Kyläkauppa täyttää 40 vuotta

30.12.2015

5000 + 5000 + 5000 + 5000

Kyläkauppa täyttää 40 vuotta

Kyläkaupalla alkaa juhlavuosi. Osakeyhtiönä se on toiminut jo kunnioitettavat 40 vuotta. Ja toiminimellä yritys toimi ennen sitä lähes 30 vuotta. Kyläkauppa on tunteiden ja tarinoiden tyyssija - takametsien tavarataloihme.

 

Kyläkaupan merkkivuoden juhlistaminen tulee jatkumaan läpi koko vuoden. Mitä kaikkea mukavaa tapahtuukaan, selviää seuraavan 12 kuukauden aikana. Odotettavissa on melkoinen vuosi 2016.

Yläotsikon neljä 5000-numeroa varmasti herättivät kysymyksiä. Ne kuvaavat Kyläkaupan laajennuksien pinta-aloja. Tehtyjä ja tulevia. Ensimmäisen 5000 neliötä saimme avattua valmiiksi myymäläksi vuonna 2014. Seuraavan tämän vuoden keväänä. Seuraava avautuu ensi vuoden kesäksi ja viimeinen neljästä 5000 neliöstä alkuvuodesta 2017. Silloin juhlimme 100-vuotiasta isänmaatamme.

Usko Kyläkaupan tulevaisuuteen on meillä kyläkauppalaisilla kova. Kyläkaupan kehittäminen on meidän osuutemme Suomen talouden edistämiseksi. Meillä kaikilla suomalaisilla täytyy olla omalta osaltaan kova usko ja yritys seuraavat vuodet, että saamme isänmaamme nousuun.

Moni varmasti ihmettelee, että miten neljä laajennusta voivat olla kaikki täsmälleen saman kokoisia. Eivät ne ihan täsmälleen olekaan, mutta kun menin itsekin sekaisin niiden erilaisista neliöistä, niin päätin tehdä niistä helposti ymmärrettävän ja muistettavan numerosarjan perättäisine vuosilukuineen. Nyt menee ainakin hehtaarilleen oikein. Kaksi hehtaaria. Kyläkaupassa uskomme tulevaisuuteen, elämme tätä hetkeä ja kunnioitamme historiaamme!

Olipa kerran pieni kauppa metsäisestä Tuurin kylässä... Keskisen Kyläkaupan syntytarina

Nyt haluan kertoa teille sukumme kauppiastarinan, joka alkaa jo isoisäni isoisän, Kustaan nuoruudesta. Hän on Keskisen kauppiassuvun kantaisä. Kustaa toimi kulkukauppiaana 1800-luvulla Tuurin kylän harvaanasuttujen lähikuntien alueella. Hänen poikansa Matias jatkoi isänsä viitoittamaa työtä kulkukauppiaana. Matiaksen maallinen taival kuitenkin päättyi melko nuorena, minkä jälkeen hänen vasta 17-vuotiaan esikoispoikansa harteille jäi äidistään ja kahdeksasta sisaruksestaan huolehtiminen. Tämä salskea nuori mies oli isoisäni Toivo. Hän oli koko lapsuutensa ja nuoruutensa ollut mukana isänsä kauppareissuilla ja ehtinyt siten jo oppia isältään lähes kaiken, mitä kulkukauppiaan piti tietää pärjätäkseen. Kulkukauppiaan työ oli raskasta, koska koko ajan piti edetä talosta taloon eikä vapaapäiviä ollut, jos meinasi pitää perheen leivän syrjässä kiinni. Toivo hoiti vastuullisen tehtävänsä perheen päänä periksiantamattomasti - nöyränä, mutta ei nöyristelevänä - jatkamalla isiensä uraa kulkukauppiaana. En voi kuin ihailla Toivo-pappaani, kun ajattelen, että hän niin nuorena huolehti perheestään - äidistään ja nuoremmista sisaruksestaan. Ihailla ja samalla suuresti kunnioittaa.

Sotiemme jälkeen, vuonna 1946 Toivo-pappani perusti ensimmäisen kiinteän kauppansa pienen punaisen tupansa komeroon. Kyläkaupan nykyiselle paikalle hän siirsi kauppansa vuonna 1969.

