Vanhat, isot, punaiset tuvat ja upea maaseudun luonto, siinä kehykset Anneli Vehkaniemen luotsaamalle loma- ja juhlatilalle.

Vanhat, isot, punaiset tuvat ja upea maaseudun luonto, siinä kehykset Anneli Vehkaniemen luotsaamalle loma- ja juhlatilalle.

Maaseutu halutaan pitää elävänä - Vehkaniemen Loma- ja juhlatilalla tarjotaan aitoja elämyksiä

8.7.2015

Vanhat, isot, punaiset tuvat ja upea maaseudun luonto, siinä kehykset Anneli Vehkaniemen luotsaamalle loma- ja juhlatilalle.

Taisto Järvinen

Maaseudun pitäminen elävänä ja asuttuna on monien haave, ja sen hyväksi tehdään mittaamattoman paljon työtä. Maaseudun luonto, rauha ja hiljaisuus ovat asvaltin keskellä asuvalle elämys, kunhan maalaismiljöö paremmin tulee tutuksi.

Vehkaniemen Loma- ja juhlatila Mänttä-Vilppulan luoteisosissa Pohjaslahden kylällä, Virtain rajan läheisyydessä on hyvä esimerkki maaseudun virkeänä säilymisestä.  Vehkaniemessä toimii myös arkkitehtisuunnittelutoimista AWA – Anneli Vehkaniemi.

Loma- ja juhlatilan yrittäjä, arkkitehti Anneli Vehkaniemen kotitila oli ollut useita vuosina kylmillään, kunnes tila tuli hänen nimiinsä vuonna 2009. Viimeisten vuosien aikana tilalla on ”laitettu hihat heilumaan”.

  • Ensimmäiset merkinnät vanhan sukutilan asutuksesta löytyvät vuodelta 1565. Jo sitä ennen tilalla on mahdollisesti asuttu. Nykyisen päärakennuksen vanhempi hirsikehikko on 1700-luvulta.
  • Tila on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Suojeltuja rakennuskohteita ovat asuinrakennusten lisäksi kaikki ulkorakennukset ja iso navetta. Yhteensä lattianeliöitä rakennuksissa on lähes 2000.

Tilakokonaisuus on säilytetty mahdollisimman aitona. Kunnostusta ja entisöintiä on Vehkaniemessä silti tehty paljon, jotta tila on saatu nykyiseen käyttötarkoitukseen. Uudisrakentamista on vain rantamaisemassa.

Kesällä kaikki on toisin

Vehkaniemen Loma- ja juhlatilan palveluja on tarjolla ympäri vuoden. Kesä on kuitenkin loistokkainta aikaa maaseudulla, järven rannassa olevalle loma- ja juhlatalo -yritykselle.

Anneli Vehkaniemi sanoo yrityksen majoittavan samanaikaisesti 33 henkilöä. Kahden päärakennuksen lisäksi tarjolla on rannassa oleva lomamökki sekä luhtiaitta kymmenelle henkilölle.

  • Lämpö- ja paloeristetyt aitat ovat suosittuja. Aitoissa on hyvä nukkua. Monille aitta on elämys. Päärakennuksesta löytyy viiden tähden majoitustilaa.
  • Tulevaisuuden haasteena on 2-kerroksisen viljamakasiinin varustaminen majoitustiloiksi. Rantaan on mahdollisesti joskus tulossa uusi lomamökki. Puurakentamisen luonteeseen kuuluu jatkuva työ ja kunnossapito.

Vehkaniemessä on juhlatila 150 henkilölle. Tiloissa on järjestetty syntymäpäiviä, häitä ja muita yksityistilaisuuksia. Päärakennuksessa onnistuvat pikkujoulut ja muut talvella järjestettävät tilaisuudet.

Vehkaniemessä on tällä hetkellä tarjolla mittava kattaus taidetta. Kaikki näyttelyt mukaan lukien esillä on töitä kymmeneltä taiteilijalta. Taidetta ovat tuoneet mm. Julia Virtala Alavudelta, Mirja Ilkka Vaskivedeltä, Eila-Helena Häkkinen Vaajakoskelta sekä Anu Leinonen, Seija Laukkanen ja Helena Karhumäki. Eija Pirttilahden huovutustöitä on esillä.

Vehkaniemen taidekurssien sarjassa on tulossa ”Elävän mallin piirustus-ilta”, jonka 15.7. vetää taiteilija Mirja Ilkka. ”Taidetta tehdään” -temperamaalauspäivä on vuorossa 9.8. ohjaajana taidepedagogi Leena Tuominen-Muller.

Unikeonpäivän tapahtuma 27.7. on ulkosuomalaisten tapaaminen.

Yhteystiedot:

Vehkaniemi

Loma- ja juhlatila

Salmentakasentie 308

42850 Pohjaslahti

050 520 6451

www.vehkaniemi.fi

(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)

« Takaisin