Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara tutki jääkarusellin tulevaa paikkaa Hotelli Kivitipun edustalla.

Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara tutki jääkarusellin tulevaa paikkaa Hotelli Kivitipun edustalla.

Lappajärvelle rakentuu maailman suurin jääkaruselli

10.2.2021

Tomi Olli

Lappajärven jäälle rakentuu tämän kuun lopussa maailman suurin jääkaruselli. Hotelli Kivitipun rantamaisemiin syntyvän karusellin halkaisija tulee olemaan ainakin 250 metriä. Hankkeessa ovat mukana Alajärven kaupunki, Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä useita muita yhteistyötahoja. Jääkarusellin rakentaa helsinkiläinen Janne Käpylehto yhdessä apuvoimien kanssa. Ensimmäisen jääkarusellin Käpylehto toteutti jo vuonna 2017, eli asia on hänelle tuttu.

Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara sanoo rakentamisen kestävän useita päiviä.

- Työt alkavat kuun viimeisen viikon maanantaina. Valmista tulee olemaan viikonloppuna, eli karuselli pyörähtää käyntiin lauantaina ollen toiminnassa noin vuorokauden.

Alasara näkee jääkarusellin positiivisuuden tuojana alueelle.

- Näen tämän yhdistävänä tekijänä kolmen kunnan välillä. Teemme muutoinkin paljon yhteistyötä, ja jääkaruselli on siitä omanlaisensa konkreettinen esimerkki. Se symboloi samalla sitä, että pidämme pyörät pyörimässä.

Paljon kiinnostusta

Karusellia varten sahataan kiintojäästä irti pyöreä lautta siten, että niiden väliin jää 10-20 sentin railo. Lautta saatetaan pyörimisliikkeeseen railoon asennettavilla perämoottoreilla. Jääkaruselliin nousee myös jääsauna. Siellä pidetään lisäksi jäänveiston SM-kisa, eli nähtävää riittää monipuolisesti.

- Jääkaruselli tuo alueelle varmasti positiivista näkyvyyttä niin Suomessa kuin ulkomailla. Jälkimmäinen sen vuoksi, että kiinnostuneita yhteydenottoja on tullut useiden maiden medioilta. Tämän ymmärtää hyvin, sillä jääkaruselli tulee rikkomaan maailmanennätyslukemat.

Kolmen pitäjän johtajilla on lisäksi oma haasteensa.

- Hiihdämme viikonloppuna kahdeksankymmentä kilometriä ja yövymme karusellissa. Haluamme tälläkin tavoin korostaa yhteistyön merkitystä.

Jääkarusellista kaavaillaan myös perinnettä, Alasara uskoo jatkoa seuraavan tulevina vuosina.

- Sellainen on tarkoitus. Kun koronasta päästään toivottavasti kunnolla eroon niin ensi vuonna voitaisiin oheen rakentaa monenlaista muutakin toimintaa, kuten vaikkapa koko viikon kestävä tapahtumakokonaisuus.

« Takaisin