Sivistystoimenjohtaja Tarja Puro ja vapaa-aikasihteeri Tiia Van Meter viimeistelivät pääjuhlan ohjelmaa.

Sivistystoimenjohtaja Tarja Puro ja vapaa-aikasihteeri Tiia Van Meter viimeistelivät pääjuhlan ohjelmaa.

Lappajärvellä juhlitaan

19.8.2015

Sivistystoimenjohtaja Tarja Puro ja vapaa-aikasihteeri Tiia Van Meter viimeistelivät pääjuhlan ohjelmaa.

Tomi Olli

Lappajärvellä on aihetta juhlaan, sillä kunta täyttää 5.9. 150 vuotta. Kunnan syntyhistoria ajoittuu vuoteen 1865, milloin rovasti Jacob Fellman kutsui seitsemän pitäjän edustajat emäseurakunta Lappajärvellä pidettävään kokoukseen.

- Tuolloin ei Lappajärvelle vielä saatu kunnallishallintoa, sen aika oli kesällä 1866. 5.9.1865 oli kuitenkin päivä, milloin itsenäinen kunta laitettiin virallisesti vireille, kertoo kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.

Tarkkoja pöytäkirjoja ja muita dokumentteja kunnan synnystä ei ole. Syynä siihen on 2.2.1965 kunnantalon tuhonnut tulipalo.

- Talvisena yönä haihtui savuna ilmaan paljon merkittäviä dokumentteja. Kunnan syntytarina on kuitenkin onneksi joka tapauksessa tiedossa, Lehtiniemi toteaa.

Viikon kekkerit

Lappajärven 150-vuotisjuhlahumu alkaa sunnuntaina 30.8. Tuolloin järjestetään kello 13-15.30 opastettu kiertoajelu. Kunnanvirastolta käynnistyvän reissun kohteita ovat muun muassa Ateljee Autio, Lappajärven kirkko sekä Halkosaaren huvikeskus. Maanantaina kello 19 pidetään valtuuston juhlaistunto, jossa paikalla on myös maakuntajohtaja Asko Peltola. Keskiviikkona  kello 18 esitetään Meteoriittisalissa Lappajärvi-aiheisia filmejä. Torstaina kello 18 on ohjelmassa kirjastossa pidettävä kulttuuri-ilta. Lappajärven synnystä kertoo Urpo Purola. Lisäksi musiikkiopiston oppilaat esittävät ohjelmaa. Perjantaina kello 17-23 on tarjolla nuorten 150-vuotisjuhlat nuorisotiloilla. Varsinaista pääjuhlaa vietetään lauantaina 5.9. kello 13 Kivitipussa. Juhlapuheen pitää Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Juhlaviikko päättyy sunnuntaina kirkossa toteutettavaan Wanhanajan jumalanpalvelukseen.

Vireä kunta

Kunnanjohtaja Lehtiniemen ja vapaa-aikasihteeri Tiia Van Meterin mukaan Lappajärvi on elinvoimainen kunta, missä riittää virtaa.

- Kunnassa on vireää yritystoimintaa sekä aktiivisia yhdistyksiä ja seuroja. Lappajärvellä on monella tapaa tekemisen meininki. Onkin suuri voimavara, että pitäjässä on paljon eri alojen osaamista.


Kunnanjohtajalla on selkeä näkemys Lappajärven tulevaisuudesta.

- Eiköhän Lappajärvi pysy itsenäisenä vielä ainakin toiset 150 vuotta. Näin kerrotaan myös merkkivuoden kunniaksi julkaistavassa ja jokaiseen kunnan kotiin tarkoitetussa juhlakirjassa. Teos julkaistaan 5.9. pidettävässä pääjuhlassa.

« Takaisin