Lakia Jukola 2024:n kilpailunjohtaja Ilpo Pajulan ja pääsihteeri Pauli Mäkelän takana olevalle alueelle rakennetaan viestin kisakeskus ja vaihtoalue.

Lakia Jukola 2024:n kilpailunjohtaja Ilpo Pajulan ja pääsihteeri Pauli Mäkelän takana olevalle alueelle rakennetaan viestin kisakeskus ja vaihtoalue.

Lakia Jukolaan Kauhavalle yli 17 000 suunnistajaa

5.6.2024

Osanottajamäärältään Suomen suurin urheilutapahtuma jo runsaan viikon kuluttua

Taisto Järvinen

Jukolan viesti ja Venlojen viesti ovat niin erilaisia ja erikoisia urheilutapahtumia, että ne pitää nähdä ja kokea, jotta ymmärtää niiden ainutlaatuisuuden.10 – 15 tuntia suoraa tv-lähetystä antaa vahvan signaalin Jukolan tunnelmasta, mutta sisälle tunnelmaan pääsee vain kisakeskuksessa ja asian ytimeen vain osallistumalla viestiin seura- tai kaveriporukan viestinviejänä.

Vuoden 2024 Jukolan viesti, Lakia Jukola juostaan Kauhavalla kaupungin keskustaajamaan pohjoispuolella runsaan viikon kuluttua 15. - 16. päivinä kuluvaa kesäkuuta. Luvassa on jälleen huikea, osanottajamäärältään Suomen suurin, urheilutapahtuma.

Muutamia päiviä ennen ilmoittautumisajan umpeutumista joukkueita on Jukolan ja Venlojen viestit mukaan lukien yhteensä 3060. Suunnistajia viesteihin on tulossa yhteensä yli 17 100, heidän joukossaan maailman kärkikaarti. Joukkueita tulee 19 eri maasta, kaukaisimmat Hongkongista ja Australiasta.

Lakia Jukolan pääsihteeri Pauli Mäkelä sanoo osanottajamäärän olevan odotusten mukainen ja viestin järjestelyt ovat hyvällä mallilla.

- Jukolan viestin osanottajamäärät olivat huipussaan ennen koronavuosia ja putosivat pandemian myötä, mutta ovat palautuneet hyvälle tasolle. Aivan viime vuoden Porvoon määriin emme ehkä pääse, mutta osanottajia on enemmän kuin kaksi vuotta sitten Mynämäellä.

- Kisajärjestelyt ovat hyvissä käsissä. Järjestelyorganisaatio käsittää 11 valiokuntaa, joilla on omat vastuualueet. Valiokunnissa on tehty töitä viime syksystä lähtien. Hyvän tietopaketin ja käytännön kokemuksen saimme olemalla mukana viime kesän Porvoon Jukolan järjestelyissä.

Lakia Jukolan järjestelytehtävissä on kisapäivinä noin 1500 henkilöä. Talkoolaisten määrä on sitä luokkaa, että ehkä vain pohjalainen tekemisen meininki sen mahdollistaa pienehköillä paikkakunnilla.

Kilpailullisesta näkökulmasta asiat ovat hyvin, kun radat on suunniteltu aikaa sitten ja painetut kisakartat ovat jo hetken olleet valmiina muoveissa.

Rakentamista riittää

Varsinaisen kilpailukeskuksen rakentaminen sekä satojen opasteiden ja viitoitusten asettaminen ovat viimeisten päivien töitä, ja sitähän riittää. Jutuntekohetkellä kisa-alueella oli ravintolateltta ja monia kisajärjestelyihin liittyviä rakenteita.

Lakia Jukolan kilpailunjohtaja Ilpo Pajula sanoo, että kisajärjestäjät pystyttävät 300 puolijoukkuetelttaa, joihin mahtuu majoittumaan osa kilpailijoista.

- Joukkueille vuokrataan lisäksi 1500 kappaletta 10x10 metrin kokoisia telttapaikkoja, joihin he pystyttävät omat telttansa. Teltta-alueet ovat asvaltoitujen väylien varrella, joten liikkuminen kisa-alueella on helppoa.

- Kisajärjestäjien käytössä on asvaltoitua aluetta noin 60 hehtaaria, joten autojen paikoitusongelmia ei ole. Lentokentän kiitoradalle merkitään yli 5000 paikoitusruutua.

Lentokenttäalue on oivallinen kisakeskus. Ehkä pieni suunnistuksellinen miinusmerkki tulee siitä, että paras suunnistusmaasto alkaa noin kilometrin päässä vaihtoalueelta.

Tapahtumia kaikille

Kauhavan Wisan ja Lapuan Virkiän järjestämä Lakeus Jukola on paitsi suuri suunnistuskilpailu, myös tapahtuma, jossa on nähtävää ”huoltojoukoille”. Näyttävä ohjelmanumero on lentokentän ylilento lauantai-iltana Venlojen viestin palkintojenjaon aikaan. Perheen nuorimpia ei ole unohdettu, vaan heitä varten tuodaan Power Parkin iso pomppulinna. Kauhavan lentokentällä on erinomaiset tilat yleisölle seurata Jukolan illan ja yön tapahtumia.

Oma lukunsa ovat kaupalliset myyntipisteet, joita kilpailukeskukseen tulee useita, ja ravitsemuspalveluita on tarjolla riittävästi.

Lakia Jukola 2024 kilpailukeskuksen rakentaminen on tämän lehden ilmestymisen aikana loppusuoralla, sillä Jukolan huippujoukkueita seudulle saapuu jo viikon kuluttua. Huiput tekevät viimeiset virityksensä lähialueen harjoitusmaastoissa, kuten Yliviitalan ja Kukkuran kartoilla.

-Tarjolla on useita harjoitusmaastoja, ja niiden kartoilla on ollut hyvä kysyntä, Ilpo Pajula tietää.

« Takaisin