 

T:mi T. M. K. Keskisestä Veljekset Keskinen Oy:ksi vuonna 1976

Toivon pojat, Matti ja Mikko, ostivat yrityksen isältään Toivo Matias Kustaa Keskiseltä vuonna 1976 ja muuttivat sen nimeksi Veljekset Keskinen Oy. Ensi vuonna siitä on kulunut 40 vuotta. Kymmenen yhteisen vuoden jälkeen, vuonna 1986, Mikko myi osuutensa Matti-veljelleen eli isälleni.

Seuraavana vuonna tulin isäni oppipojaksi suoraan lukion penkiltä. Tarkoitukseni oli ollut lähteä opiskelemaan Helsingin kauppakorkeakouluun, mutta jäin pääsykokeessa yhden pisteen päähän hyväksytystä. Ikimuistoisen alkupettymyksen jälkeen oivalsin, että puuttuva piste täytyi olla kohtalon johdatusta. Kohtalolla täytyi olla minulle muita suunnitelmia. En enää koskaan hakenut uudestaan mihinkään opinahjoon ja hyvä niin. Seuraavat seitsemän vuotta olivatkin sitten isäni alaisuudessa yhtä ostamista ja myymistä aamusta iltaan.

 

Kyläkaupasta matkailunähtävyydeksi

Vuonna 1994 siirryin Veljekset Keskinen Oy:n toimitusjohtajaksi 26-vuotiaana täynnä innostusta ja uskoa yrityksen kehitykseen. Halusin kehittää siitä kyläkaupan isolla K:lla kirjoitettuna. Uskoin vahvasti, että sopivan rohkeana ja ennakkoluulottomana persoonana minulla on henkilökuntani kanssa siihen selkeät mahdollisuudet. Mielikuvitusta ei minulta silloinkaan puuttunut. Olin kuluneen seitsemän vuoden aikana kehittänyt mielessäni ainutlaatuisen vision: Kyläkaupasta matkailunähtävyydeksi. Halusin Kyläkaupasta matkailunähtävyyden vailla vertaa tapahtumineen ja tunnelmineen. Ja sillä tiellä olen edelleen. Alkuvuosina monet sanoivat minulle epäuskoisen kannustavasti: ”Onnea valitsemallasi tiellä!” Saamastani epäuskosta ole aina saanut lisää voimaa ja uskoa ideoihini ja tekemisiini. Ja tuurilaisena minulla on ollut onni matkassa jo syntymästä lähtien. Näin haluan uskoa ja kohtalo pitää lopusta huolen omilla ohjaamisillaan ja oikuillaan.

Yli kaksikymmentä vuotta olen nyt saanut olla Kyläkaupan kapteenina. Paljon on sinä aikana tapahtunut Kyläkaupasta matkailunähtävyydeksi -vision toteuttamisessa, mutta onneksi on vielä lukuisia mielenkiintoisia ideoita toteuttamatta. Tällainen on Keskisen kyläkaupan syntytarina näihin päiviin.

 

Kyläkaupan perusti Toivo Keskinen sotien jälkeen

Halusin kertoa Kyläkaupan syntytarinan osittain myös siksi, että monella on sellainen mielikuva, että olen sukumme ensimmäinen kauppias ja Kyläkaupan perustaja. Ei, olen nöyrä, mutta en nöyristelevä manttelinperijä, joka on saanut ylpeänä isiensä luomasta kauppiasperinteestä jatkaa heidän työtänsä Keskisen kauppiaiden viidennessä sukupolvessa.

Aloitin tämän kirjoitukseni: ”Olipa kerran...” En kuitenkaan lopeta sitä The End -sanoihin, sillä tarina jatkuu edelleen päivä kerrallaan lujasti tulevaisuuteen uskoen.

Tervetuloa tutustumaan Kyläkauppaan ja olemaan osa meidän yhteistä tarinaamme!

Onnekasta uutta vuotta 2016!

Vesa Keskinen

kyläkauppias

« Takaisin