Kyrönjoen Koskihäjyt toteutti Kyrkösjärven melontaelämyshankkeen. Kuva Jukka Kuusisto.

Kyrönjoen Koskihäjyt toteutti Kyrkösjärven melontaelämyshankkeen. Kuva Jukka Kuusisto.

Leader-ryhmiltä rahoitusta ympäristöhankkeille

1.4.2020

Tomi Olli

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät; Aisapari, Kuudestaan, Liiveri ja Suupohja ovat kuluneella ohjelmakaudella rahoittaneet lukuisia investointi- ja kehittämishankkeita, jotka ovat liittyneet muun muassa lähiruokaan, Green Care-toimintaa, vesi- ja jätevesihuoltoon, reitistöön sekä ympäristönhoitoon.

Hankekoordinaattori Marita Mattilan mukaan ympäristöhankkeet toteuttavat Leader-ryhmien strategisia tavoitteita, joissa painopisteinä ovat muun muassa kestävä kehitys, lähipalveluiden, lähi- ja luomuruoan tuotanto sekä luonnon ja luonnonvarojen huomioiminen elinympäristössä sekä energiantuotannossa.

- Ympäristöhankkeiden toteuttajina ovat olleet kylien alueella toimivat yhdistykset, kunnat, yhdistykset ja toimijat sekä oppilaitokset. Toteutuksen lähtökohdat ovat hyvin erilaisia ja lähtevät kunkin hankehakijan tarpeista ja tavoitteista, Mattila kertoo.

Hankkeilla on lisätty tietoisuutta ympäristöstä ja ympäristökohteista sekä tuotettu tietoa ja toimintakeinoja niiden monimuotoisemman käytön hyväksi. Erilaiset reitistöhankkeet ja rantojen kunnostushankkeet ovat parantaneet ympäristön tilaa sekä lisänneet ympäristön käytettävyyttä, viihtyisyyttä ja saavutettavuutta sekä parantaneet alueen luontoliikuntamahdollisuuksia. Tällaisia hankkeita ovat olleet muun muassa rantojen virkistyskäytön lisääminen osana Alavuden kaupunkikeskuksen kehittämistä, Korpisaaren lähiliikuntareitti, Lakeaharjun kuntoportaat ja näkötorni –hanke, Lauhavuoren Geopark-projektialueen matkailuinfran kehittäminen sekä Katikan, Kauhanevan ja Susiluolan Geopark -projektialueen matkailuinfran kehittäminen.

 

Uusia vuorovaikutusmalleja

Hankkeissa on tehty myös erilaisia lähi- ja luomuruoan tuotantoon liittyviä selvityksiä, kokeiluja ja kampanjointia. Esimerkkeinä hankkeista ovat muun muassa Puusta ruokaa -esiselvityshanke, Läheltä lautaselle -hanke sekä Seinäjoen seudun uudistuvat ruokatarinat.

- Biotalouteen ja energiansäästöön sekä uusiutuvan energian mahdollisuuksiin on pureuduttu muun muassa Energiatietoa kylille, Ravinteet kiertoon - kierrätysravinteet käyttöön sekä Biotalousklusterin solmukohtia Ilmajoen maatalousalan kampukselle –hankkeissa, Mattila listaa.

Hanketoiminnalla on tehty myös laajamittaisempia vesistöjen kunnostushankkeita kuten metsätalouden vesiensuojelun tehostaminen Evijärven lähivaluma-alueella, Myllypuron ja Haapajoen kunnostus Ähtärissä sekä esiselvityshanke Suupohjan jokiympäristön vesiluontokohteiden hoito- ja kunnostamiskohteiden kartoittamiseksi.

- Hankkeiden vaikutuksiin ja vaikuttavuuteen on pyritty panostamalla yhteisen ympäristön tulevaisuuteen, saamaan alueen asukkaille ja muille toimijoille puhdas, terveellinen ja viihtyisä elin- ja toimintaympäristö sekä jakamalla tietoa muun muassa blogikirjoitusten kautta.

- Toiminnan myötä on syntynyt uudenlaisia vuorovaikutusmalleja, kun eri toimijatahot on saatettu yhteen yhteisen päämäärän edistämiseksi. Hankkeet ovat myös nostaneet pinnalle uusia tarpeita, synnyttäneet toteuttamiskelpoisia jatkoideoita sekä tuoneet mukanaan paikallistasolle tuttujen verkostojen lisäksi myös uusien toimijoiden verkoston, Mattila kertoo.

« Takaisin