Neulesuunnittelija Sanna Peltoluhta lupaa asiakkaille asiantuntevaa palvelua.

Neulesuunnittelija Sanna Peltoluhta lupaa asiakkaille asiantuntevaa palvelua.

Lankahyllyt notkuvat kesälläkin

29.6.2022

Kauhavan keskustassa sijaitseva Lankava on laajan valikoiman lankakauppa. Avarasta ja valoisasta 1200 neliön myymälästä löytyy lankoja kaikille käsityötekniikoille: laaja neulelanka- ja sukkalankavalikoima, kierrätyspuuvillaisia ontelokuteita virkkaukseen, punoskuteita solmeiluun, villalankoja tuftaukseen, kudontalankoja ja matonkuteita kutojille sekä laaja valikoima tarvikkeita.

Yrityksen toimitusjohtaja Kirsti Karppinen sanoo kaupan käyneen mukavasti. Kesällä moni käsityöihminen löytää tiensä Lankavan runsaan valikoiman äärelle jo aivan ohikulkumatkalla.

- Kun perheen tie vie vaikkapa Alahärmään PowerParkin suuntaan, niin matkaseurueen langoista kiinnostunut saattaa hyvinkin pyytää pysähdystä Kauhavan keskustassa. Ei sovi myöskään unohtaa, että meille pääsee mainiosti junallakin, sillä Kauhavan asema on kivenheiton päässä.

 

Kaarrokeneuleet suosiossa

Karppisen mukaan sisustamiseen liittyvät käsityöt ja kaarrokekuviolliset villapaidat ovat olleet kuluneen kauden suosikkeja. Lankavan oman kierrätyspuuvillaisen tuoteperheen langat sopivat sisustajien suosimien mattojen ja korien virkkaamiseen kuten myös näyttävien seinävaatteiden ja muotiin tulleiden amppeleiden solmeiluun.

- Olemme tuoneen kirjoneuleisiin käytettäviä islantilaisia villalankoja maahan vuodesta 2014 alkaen. Suosio oli aiempina vuosina maltillista, kunnes alkuvuodesta 2021 kaikki yhtäkkiä halusivat juuri näitä lankoja.

Karppinen sanoo islantilaisten kaarrokeneuleiden ja niiden neulomisen omin käsin juuri tietystä islantilaisesta villalangasta ollen käsityömaailman suuri juttu kahtena kuluneena talvena.

- Buumi syntyi korona-ajan ilmiönä: Kotoilu ja käsillä tekeminen monissa muodoissaan nousivat trendeiksi. Islantilaisten villalankojen yhtäkkinen menekki yllätti meidät sekä lankojen islantilaisen valmistajan.

 

Islantilaista osaamista

Lankavalla hiljattain vieraillut islantilaisen langanvalmistaja Istexin suunnittelujohtaja Védís Jónsdóttir on useiden suosittujen kaarrokeneulemallien takana.

- Monet ovat neuloneet ensimmäisenä kaarrokeneuleenaan Riddari-puseromallin, joka on Jónsdóttirin suunnittelema. Islantilaisten kaarrokeneulemallien perusteoksessa "Islantilaisia neuleita", useimmat mallit ovat juuri Jónsdóttirin käsialaa, Karppinen toteaa

Védís Jónsdóttir vastaa Istexilla islanninvillasta valmistettavien neulelankojen sävymaailmasta ja neulemallien suunnittelusta. Hän kertoo, että Islannissa kaarrokeneule, eli lopapeysa, ei ole trendi, vaan osa kulttuuria.

- Uskon, että jokainen, joka pääsee kokemaan islanninvillasta valmistetun kaarrokepuseron ominaisuudet ja kauneuden, ottaa sen pysyväksi osaksi vaatevalikoimaansa.

« Takaisin