Pähkinänakkeli on Suomessa harvinainen laji, sen voi tavata lintujen ruokintapaikoilta loppuvuodesta ja talvella.  Kuva: Jukka T. Helin.

Pähkinänakkeli on Suomessa harvinainen laji, sen voi tavata lintujen ruokintapaikoilta loppuvuodesta ja talvella. Kuva: Jukka T. Helin.

Linnut kaipaavat ruokintaa talvella

23.11.2022

Tomi Olli

Talvikausi on käynnistynyt, mikä tarkoittaa lintujen talviruokintakauden käynnistymistä. BirdLife Suomen mukaan maamme runsaasta 240 pesimälajista noin seitsemänkymmentä jää sinnittelemään talveksi. Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaakin monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin muistuttaa, että aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti siihen saakka, että maa on keväällä paljas ja sula.

- Asian merkitys korostuu varsinkin maaseudulla, missä ruokintapaikkoja saattaa olla harvassa. Tällöin tiettyyn paikkaan tottuneilla linnuilla voi olla suuria vaikeuksia löytää uusi.

Helinin mukaan ruokintapaikka kannattaa sijoittaa niin, että sen ympäriltä löytyy linnuille suojaa, vaikka sinne olisikin helppo tulla.

- Tämä tarkoittaa sitä, että vieressä olisi hyvä olla vaikkapa pensaita. Ruokintapaikkaa ei saa sijoittaa kulkuväylien tai ikkunoiden viereen, sillä linnut saattavat säikähdyksissään lentää autoihin tai ikkunalasiin.

Eräs ruokintapaikkojen lintu on mustarastas, monet niistä jäävät nykyisin talvehtimaan lämmenneiden talvien vuoksi.

- Jo varhain talvella voi kuulla mustarastaiden aloittavan ensin hiljaisen mutta vähitellen voimistuvan laulun. Laulua kuulee varsin aikaisin talvella erityisesti urbaanioloissa. Parhailla ruokintapaikoilla taas voi olla yli kymmenenkin talvehtivaa mustarastasta, Helin sanoo.

Kätevä ruokinta-automaatti

Linnuille voi tarjoilla monenlaista. Niille maistuvat esimerkiksi auringonkukan siemenet, pähkinät, marjat, erilaiset viljat sekä talimakkarat ja –pallot.

- Linnuille ei saa kuitenkaan antaa mitään suolaista, se ei sovi niille. Eli esimerkiksi suolatun lihan jäänteitä ei saa viedä ruokintapaikalle, Helin muistuttaa.

Kätevä tapa lintujen talviruokintaan on ruokinta-automaatti, missä linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon kuten esimerkiksi tavallisen lintulaudan osalta voi käydä. Hygieniasta on toki huolehdittava ruokinta-automaatinkin suhteen erityisesti maahan putoavien siementen ja muiden ruoka-aineiden osalta.

Helin muistuttaa, että ruokintapaikan puhtaanapidolla ehkäistään se, etteivät hiiret ja rotat pääse levittämään tauteja tai muita haittoja käydessään mahdollisesti ruokailemassa.

- Puhdas ruokintapaikka ja ruokintavälineet eivät myöskään levitä tauteja linnuista toisiin lintuihin. Puhtaudesta on pidettävä huoli erityisesti lämpiminä ja kosteina ajanjaksoina.

- Ruokailupaikka on myös huomattavasti helpompi puhdistaa, mikäli siellä tarjotaan esimerkiksi kuorettomia auringonkukan siemeniä kuorellisten sijaan.

« Takaisin