Annemari Hahto ja Heikki Lahti-Kala ovat sinut rouhitun paahdetun ja lopuksi marjoilla maustetun öljypellavan kanssa. Kauhajoelta tuotteita matkaa kotimaan lisäksi jo myös itärajan taakse Pietariin.  Kuva: ksk

Annemari Hahto ja Heikki Lahti-Kala ovat sinut rouhitun paahdetun ja lopuksi marjoilla maustetun öljypellavan kanssa. Kauhajoelta tuotteita matkaa kotimaan lisäksi jo myös itärajan taakse Pietariin. Kuva: ksk

Linseed Oy aloitti maustettujen pellavarouheiden viennin Venäjälle

18.6.2020

Karisamuli Korpela, teksti

Viime vuonna 20-vuotisjuhliaan viettänyt luonnon makeilla antimilla maustettua, paahdettua, rouhittua ja gluteenitonta öljypellavaa tuottava kauhajokelainen Linseed Oy on avannut kotimaan markkinoiden ohelle myös itämarkkinat yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Pietarin alueen 13 Prismaa on myynyt mm. viilien ja jogurtien lisukkeiksi sopivia Valo24h -tuotteita ja sekä öljypellavaa sisältäviä Lumina -leivontajauhoseoksia jo jonkun aikaa.

- Vientiasiat ovat haastavia ja markkinointia on tehtävä ulkomailla ehkä vielä tarmokkaammin, toteavat Linseed Oy:n perustajiin kuuluva hallituksen puheenjohtaja ja viljelypäällikkö, agrologi Heikki Lahti-Kala sekä myynti- ja markkinointipäällikkö KM Annemari  Hahto. Linseed -tuotteille idänmyynti aukeni niille myönnetyn EAC- eli Eurasian Conformity Mark-sertifioinnin myötävaikutuksella.   

Suomessa Linseed -tuotteita löytää isojen ketjujen, kuten S-ryhmän, K-ryhmän, Minimanin, Halpa-Hallin ja Kyläkaupan -myymälöistä sekä myös useissa yksittäisliikkeistä.   

Todellinen terveyspommi

Valo24h-nimi juontuu Suomen kesän valoisista öistä ja näin myös pidemmistä kasvuvuorokausista. Tästä syystä suomalaisessa öljypellavassa on esimerkiksi monityydyttämättömiä Omega3 rasvahappoja 10-15 prosenttia normaalia enemmän. Tämä sama pätee Lumina -tuotteissa käytettyyn öljypellavaan. 

- Omega3 on ihmiselle elintärkeä ravinne, joka kuuluu alfalinoleenihappoihin, kertoo Hahto lisäten, että näillä on Euroopan Unionin hyväksymä terveysväittämä ominaisuudesta pitää kolesterolitaso normaalina.

Öljypellavan tärkeä antioksidantti on lignaani, jota siinä on 700 kertaa enemmän kuin esimerkiksi puolukassa ja ruisleivässä. Ravintokuituja on 30% ja proteiinia 21%. Nämä taas ovat hyväksi lihaksille, vatsalle, iholle, energisyyteen ja muistiin unohtamatta unen laatua. Lisäksi paahtaminen lisää säilyvyyttä ja maku paranee. Keliaakikoillekin sopiva öljypellavatuote on saanut Hyvää Suomesta -tunnuksen, joka vaatii 75 % kotimaisuuden.

- Meillä suurimmassa osassa tuotteita tuo luku on täysi sata, Hahto toteaa.    

Raaka-aineet sopimusviljelijöiltä

 Kaksikon mielestä pellava antaa kasvukaudella myös visuaalisia nautintoja.  

- Lajikkeesta riippuen joko valkoisena tai sinisenä kukkiva pellavapelto on todella komeaa katseltavaa, sillä aamusella niiden sylkyt aukeavat täyteen kukintaan, mutta vastapainona ne sulkeutuvat illalla, kertoo Lahti-Kala.

- Eli illalla pelto on täysin vihreä ja aamulla todellinen kukkameri, hän jatkaa.

Linseed Oy:lle sopimuksella pellavaa viljelevät ovat pääasiassa Etelä-Pohjanmaalta. Marjoista esimerkiksi tyrni tulee Kauhajoelta, mutta mustikka sekä puolukka pohjoisen paikkakunnilta.

- Kun aloitimme toiminnan vuonna 1999, pellava oli vähän viljelty. Mutta kun löysimme Suomeen sopivia lajikkeita, lisääntyi myös viljelijöiden määrä ringissä nopeasti nykyiseen, Lahti-Kala kertoo noin 40 tilallisesta, joilla muutos jäi vain viljeltävään lajikkeeseen, sillä tutut peltokoneet ja kuivaajat toimivat myös pellavan kanssa.

Kaksikko muistuttaa vielä, että tehtaan kaikki tuotteet ovat gluteenittomia.   

« Takaisin