Kuvassa toimitusjohtaja Sanna Luoma-Marttala ja kotimaan myyntipäällikköä Lasse Vanninen.            Taustalla komeilee Kevätmessuille valmisteilla olevia tuotteita. Yritykseltä löytyy valikoimista erilaisia piharakennuksia kooltaan 3-30 neliöön. Kaksikko paljastaa, että usein myös nuoremman parin vanhemmat hankkivat lastensa käyttöön tarpeellisia varastoja tai kesätilaa.

Kuvassa toimitusjohtaja Sanna Luoma-Marttala ja kotimaan myyntipäällikköä Lasse Vanninen. Taustalla komeilee Kevätmessuille valmisteilla olevia tuotteita. Yritykseltä löytyy valikoimista erilaisia piharakennuksia kooltaan 3-30 neliöön. Kaksikko paljastaa, että usein myös nuoremman parin vanhemmat hankkivat lastensa käyttöön tarpeellisia varastoja tai kesätilaa.

Luoman Puutuote - Täydentävää pihapiirin rakentamista kokemuksella

6.3.2024

Vivi Triballi

Luoman Puutuote on puurakentamisen alalla jo vuodesta 1982 toiminut perheyritys. Yritys sijaitsee Ylistaron Kylänpäässä ja valmistaa täysin kotimaisia pihapiirin rakennuksia ja laitureita.

 • Innoituksen lähteenämme ovat asiakkaiden toiveet ja tarpeet. Tuotteet valmistetaan korkealaatuisesta kotimaisesta puusta ja mallistostamme löytyy vaihtoehtoja erilaisiin pihapiireihin ja mökkimaisemiin. Käyttömahdollisuuksissa vain mielikuvitus on rajana, vakuuttaa nykyinen toimitusjohtaja, toisen polven yrittäjä Sanna Luoma-Marttala.

Kaikki alkoi siitä, kun yrityksen alkuvaiheessa keskityttiin kenttäsirkkelillä sahaamiseen ja sahatavaran höyläämiseen.

 • Silloin isä ja paappa sahasivat, mutta yritystoiminta laajeni ja konepajoille alettiin tehdä puisia pakkauslaatikoita, Sanna selvittää.

Hän jatkaa, että 1990-luvulla alkoi huonekalukomponenttien tekeminen vientiin, Saksan markkinoille. Kohta sen jälkeen alettiin valmistaa elementeistä puisia varastoja, mitkä muuttuivat 1990-luvun puolivälissä puisiksi kevythirsimökeiksi Saksan markkinoille.

 • Kevythirsimökkejä tehdään 28–44 mm:n seinävahvuuksilla, mutta teemme myös vahvempia, 70 mm:n vahvuudella, kertoo kotimaan myyntipäällikkö Lasse Vanninen.

Hänen mukaansa kevythirsimökkien valmistuksessa noudatetaan samaa tekniikkaa kuin hirsirakentamisessa, mökkien nurkissa on salvokset. Tänä päivänä salvosnurkattomien ns. city-mallien suosio on kuitenkin kasvanut.  

 • Kotimaan myynti on tällä hetkellä noin 60 % ja vienti 40 %. Kevythirsimökit pihapiirirakennuksina ovat levinneet Saksan markkinalta ympäri maailmaa. Suomessa eniten myydään 44 millimetrin seinävahvuudella tehtyjä rakennuksia, toteaa Vanninen.

Luoman tuotteet ovat täysin kotimaisia ja varustettuja avainlipulla.

 • Osoituksena panostuksesta suomalaiseen työhön ja tuotantoon, on Suomalaisen työn liitto myöntänyt meille Avainlippu-tunnuksen, paljastaa Sanna Luoma-Marttala.

Puisista laatikoista piharankennuksiin ja laitureihin

Vuosien aikana Luoman Puutuotteen tuotevalikoima on muuttunut ja laajentunut. Nykyään tuotevalikoimassa on leikkimökkejä, varastoja, vierasmajoja, pihasaunoja, kesäkeittiöitä, grillikatoksia, mökkejä ja laitureita. Luoman piharakennukset tunnetaan tuotemerkeillä Lillevilla ja Luoman. Laitureista myynnissä on erilaisia tuotesarjoja nimillä Rentukka, Lumme, Ulpukka ja Viklo.

Luoman laiturit ovat myös olleet monen ranta-asujan mieleen, sillä ne ovat helposti muuntuvia eikä niitä ole vaikeaa siirtää.

 • Meidän teräsrunkoiset laiturit sisältävät painekyllästetystä puusta tehdyt kannet ja laitureiden muunneltavuus on hyvä. Teräselementtirunko on kevyt ja helppo siirrellä, iloitaan Luoman Puutuotteella.

Näyttelyillä on lisäksi vahva vaikutus kaupankäyntiin.

 • Meillä on näyttelypäivä Ylistaron Kylänpäässä olevalla näyttelyalueellamme torstaisin klo 10–17. Muutamina viikkoina nyt keväällä, kuten pääsiäisen aikaan niitä ei järjestetä, valaisee Lasse Vanninen ja jatkaa, että tuotteita voi ostaa myös suoraan tehtaalta, vaikka jälleenmyyjiäkin on ympäri maata.
 • Asiakkaat voivat tutustua tuotantoon ja tehdä ostoksia verkkokaupassamme, osoitteessa lillevilla.fi. Verkossa on laajasti tuotteitamme myynnissä. Tuotteet toimitetaan joko suoraan asiakkaille kotiin tai voi valita myös noutomahdollisuuden, Sanna Luoma-Marttala kertoo.

Luoman Puutuotteella on oma saha Parkanossa.

 • Sahan koko tuotanto tulee omaan mökki- sekä laiturituotannon tarpeisiin. Lisäksi Ylistarossa on oma tehtaamme, jossa tehdään kaikki ovet ja ikkunat tuotteisiimme, Sanna kertoo.

Luoman laadukkaisiin tuotteisiin pääsee tutustumaan myös suurempien jälleenmyyjien esittelypisteissä. Lisäksi messuilla on mahdollista tutustua tarjontaan.

 • Kevätmessuilla 21–24.3 Helsingin Messukeskuksessa pääsee näkemään mallejamme. Siellä on esillä 6 mökkimallia ja 5 laiturimallia. Viime vuonna kävijöitä oli kaikkiaan 62 000, muistelee Sanna Luoma-Marttala.

« Takaisin