Janne Käpylehto (oik.) teki alkutöitä jo tammikuun alussa talkoolaisten kanssa. Kuva: Petri Niemelä.

Janne Käpylehto (oik.) teki alkutöitä jo tammikuun alussa talkoolaisten kanssa. Kuva: Petri Niemelä.

Lappajärvellä tempaistaan – suunnitelmissa hurja jääkaruselli

25.1.2023

Tomi Olli

Lappajärvellä ryskyy ja rytisee tällä viikolla kun Euroopan suurimman kraatterijärven jäällä yritetään maailmanennätystä. Se tarkoittaa sitä, että jääkarusellimies, keksijä, Janne Käpylehto pyrkii tiiminsä ja talkoolaisten avustamana synnyttämään Lappajärven jäälle, Hotelli Kivitipun edustalle, ennennäkemättömän jääkarusellin.

- Tarkoitus on rakentaa halkaisijaltaan hieman yli 500-metrinen jääkaruselli. Tällä hetkellä ennätystä pitää yhdysvaltalainen Chuck Zwilling, jonka käsien jälki oli halkaisijaltaan 403 metriä, Käpylehto kertoo.

Lappajärvellä ei olla jahtaamassa ennätystä ensimmäistä kertaa, sillä Käpylehto tiimeineen punnersi kaksi vuotta sitten jäähän silloisen ennätyskarusellin, silloin halkaisija oli 310 metriä. Guinness World Records myönsi tuolloin pitkän ja tarkan prosessin jälkeen Käpylehdolle sekä Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasaralle ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmielelle sekä Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivuselle todistuksen maailman suurimmasta jääkarusellista.

- Nyt haetaan uutta meriittiä. Olosuhteet ovat mitä todennäköisimmin paremmat kuin tuolloin, sillä kaksi vuotta sitten jään päällä oli runsaasti loskaa ja vettä.

- Ilman paikallisten asukkaiden apua, innostusta ja sisua ennätys olisi jäänyt tekemättä. Uskon, että samanlainen periksiantamattomuus  kantaa nytkin upeaan lopputulokseen, Käpylehto pohtii.

 

Nimekkäitä sahaajia

Paikalle saapuu Yhdysvalloista  myös muita sahausmestareita, mukaan lukien ennätysmies Chuck Zwilling

- Olen ollut Minnesotassa aiemmin auttamassa ystävääni Chuckia kaksi kertaa, ja nyt hän matkustaa tiiminsä kanssa Lappajärvelle.

- Chuck tuo mukanaan myös Maailman jääkaruselliliiton kiertopalkinnon suurimmasta jääkarusellista, sen on tarkoitus jäädä Suomeen.

Sahauksen parissa nähdään myös painin maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti Petra Olli sekä näyttelijä-juontaja Ville Haapasalo. Luvassa on lisäksi muutakin.

- Karusellin sisään ja rannalle tulee esimerkiksi kaksi saunaa sekä palju. Toinen saunoista on todella upea Kirami FinVision –sauna, Käpylehto kertoo.

Aikataulu: 25.1. Sahauksen valmistelut ja muut toimenpiteet, 26.-27.1. Jääkarusellin sahaus Käpylehdon valmistamalla laitteistolla sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa työn alla olevalla laitteistolla. Jääkarusellin on tarkoitus pyörähtää käyntiin lauantaina 28.1. puolenpäivän jälkeen ja pyöriä iltaan saakka.

« Takaisin