Suomalaiset paheksuvat autoilijoiden piittaamattomuutta liikennevaloista ja -merkeistä. Kuva Aleksi Makkonen/Liikenneturva.

Suomalaiset paheksuvat autoilijoiden piittaamattomuutta liikennevaloista ja -merkeistä. Kuva Aleksi Makkonen/Liikenneturva.

Liikennevalon ja stop-merkin noudattamattomuus tuomitaan

23.7.2020

Suomalaiset pitävät rattijuopumusta edelleen vakavimpana liikennerikkomuksena, kertoo Liikenneturvan kysely. Myös autoilijoiden piittaamattomuutta liikennevaloista ja -merkeistä paheksutaan, vaikka moni kuljettaja kertoo ajavansa joskus esimerkiksi stop-merkin ohi pysähtymättä. Tämän todentavat myös Liikenneturvan seurannat.

Liikenneturva kysyi* suomalaisilta näiden suhtautumista erilaisiin liikennerikkomuksiin. Vakavimpana suomalaiset pitävät edelleen rattijuopumusta – niin huumeista kuin alkoholista johtuvaa. Myös tahallinen tarkkaamattomuus tuomitaan: neljä viidestä suomalaisesta pitää viestin kirjoittamista autoa ajaessa erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena. Lähes yhtä moni mieltää punaista päin ajamisen vakavaksi liikennerikkomukseksi ja vain hieman tätä harvempi (73 prosenttia) ajamisen stop-merkin ohi pysähtymättä.

”Voisi sanoa, että rattijuopumuksen tuomittavuus on jo sementoitunut suomalaiseen liikennekulttuuriin. Viestin kirjoittelu ajaessa ja liikenneopasteen tai -merkin huomioimatta jättäminen voidaan kokea olevan enemmän tietoista piittaamattomuutta, jolloin niihin suhtaudutaan myös tiukemmin. Sen, miten stop-merkkiä ja liikennevaloja tulkitaan, tulisi kuitenkin olla yksiselitteisen selvää jokaiselle kuljettajalle. Punaista päin ajaminen tai stop-merkin ohittaminen pysähtymättä heikentävät myös tuntua liikenteen turvallisuudesta, vaikka varsinaista vaaratilannetta ei sillä kertaa kehittyisikään”, pohtii Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi.

« Takaisin