Urheilijakin voi joskus pysähtyä kaakaotauolle. Antti Ropponen piipahti vapaapäivänään kokkolalaisessa kahvilassa.

Urheilijakin voi joskus pysähtyä kaakaotauolle. Antti Ropponen piipahti vapaapäivänään kokkolalaisessa kahvilassa.

Kuulovamma ei estä menestymistä

18.11.2015

Urheilijakin voi joskus pysähtyä kaakaotauolle. Antti Ropponen piipahti vapaapäivänään kokkolalaisessa kahvilassa.

Tomi Olli

Kokkolan Tiikereissä lentopalloileva Antti Ropponen kohtaa tänään seuransa kanssa ranskalaisen  Arago de Sete Lyonin CEV-cupin ensimmäisen kierroksen toisessa osaottelussa. Hallitseva Suomen mestari voitti peliparin ensimmäisen osan 3-1, eli jatkopaikkaan on erinomaiset mahdollisuudet. 20-vuotias hakkuri luottaa omiinsa kuin vuoreen.

- Kova joukkue on vastassa, mutta mekin olemme kovia. Saamme varmasti ison edun Kokkolan jäähallista sekä kotiyleisöstä. Olen varma, että etenemme jatkoon, Ropponen toteaa.

Viime kaudella Mestaruusliigassa debyyttinsä tehnyt Ropponen on saanut tällä kaudella selkeästi enemmän vastuuta. Mies kokeekin kehittyneensä reippaasti.

- Olen mennyt eteenpäin kaikilla osa-alueilla. On myös selvää, että lisääntynyt vastuu antaa enemmän itseluottamusta.

 

Implantti aukaisi maailman

Ropponen todettiin kaksivuotiaana täysin kuuroksi. Hänen maailmansa aukeni aivan uudelleen seitsemänvuotiaana saadun implantin ansiosta.

- Lähtiessämme sairaalasta ihmettelin äidilleni ympäriltä kuuluneita ääniä, sillä kaikki oli aivan uutta ja ihmeellistä, Ropponen muistelee.

Nurmossa varttunut Ropponen kävi ensimmäiset kolme vuotta koulua kuurojen luokalla Seinäjoella. Samalla alkoivat rankat puheopinnot.

- Vanhempani, isosiskoni, sukulaiset sekä puheterapeutti opettivat minut puhumaan implantin saannin jälkeen. Suurin hankaluus oli sijapäätteiden kanssa, mutta kovalla työllä nekin alkoivat sujua.

Erilaisena lapsena uusi tulokas joutui kokemaan kiusaamistakin. Ikävät kommentit eivät onneksi tehneet pysyvää vaikutusta.

- Olen osannut antaa niiden mennä ohitse. Kannustavia sanoja tuli muutoinkin selkeästi enemmän.

 

Huuliltalukua ja muita lajeja

Vaikka Ropponen puhuu nykyään sujuvasti, on hänen äidinkielensä viittomakieli. Lisäase kentillä on huuliltalukutaito. Sen käyttö ei kuitenkaan onnistu aivan yhtä hyvin kuin aiemmin.

- Vastustajat kääntävät yleensä selän minulle, kun puhuvat tärkeitä peliasioita. Aiemmin pystyin auttamaan omiani enemmän taitoni avulla.

Ropponen on melkoinen urheilulahjakkuus, sillä hän on edustanut Suomea lentopallon juniorimaajoukkueissa MM- ja EM-kisoissa. Kaikkiaan maaotteluita on tilillä reilut seitsemänkymmentä. Lisäksi mies on pukenut sinivalkoiset värit ylleen kuurojen olympialaisissa lentopallossa, beach volleyssa sekä keihäänheitossa  Meriittilistalta löytyy myös vuonna 2013 heitetty nuorten kuurojen keihään maailmanennätys 61,74.

- Viime kesänä en kuitenkaan heittänyt lainkaan keihästä. Ehdin silti mukaan pesäpallon pariin, missä pelasin seitsemän ottelua Nurmon Jymyn suomensarjajoukkueessa. Maila osuikin palloon kohtuullisesti, sillä saldona kaksi kunnaria ja muutama muukin juoksu, Ropponen virnistää.

Hakkurilla on myös terveiset erilaisista rajoitteista kärsiville.

- Kannattaa toteuttaa rohkeasti sitä mikä tuntuu hyvältä, eikä antaa minkään vaivan olla esteenä. Kaikki on mahdollista, kun vain uskaltaa yrittää rohkeasti.

« Takaisin