1)	Pekka (vas.) Lehtola ovat vahvasti kiinni junnurallien SM-sarjan mitalikahinoissa kun sarja siirtyy kesäkaudelle toukokuun loppupuolella. (Kuva: JiiVee Korpela)

1) Pekka (vas.) Lehtola ovat vahvasti kiinni junnurallien SM-sarjan mitalikahinoissa kun sarja siirtyy kesäkaudelle toukokuun loppupuolella. (Kuva: JiiVee Korpela)

Lehtolat tiukasti kiinni junnurallien SM-sarjan mitalikamppailussa

9.3.2017

Rallin Suomen juniorimestaruussarjassa kurvailtiin päättyvän talven aikana kaksi osakilpailua. Talvikauden jälkeen Laihialta Jyväskylään kotiutunut Joonas Lehtola (24) on SM-sarjan kolmantena. Kartanlukijan penkiltä löytyy Joonaksen monivuotinen kakkoskuljettaja, laihialainen Pekka Lehtola.

Lehtola väläytteli vauhtiaan jo muutama vuosi sitten BMW:llä, joka kauden 2014 päätteeksi vaihtui Opel Astraan. Kaudella 2015 Lehtola tavoitteli menestystä F-Cupin ralleista. Menestystä ei kuitenkaan herunut. Kaikki sarjan kolme talvirallia jäivät kesken teknisten vikojen vuoksi. Kaudelta jäivät mainittaviksi sijoituksiksi yksi junnujen SM-rallin luokkavoitto ja luokan toinen sija F-Cupin rallista Laihialta.

-Ostaessani Opel Astran myyjä vakuutti, että se oli rakennettu autoon sopivilla palikoilla. Päällisin puolin auto oli moitteeton, mutta kilpailemista se ei kestänyt. Alustakin oli rakennettu useasta eri versioista. Paikat hajosivat kukin vuorollaan, tilitti Lehtola autourheilijan arkea.

Viime vuosi niiasi heti kauden alussa kun moottori hajosi päivää ennen Lapuan SM-rallisprinttiä. Loppuvuosi Lehtolalta meni autoa kehittäessä ja testaillessa.

Tavoite kirkastui

Kuluvaan kauteen kilpailupari Lehtola & Lehtola lähtivät kokemuksista viisastuneina vailla isoja tavoitteita. Ensimmäinen osakilpailu Hankasalmella muutti miesten suunnitelmia.

-Lähdimme Hankasalmelle testaamaan mihin vauhtimme riittää. Kisakilometrejä Opelilla oli kertynyt niin vähän, että en uskaltanut veikkailla mihin vauhti riittää. Sain heti alusta alkaen hyvän vireen päälle. Vauhti riitti hyvin kärkiaikoihin, vaikka tulimme koko ajan varman päälle, muistaa Lehtola yleiskilpailun ja luokkansa kakkossijat tuoneen rallin.

-Hankasalmen hyvä tulos innosti lähtemään toiseen osakilpailuun Kemiin. Samalla kirkastui ajatus tavoitella mitalia junnujen SM-sarjasta.

Toisessa osakilpailussa Lehtolan miesten vauhti palkittiin luokan kolmannella sijalla. Kakkostila jäi vain 3,9 sekunnin päähän.

-Kemissä ajaminen ei tuntunut ollenkaan niin helpolta kuin Hankasalmella. Varsinkin kun pätkät ajettiin toiseen kertaan, auto ei vain oikein osunut ”spooreihin.” Sijoitus oli kuitenkin hyvä, eikä luokan voittajaankaan kertynyt eroa kuin 14 sekuntia.

Haastetta kesäksi

Kauden kolme kesällä kurvailtavaa sorarallia tuovat Lehtolan tiimille omat haasteensa. Opel Astraa kun ei kesäkeleillä pidetä sarjan väkevimpiin kuuluvana ajokkina.

-Kesällä pitää vain yrittää mennä sen minkä osaa. Senkään uhalla, että voimakkaammat autot liikkuvat sorateillä kovempaa, en aio lisätä riskejä vauhdeissa. Tiellä pitää pysyä ja sen jälkeen katsoa mihin vauhti riittää, järkeilee 32 rallia päästellyt ja vain kerran ulosajon vuoksi keskeyttänyt Lehtola.

Junnujen SM-sarjan suvikauden kisoista Lehtola uskoo Naantalin seudun ralliteiden sopivan hänelle parhaiten.

-Olen kilpaillut joskus sillä suunnalla. Minulle ne tiet tuntuivat tosi mielekkäiltä. Jos jossakin kesän ralleissa, niin siellä pitää yrittää sitä kauden parasta tulosta.

Kartturin pestin hoitavalla Pekalla on kokemusta ralleista 1980-luvun loppupuolelta saakka. Pitkästä kartturin urasta huolimatta arvosarjojen mitalisade on karttanut laihialaista. Muuttuuko tilanne syksyllä?

-Tavoite on olla mukana ensi vuoden palkintogaalassa. Eikös sinne kutsuta SM-sarjan kolme parasta paria, Joonas Lehtola kuittaa.

Teksti: JiiVee Korpela