 30-40.000 euron hintahaarukassa. Uusien  matkailuvaunujen hinnat alkavat 15.000 eurosta ylöspäin.

Käyhkö kertoo, että yleisin matkailuautojen alustavalmistaja on Fiat Ducato. Vuosimallista 2007 eteenpäin Diat Ducatossa on ollut ABS-jarrut ja airbagit, jolloin niillä saa ajaa 100 km/h, kun auton kokonaispaino on alle 3500kg. Ylipäätään käytetyn valinnassa painaa eniten suunnilleen sama kuin käytetyn asunnon ostossa eli se, miten niissä on asuttu ja eletty: Onko tupakoitu, onko ollut lemmikkejä ja niin edelleen.

Käyhkön arvion mukaan esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana suurimmat muutokset matkailuautoissa ovat olleet nostovuoteellisten puoli-integroitujen ja retkeilyautojen suosion kasvu. Pohjaratkaisuista suosituimmaksi ovat viime vuosina nousseet erillisvuoteet ja saarekevuodemallit. Alustapuolella kehitystä viimeisten vuosien aikana on ollut varsinkin moottori- ja automaattivaihteistopuolella sekä turvallisuusvarusteissa, hän sanoo.

Valtaosa Jyväs-Caravanin matkailuautoista ovat Fiat Ducaton malleja, mutta myös Mercedes Benz Sprinterin alustalle rakennetuista löytyy vaihtoehtoja.

Harrastuksen aloittamista harkitseville ja aloittelijoille Käyhkö suosittelee heidän nettisivultaan löytyvään Ostajan oppaaseen tutustumista. Se löytyy osoitteesta www.jyvascaravan.fi/ostajanopas

« Takaisin