Lappajärven kunnan viestintä- ja hankekoordinaattori Annie Yli-Leppälä (vas.) sekä Lappajärvi-neuleen luoja Sanna Peltoluhta esittelivät uutta neuletta.

Lappajärven kunnan viestintä- ja hankekoordinaattori Annie Yli-Leppälä (vas.) sekä Lappajärvi-neuleen luoja Sanna Peltoluhta esittelivät uutta neuletta.

Lappajärvi-neuleessa hehkuu järven taika

20.7.2022

Tomi Olli

Lappajärven kunta on saanut oman nimikkoneuleen, Järven taika. Voittajatyö löytyi kunnan järjestämän neulekilpailun kautta, ja ykköstyöksi kohosi kauhavalaisen Sanna Peltoluhdan luomus. Kauhavalla Lankavassa  myyjänä työskentelevä Peltoluhta on ammatiltaan neulesuunnittelija, eli voittajatyö syntyi ammattilaisen käsissä.

Peltoluhta päätti lähteä mukaan kilpailuun hetken mietittyään.

- Neulekilpailun mainos oli tuotu viime joulukuussa lomalla ollessani päivätyöpaikkaani Lankavaan asiakkaiden nähtäville. Ajattelin silloin, että onpas kiva idea, vaikka itselläni ei olekaan aikaa osallistua.

Hänen ajatuksensa muuttuivat joulun ja uudenvuoden välipäivinä.

- Lapset olivat mummolassa, ja menin tuolloin mainitsemaan miehelleni kilpailusta. Hän totesi siihen välittömästi: ”Sun on pakko entisenä lappajärveläisenä ja tuoreena neulesuunnittelijana osallistua siihen”.

Järveä kunnioittaen

Ajan kuluessa alkoi neuleen suunnittelu edetä. Tärkeään rooliin nousi Peltoluhdan edesmenneen lappajärveläisen kummitädin lausahdus.

- Hän sanoi aikanaan minulle, että sinä voit lähteä Lappajärveltä, mutta Lappajärvi ei lähde sinusta. Tätä lausetta pohtien istuin aluksi tietokoneen ääreen katselemaan tallentamiani neulekuvioita.

- Pian vastaan tuli aaltomainen köysikuvio. Aloin sen jälkeen muodostaa sinisävyistä neuletta, johon liittyivät asuinpaikoilleen uskollisina pysyvät joutsenet.

Neuleen lopullinen nimi löytyi musiikin kautta.

- Neuletta viimeistellessäni kuuntelin ystäväni vinkistä Lappajärvi-humpan. Tuon jälkeen neuleen nimeä ei tarvinnut miettiä kahta kertaa, se oli Lappajärvi-neule nimeltään Järven taika.

- Asiaan vaikutti vahvasti, että havaitsin laulun sanoituksen kertovan järven taiasta sekä kaipuusta järven rannoille. Neule huokuukin samaa tunnetta ja taianomaista kaipuuta järveä kohtaan.

Mallineuleet ovat nähtävillä Lappajärvellä Verho- ja Mattotalossa, samasta paikasta on saatavana myös neuleessa tarvittavia lankoja. Neuleen teko-ohjeet löytyvät Lappajärven kunnan nettikaupasta: https://lappajarvenkunta.shopunique.fi/

« Takaisin