Pekka Ala-Mäenpää ja Hanna Lassila tietävät lapsille ja nuorille olevan tämän vuoden aikana paljon toimintaa, ja kalentereihin tulee edelleen lisää aktiviteettejä. Pronssiveistoksessa kuvatun Toivo Kuulan nimissä oleva laulukilpailu on vuorossa vuonna 2020, ja silloinkin on tapahtumia nuorille.

Pekka Ala-Mäenpää ja Hanna Lassila tietävät lapsille ja nuorille olevan tämän vuoden aikana paljon toimintaa, ja kalentereihin tulee edelleen lisää aktiviteettejä. Pronssiveistoksessa kuvatun Toivo Kuulan nimissä oleva laulukilpailu on vuorossa vuonna 2020, ja silloinkin on tapahtumia nuorille.

Lasten ja nuorten hyvinvointi vuoden teemana Alavudella

10.1.2019

Taisto Järvinen

Liikunta teeman kärkenä, mutta kaikki hyvinvointiin tähtäävät toimet tärkeitä

Vuoden 2019 teemana Alavuden kaupungin toimissa on lasten ja nuorten hyvinvointi. Hyvinvointia pyritään lisäämään tapahtumilla ja muilla aktiviteetillä sekä antamaan hyviä eväitä elämään. Työssä lasten ja nuorten hyvinvoinnin hyväksi tarvitaan myös muiden paikallisten toimijoiden mukana oloa.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on valmistumassa. Konkreettisia toimenpiteitä teeman merkeissä on potkaistu käyntiin jo hieman etuajassa.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää sanoo liikuntakeskeisyyden lasten ja nuorten hyvinvointi -teeman alla tarkoittavan mm. sitä, että heille opetetaan liikuntalajeja ja totutetaan liikkumaan.

  • Alavudella on hyvät mahdollisuudet ja olosuhteet liikunnan harrastamiseen. Tavoitteena on tehdä kynnys liikkumiseen niin matalaksi, että mahdollisimman moni sen voisi ylittää. Liikunta on kaikkien juttu, joten uusia aktiivisesti liikuntaa harrastavia pitää saada mukaan.
  • Lapsena ja nuorena opitut elämäntavat säilyvät usein läpi elämän. Varttuneemmalla iällä uusien elämäntapojen oppiminen ja liikunnan sisäistäminen saattaa olla sitkeämpää.

Lasten ja nuorten hyvinvointi -teema pitää sisällään paljon muutakin, kuin liikunnan ja liikkumisen. Alkaneen vuoden aikana laitetaan painoarvoa myös kulttuuriin ja muihin hyvinvointia tuoviin harrastuksiin. Perusajatuksena voisi olla tuttu lause ”terve sielu terveessä ruumiissa”.

Lisäpanoksia infrastruktuuriin

Panostusta lapsiin ja nuoriin vuonna 2019 tapahtuu Alavudella merkittävästi myös rakentamisen ja muun infran sektoreilla. Tuurin päiväkoti ja koulu valmistuu kesällä 2019. Alavuden yläkoulun remontti alkaa myös tänä vuonna, jolloin koululle tulee uudenlaiset välitunti- ja oppilastilat sekä ruokala.

  • Kaksi opettajaa aloittaa hyvinvointi- ja liikuntakoordinaattoreina työn perusopetuksen ja liikuntapalveluiden yhteistyön tiivistämiseksi sekä liikuntahankkeiden käynnistämiseksi. Lisäksi varhaiskasvatukseen on tulossa hanke lasten ja perheiden liikunnan lisäämiskesi.
  • Erasmus-projekti on yksi merkittävä osa nuorisotyötä. Projektin merkeissä oli noin 40 oppilasta viidestä eri maasta vierailuilla Alavuden yläkoululla. Keväällä 2019 lähtee Alavudelta opettajia ja oppilaita Erasmus-vierailulle useisiin Euroopan maihin. Yhteistyötä on mm. Saksan, Ranskan, Espanjan ja Portugalin kanssa, viestintäsihteeri Hanna Lassila sanoo.

 

Tapahtumia nuorille

Kuluvan vuoden tapahtumatarjottimelta löytyy paljon nuorille sopivia menokohteita. Töysä-talon avajaiset tuovat myös nuorille tarkoitetun olohuoneen kylän keskustaan.

  • Tapahtumia on toki läpi vuoden. Nuorille sopivia on mm. talviliikuntatapahtuma Alavuden Kirkkojärven jäällä. Ryskööt -tapahtuman oheisohjelmissa varjoliitotapahtumineen on nuorille suunnattua ohjelmaa ja Taiteiden yö / Valojen ja varjojen -tapahtuma kesän loppupuolella käy myös nuorten askelmerkkeihin, Pekka Ala-Mäenpää muistuttaa.

« Takaisin