Myyjä Sanna Peltoluhdalla on  yllään islantilaistyylinen kaarrokeneule, joita neulotaan nyt paljon. Lankavan myynnissä ja asiakaspalvelussa työskentelevä Peltoluhta on myös taitava makrameemallien suunnittelija.

Myyjä Sanna Peltoluhdalla on yllään islantilaistyylinen kaarrokeneule, joita neulotaan nyt paljon. Lankavan myynnissä ja asiakaspalvelussa työskentelevä Peltoluhta on myös taitava makrameemallien suunnittelija.

Lankava on käsityöihmisen unelmakauppa

8.4.2021

Tomi Olli

 Lankava on laajan valikoiman lankakauppa Kauhavalla. Valikoimaan kuuluun neule-, kudonta- ja makrameelankoja, matonkuteita, tarvikkeita sekä paljon muuta. Viime vuonna myymälä siirtyi Kauhavan S-marketilta vapautuneisiin tiloihin, jotka remontoitiin lankakaupan tarpeisiin sopiviksi. Lankoja ja kaikkea niihin liittyvää löytyy nyt 1200 neliön alalta.

 Viime vuosi oli erikoinen vuosi kaikille. Lankavalle se oli samalla 95-juhlavuosi, jonka suunnitelmat menivät osittain uusiksi. Toimitusjohtaja Kirsti Karppinen sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen.

- Muutto uusiin tiloihin toteutui, ja lisääntyneen kotimaanmatkailun myötä myös asiakkaat löysivät tiensä uutta myymälää ihailemaan, lankaostoksille ja inspiroitumaan.

- Vuodesta tuli vilkas sekä myymälän että verkkokaupan kannalta, ja sama suuntaus jatkuu tänä vuonna. Voikin sanoa, että käsitöiden tekemisen noste, joka on jatkunut jo useita vuosia, lähti poikkeustilanteessa suorastaan lentoon.

 Lisääntynyt aika kotona on saanut ihmiset valmistamaan sisustuksellisia käsitöitä. Tähän innostukseen makrameetyöt sopivat loistavasti. Makramee on ikivanha tekniikka, jossa erilaisia solmuja yhdistelemällä luodaan koristeellisia pintoja. Tekniikkaa käyttäen syntyy kauniita amppeleita, seinävaatteita, lampunvarjostimia sekä myös mattoja, kaitaliinoja ja pöytätabletteja.

- Lankavan oman kierrätyspuuvillaisen tuoteperheen langat sopivat näihin töihin hyvin ja niiden suosio onkin kuluneen vuoden aikana ollut ennätyslukemissa, Karppinen toteaa.

 Kova kysyntä

 Alkuvuonna on neuloosiksi kutsuttu ilmiö vallannut suomalaiset. Vaikuttaakin siltä, että islantilaistyyppisiä kuviollisia kaarrokeneuleita neuloo nyt aivan jokainen.

- Lankava on islantilaisten villalankojen maahantuoja, ja tuntee tämän ilmiön hyvin. Langan valmistaja Islannissa ei ole pystynyt toimittamaan lankaa niin paljon, kuin suomalaiset neulojat sitä haluaisivat.

- Taidokkaan näköisiä kirjoneuleita ovat uskaltautuneet neulomaan myös vähemmän käsitöitä tehneet. Myymäläasiakkaiden innostus uuden puseron värejä valitessa on tarttuvaa, Karppinen pohtii.

 Tänä aikana ovat käsityömessut korvautuneet virtuaalisilla tapahtumilla, joihin asiakkaat ovat löytäneet tiensä hienosti.

- Käsitöiden tekeminen on saanut laajan ja innostuneen asiakaskunnan. Makrameesolmeilun buumi sai rinnalleen islantilaisten kirjoneuleiden hurjan suosion, ja uusia villityksiä lienee vielä tulossa.

« Takaisin