Leena Saarela sekä fysioterapeutit Jasmiina Ahokas ja Ulla Hietavirta palvelevat asiakkaita Urofysiossa. Puhelinpalvelu Urofysiossa on maanantaisin kello 12 – 13 välisenä aikana, numerossa 06 4141 806.

Leena Saarela sekä fysioterapeutit Jasmiina Ahokas ja Ulla Hietavirta palvelevat asiakkaita Urofysiossa. Puhelinpalvelu Urofysiossa on maanantaisin kello 12 – 13 välisenä aikana, numerossa 06 4141 806.

Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat useiden ihmisten vaivoja

11.4.2019

Taisto Järvinen

Apua ongelmiin kannattaa hakea ajoissa ja avoimin mielin

  • Suurelle osalle väestöä lantionpohjan olemassa olo on täysin tuntematon asia. Naisen elämänkaarella se tulee tutuksi viimeistään synnytyksen yhteydessä. Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat kuitenkin useimpien ihmisten vaivoja. Vaivoja ilmenee lapsista vanhuksiin ja miehistä naisiin. Moninaisten ja monisyisten vaivojen kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, vaan apua löytyy lantionpohjan fysioterapiasta (uroterapia), sanoo Ft, uroterapeutti Leena Saarela Urofysio Ky:stä Seinäjoelta.

Lantionpohjan lihasten hyvä hallinta ja toimintojen treenaaminen on aiheellista kaikille, ja erityisesti niille, joilla on tämän alueen häiriöitä toimintamekanismeissa. Tyypillisin vaiva, joka yhdistetään lantionpohjan ongelmiin, on virtsan karkailu. Vaikka kyseistä vaivaa ei olisi, on syytä treenata ja tehdä mahdollista ennaltaehkäisytyötä. Myös monet laskeumat, lantion kivut ja suolentoiminnan vaivat hyötyvät uroterapiasta.

Tyypillisin häiriöitä aiheuttava tekijä on raskaudet ja synnytykset. Normaaleista alatiesynnytyksistä noin 80 prosenttia päätyy jonkin asteiseen hermo- ja lihasvaurioon lantionpohjalla. Synnytysten lukumäärät, pitkittyneet ponnistusvaiheet, välilihaleikkaukset, repeämät ja imukuppisynnytykset lisäävät vaurioriskejä. Lihas-hermotoiminta on saanut kertakaikkisesti siipeensä ja toimintamekanismin alamäki on alkanut riippumatta siitä, onko tuntuvia oireita. Synnyttäneillä vatsaerkauman kuntoutuksessa tulisi tarkistaa aina myös lantionpohjan hallinta.

  • Ongelmia saattaa ilmetä, vaikka ei olisi synnyttänyt. Monet harrastukset lapsuudesta lähtien kuormittavat lantion tukirakenteita. Nimenomaan ne liikuntalajit, joissa vatsaontelon paine on voimakkaasti koholla ja mukana on voimakkaita hyppyihin liittyviä alastulotärähdyksiä, ovat rankkoja lajeja alapohjalle. Riskilajeja ovat mm. yleisurheilu, voimistelu, aerobic, palloilulajit, voimanostolajit ja kamppailulajit. Urheilemista ei silti tarvitse välttää, vaan oppia käyttämään lihaksia oikea-aikaisesti ja oikein suhteessa liikkumiseen ja ponnisteluihin. Myös lihasten rentouttamisen hallinta on tärkeää, ja se puuttuu monilta kovaa treenaavilta, Leena Saarela evästää.

Lantionpohja pitää tunnistaa

  • Aktiivisen kuntoutuksen aihetta on aina ja kaikkialla. Tärkeintä harjoittelussa on tietää mitä tekee ja miten tekee. Lantionpohjan lihakset eivät ole alavatsan lihaksia, eivätkä syviä vatsalihaksia, vaan ne ovat lantion pohjassa eli alapohjan lihaksia. Mikäli lantionpohjan lihaksia ei tunnista, niitä ei voi myöskään harjoittaa tehokkaasti ja tuloksellisesti. Tunnistaminen on koko treenaamisen avaintekijä.

Leena Saarela antaa marssijärjestykseksi, että lantionpohjan hallinta ja voima pitää laittaa ensin kuntoon, ja vasta sen jälkeen lähdetään liikkumaan. Tällä sektorilla on hänen mukaansa paljon kehittämishaastetta myös erilaisten lajien valmennusohjelmiin. - Myös monet työt ja sairaudet, mm. astma, krooninen yskä ja runsas ylipaino, kuormittavat lantionpohjaa.

Lantionpohjan ongelmien seuraukset ovat yleensä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia. Vaivoja yleensä hävetään. Ongelmien jatkuva piilottelu, puhumattomuus ja peittely luovat syyllisyyttä. Aihe on sosiaalinen tabu. Intiimialueen vaivat nakertavat omanarvontuntoa, ja esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä ei osata riittävästi puhua.

  • Erittäin usein kuulemme asiakkaiden ihmettelevän, että miksi kukaan ei ole kertonut tästä kuntoutusmuodosta? Olemme vastanneet nyt tähän haasteeseen ja käynnistäneet maksuttoman puhelinpalvelun, johon kuka tahansa voi soittaa ja kysyä, olisiko uroterapiasta heille apua, oli vaiva mikä hyvänsä. Tärkeää on, että voi kysyä ja saa puhua.
  • Vaivat saavat aikaan luopumista turhan monista mukavista asioista. Niinpä apua ongelmiin kannattaa hakea riittävän aikaisessa vaiheessa.

Urofysio Ky

Ruukintie37

60100 Seinäjoki

06 414 1806

www.urofysio.fi

« Takaisin