Lampaita laitumella. Kuva: Pro Luomu ry

Lampaita laitumella. Kuva: Pro Luomu ry

Luomulammas on laitumella tärkeässä työssä

31.5.2023

Laidunnus on lampaille lajityypillinen tapa syödä, mutta myös tärkeää työtä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Luomussa laidunnus kuuluu tuotantoehtoihin. Noin neljännes Suomen lammastuotannosta on luomua.

Suomalaisen luomukaritsanlihan tärkein sesonki on pääsiäinen, vaikka lammasta onkin viime vuosina ollut suomalaisten ruokapöydissä yhä enemmän myös ympäri vuoden. Luomukaritsanlihan saatavuus on tänä pääsiäisenä entisellään, mutta nähtäväksi jää, miten hintojen nousu vaikuttaa pääsiäisen ostoslistoihin.

Suomalaisesta lampaanlihantuotannosta luomua on 24 prosenttia, mikä on erittäin suuri osuus, sillä koko lihantuotannosta luomua on noin yksi prosentti. Lampaita oli vuonna 2022 noin 200 luomutilalla.

Suomen Lammasosuuskunnan toimitusjohtajan Anniina Holopaisen mukaan heidän jäsenissään luomun osuus on kasvanut koko ajan ja tällä hetkellä osuuskunnan jäsenistä noin 40 % on luomutiloja. Kiloissa luomutuotannon määrä on vielä isompi.

Lampaan tuotantotapa sopii hyvin luomuun, esimerkiksi ruokinta on hyvin samanlaista luomussa ja tavanomaisessa. Erojakin löytyy. Rehun viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita eikä kemiallisia torjunta-aineita ja lisäksi luomutuotantoa valvotaan tarkasti. Luomutuotantoehtojen toteutuminen ja eläinten olot käydään tarkastamassa vuosittain, kun tavanomaisille tiloille tarkastuksia sattuu huomattavasti harvemmin. Usein tavanomaisetkin lampaat laiduntavat, mutta luomutuotannossa se on pakollista.

Laidunnuksesta hyötyvät niin lampaat kuin luonnon monimuotoisuus.

« Takaisin