Vesa Hildén ja Mari Kahilakoski vaihtoivat ajatuksia kyläkaupan pyörittämisestä.

Vesa Hildén ja Mari Kahilakoski vaihtoivat ajatuksia kyläkaupan pyörittämisestä.

Kyläkaupat on pop!

29.6.2022

Kyläkauppojen vilkkain sesonki on alkanut; ympäri Suomen toimivat kyläkaupat ovat valmiina palvelemaan asukkaiden lisäksi paikkakunnalle saapuvia loma-asukkaita ja muita satunnaisia vierailijoita. Ruoka- ja päivittäistavaroiden lisäksi kaupat tarjoavat erilaisia lisäpalveluita kuten apteekki, Alko, polttoainejakelu, Veikkaus, posti, pakettipalvelu ja käteisen rahan nostopiste. Kyläkauppoja kutsutaan usein kylien sydämeksi; eikä turhaan, sillä kaupassa kohdataan, keskustellaan ja tiedetään mitä kylällä tapahtuu. Kesäisin niiden merkitys palvelujen tarjoajana kasvaa entisestään.

Yksi maamme 200 maaseutualueella toimivasta kyläkaupasta on M-Market Itäkylä Lappajärvellä. Kyläläiset pitävät kaupan olemassaoloa ensiarvoisen tärkeänä. Kauppias Mari Kahilakoski pelasti viitisen vuotta sitten kauppatoiminnan säilymisen paikkakunnalla. Hän hyppäsi samaisen kaupan myyjän tehtävistä rohkeasti yrittäjäksi eikä ole katunut päätöstään.  - Kauppiaan työssä pidän eniten asiakaspalvelusta ja siitä, että ympärillä tapahtuu, saa olla liikkeessä ja touhuta. Töihin on mukava tulla ja parasta ovat asiakkaat, tiivistää Mari kertoessaan yrittäjän arjesta.
Käy kurkkaamassa lisää Marin ajatuksia ja tunnelmia kaupalta. Videon voit katsoa osoitteessa bit.ly/kylakauppa

Suomen Yrittäjäopisto haluaa olla edistämässä kyläkauppojen säilymistä maaseudulla valtakunnallisen Kyläkauppa 2.0 -hankkeen tuella, jota rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto). - Ensi syksynä starttaavat muun muassa kyläkauppayrittäjille ja myymävastaaville suunnatut liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävät maksuttomat verkkotyöpajat, kertoo hankkeen projektipäällikkö Vesa Hildén Yrittäjäopistolta ja kannustaa maakuntien kyläkauppoja lähtemään mukaan.

Ylipäätään kyläkaupoilla on koko Suomen elintarvikehuollon ja asuttavuuden säilymisessä suuri merkitys olla turvaamassa alueidensa elinvoimaa, huoltovarmuutta ja usein muidenkin tärkeiden lähipalveluiden säilymistä paikkakunnalla. - Myös suuret yhteiskunnalliset muutokset haastavat pohtimaan uusia toimintoja ja mahdollisuuksia, Hildén toteaa.

Kesävinkki: Bongaa kesäreissuilla kyläkauppa ja poikkea käymään. Kaupat ovat tunnelmaltaan persoonallisia ja omaleimaisia, joten itse käyntikin on jo elämys.

« Takaisin