Kuusitiainen vierailee mielellään ruokintapaikalla. Kuva: Jukka T. Helin.

Kuusitiainen vierailee mielellään ruokintapaikalla. Kuva: Jukka T. Helin.

Linnut tarvitsevat apua talvella

10.12.2020

Tomi Olli

Kelit ovat viilenneet ja lumi leijaillut maahan, mikä tarkoittaa lintujen talviruokintakauden käynnistymistä. BirdLife Suomen mukaan maamme runsaasta 240 pesimälajista noin seitsemänkymmentä jää sinnittelemään talveksi. Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaakin monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin muistuttaa, että aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti siihen saakka, että maa on keväällä paljas ja sula.

- Asian merkitys korostuu varsinkin maaseudulla, missä ruokintapaikkoja saattaa olla harvassa. Tällöin tiettyyn paikkaan tottuneilla linnuilla voi olla suuria vaikeuksia löytää uusi.

Helinin mukaan ruokintapaikka kannattaa sijoittaa niin, että sen ympäriltä löytyy linnuille suojaa, vaikka sinne olisikin helppo tulla.

- Tämä tarkoittaa sitä, että vieressä olisi hyvä olla vaikkapa pensaita. Ruokintapaikkaa ei saa sijoittaa kulkuväylien tai ikkunoiden viereen, sillä linnut saattavat säikähdyksissään lentää autoihin tai ikkunalasiin.

 

Ei suolaista

Linnuille voi tarjoilla monenlaista. Niille maistuvat esimerkiksi auringonkukan siemenet, pähkinät, marjat, erilaiset viljat sekä talimakkarat ja –pallot.

- Linnuille ei saa kuitenkaan antaa mitään suolaista, se ei sovi niille. Eli esimerkiksi suolatun lihan jäänteitä ei saa viedä ruokintapaikalle, Helin muistuttaa.

Kätevä tapa lintujen talviruokintaan on ruokinta-automaatti, missä linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon kuten esimerkiksi tavallisen lintulaudan osalta voi käydä. Hygieniasta on toki huolehdittava ruokinta-automaatinkin suhteen erityisesti maahan putoavien siementen ja muiden ruoka-aineiden osalta.

Helin muistuttaa, että ruokintapaikan puhtaanapidolla ehkäistään se, etteivät hiiret ja rotat pääse levittämään tauteja käydessään myös mahdollisesti ruokailemassa.

- Puhdas ruokintapaikka ja ruokintavälineet eivät myöskään levitä tauteja linnuista toisiin lintuihin. Puhtaudesta on pidettävä huoli erityisesti lämpiminä ja kosteina ajanjaksoina.

- Ruokailupaikka on myös huomattavasti helpompi puhdistaa, mikäli siellä tarjotaan esimerkiksi kuorettomia auringonkukan siemeniä kuorellisten sijaan.

« Takaisin