Aapo Pasanen

Aapo Pasanen

Määrätietoisesti koneasentajaksi ja maileriksi

29.12.2018

Aapo Pasanen:

Määrätietoisesti koneasentajaksi ja maileriksi

 

Prima Powerin uusissa tuotantotiloissa kootaan kuljetinta. Aapo Pasanen (16) opiskelee toista vuotta koneasentajaksi ja suorittaa työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Kuudesta viikosta neljäs on menossa. Nuori mies kertoo kehittyneensä ainakin piirustusten lukemisessa ja pneumatiikan ymmärtämisessä.

 

-    Ajattelin hakea opiskelemaan rakennusalaa tai sähköalaa mutta messuilla tutustuin koneasentajan koulutukseen, ja se päätös oli siinä. Tässä pääsee itse tekemään, koulussa saa korjata koneita, ja tämä on mukavaa hommaa, Aapo Pasanen kuvaa alavalintaa.

 

-    Täällä on aika rento, leppoisa ilmapiiri mutta työt pitää tehdä kunnolla. Aina testataan, kun saadaan osakokoonpano valmiiksi, ja kirjauksella varmennetaan, että testattu on. Mikään liitin ei saa vuotaa, Aapo Pasanen selvittää tehtäväänsä Prima Powerilla.

 

Käden taidot, piirustustenlukutaito ja asenne

 

Työnantaja toivoo, että Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelijat oppisivat koulussa lukemaan piirustuksia. Ennakkotietoja tarvitaan yritykseen tultaessa, sillä sähköpuolen kuvat ovat jo melko hankalia ja sähkösuunnittelijoissa on eroja. Vaatimuslistalla ovat myös ruuvaustaidot, peruskädentaidot ja asenne työssä olemiseen.

 

-    Meille tullaan niin kuin töihin kello 7 ja täällä tehdään töitä. Kyllä hyviä nuoria löytyy, jotka haluavat oppia. Meillä ajatellaan, että opiskelijan työpanoksella pitää saada jotain takaisin siitä ajasta, jonka käytämme ohjaamiseen, esimies Mika Luostari summaa.

 

-    Ammatillinen perustutkinto on hyvä pohja. Se on meillä vaatimuksena. Työn ohessa koulutetaan ja talon sisällä pääsee etenemään vaativampiin tehtäviin, Mika Luostari kannustaa.

 

-    Tehty työ vaikuttaa kesätöihin. Aapo Pasanen on oppinut talon tapoja ja asenne on hyvä. Hän saa vahvan suosituksen kesätöihin mutta vielä ei ole päätöksiä, paljonko kesätyöntekijöitä otetaan, Mika Luostari kertoo.

 

Koneistajaksi ja maileriksi

 

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon rinnalla Pasanen opiskeli vuoden myös lukiossa mutta kaksoistutkinto vaativan urheiluharrastuksen rinnalla oli liikaa. Aapo Pasanen juoksee keskipitkiä matkoja 800 m ja 1500 m ja treenaa joka päivä.

-    Hyödynnän Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian aamutreenit tiistaisin ja torstaisin. Henkilökohtainen valmentajani Mikko Kuivinen toimii myös akatemiavalmentajana, ja harjoitus on aina täysipainoinen, Aapo Pasanen kertoo.

-    Prima Powerille haluaisin töihin, nyt ensiksi kesätöihin. Siistit hommat, joissa on minulle haastetta. Kielitaitoa tarvitaan ja reissuhommat kiinnostavat, tiivistää Aapo Pasanen.

 

Tiimi, jossa Aapo Pasanen työskentelee, valmistaa asiakkaalle räätälöidyn levyntyöstökeskuksen imukuppitarrainta, joka liittyy laitekokonaisuuden kappaleenkäsittelyautomaatioon.

 

- Meillä jokainen opiskelija opiskelee perustutkinnon perusteita 35 osp, minkä jälkeen opiskelija saa valita erikoistumisensa suunnan: koneistaja, levyseppä-hitsaaja vai koneasentajasta. Erikoistuminen alkaa jo ensimmäisen vuoden viimeisellä jaksolla. Ensisijaisesti kuunnellaan aina opiskelijaa, kertoo opettaja Janne Tynjälä.

 

Urheiluakatemia tukee

 

Akatemiaharjoituksia ja -valmennusta järjestetään kolme - neljä kertaa viikossa lajista riippuen, ja osallistumisen mukaan opiskelija saa valmentautumisesta osaamispisteitä, jotka tunnistetaan ja tunnustetaan opintoihin kuuluviksi.

-    Tavoitteellisella urheilijalla menee lajiin 20 tuntia viikossa. Koulun tehtävä on rakentaa järkevä päivärytmi urheilevalle opiskelijalle, painottaa Teemu Joensuu, Sedun akatemiakoordinaattori.

 

Urheiluakatemiat ovat osa Olympiakomitean hallinnoimaa huippu-urheilujärjestelmää. Akatemiavalmennusta on Seinäjoella mahdollista saada jääkiekossa, jalkapallossa, lentopallossa, pesäpallossa, salibandyssa ja yleisurheilussa, lisäksi Lapualla koripallossa ja Ilmajoella painissa. Jokaisessa akatemialajissa valmennuksesta vastaa ammattivalmentaja.

-    Nuori hakee opiskelupaikkaa yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ja erikseen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan. Seurat on toiminnassa mukana, ja urheilevan nuoren polkua tasoitetaan yhdessä, Sedun akatemiakoordinaattori Teemu Joensuu vakuuttaa yhteistyön toimivan.

« Takaisin