Kutepa Rubberin toimitusjohtaja Harri Alaviitala ja autopuolen työnjohtaja Mika Ala-Vannesluoma pistäytyivät Kutepan autopuolella, jossa oli juuri valmistunut Ruotsiin lähtevä Siten pallosäiliö eläinrehun kuljetukseen.

Kutepa Rubberin toimitusjohtaja Harri Alaviitala ja autopuolen työnjohtaja Mika Ala-Vannesluoma pistäytyivät Kutepan autopuolella, jossa oli juuri valmistunut Ruotsiin lähtevä Siten pallosäiliö eläinrehun kuljetukseen.

Kutepalla hyvä alkuvuosi - työntekijöistä on pulaa

23.7.2020

Juha Aho-Pynttäri

Metalliteollisuus on noussut uudella vuosituhannella Kuortaneen huomattavimmaksi toimialaksi ja työllistäjäksi. Metallia työstetään moniin tarpeisiin niin kotimaahan kuin ulkomaan vientiinkin. Tehtaita on sekä kuntakeskuksen eteläpään teollisuusalueella että Leppälänkylässä, Mäyryssä ja Ylijoella.

Teollisuusalueella toimiva Kutepa tytäryhtiöineen työllistää tällä hetkellä likemmäksi sata henkilöä. Toisin kuin monilla muilla aloilla koronaepidimian tuottama poikkeusaika kasvatti Kuortaneen Teollisuuspalvelu Oy:n ja koko Kutepa Groupin liikevaihtoa.

-  Isot talot ovat tuoneet pienempiä projektejaan Suomeen valmistettaviksi. Koronan aiheuttamat karenssit ovat tehneet seurannasta ulkomailla hankalaa. Se on lisännyt tilauskantaamme ja näkyy myönteisesti liikevaihdossamme. Tällä hetkellä mennään ennätysvauhtia, Kutepan toimitusjohtaja Juha Kattelus kertoo.

Myötätuuli on siivittänyt Kutepan toimintaa pitkin alkuvuotta, jonka aikana se on saanut toimittaa asiakkailleen useita isoja säiliö-, siilo- ja kuljetinprojekteja. Kaivosteollisuus on yritykselle edelleen huomattavin työnantaja, mutta sen lisäksi Kattelusta ilahduttaa siirtokuljetuskaluston viennin kaksinkertaistuminen Ruotsiin ja Pohjoismaihin.

- Taustalla on Site-tuotemerkin hyvä maine, Kattelus sanoo.

Välillistä vientiä on muuallekin. Esimerkiksi syksyllä Kuortaneelta lähtee Katteluksen mukaan säiliöitä Venäjälle ja Saudi-Arabiaan.

 

Töitä olisi heti 10:lle ammattilaiselle

Kutepa Groupissa toimii tätä nykyä kolme yhtiötä. Emoyritys palvelee konepajassaan teollisuutta ja vastaa muun muassa materiaalien käsittelyjärjestelmien valmistamisesta sekä autopuolen päällirakenteista.

Tytäryhtiöistä toimitusjohtaja Harri Alaviitalan vetämä Kutepa Rubber Service laajensi viime vuonna tarjoamiensa materiaalien kulutus- ja korroosiosuojauksien oheen maansiirto- ja työkonerenkaiden pinnoitus- ja korjauspalvelut. Asennuspalvelut on yhtiöitetty Kutepa Industrial Servicen alle.

Nosteessa elävän Kutepa Groupin suurin huolenaihe on tällä hetkellä pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

- Tämä alkaa taas muistuttaa 2000-luvun alun vuosia, jolloin maakunnan isoista toimijoista esimerkiksi PPTH:lla oli pulaa työntekijöistä, Juha Kattelus sanoo.

Hän arvioi, että Kutepa-konsernilla olisi tarjota työtä välittömästi ainakin kymmenelle ammattitaitoiselle tekijälle. Tarvetta on paitsi alumiinihitsareista ja mustan raudan levysepistä myös asentajista, kumitustyöntekijöitä ja autopuolen raskaan puolen asentajista. Sähköasentajaakin kaivattaisiin.

- Kuortaneen kunta on kyllä kiitettävästi markkinoinut kuntaa ja tehnyt osansa tiedottaakseen tarjolla olevista töistä. Valitettavasti vain tahtoo olla niin, että pienemmät paikkakunnat tahtovat jäädä tässä kilpailussa hopealle Tampereen ja muiden kasvukeskusten rinnalla, Kattelus sanoo.

Kutepa on saanut jonkin verran apua työntekijätarpeisiinsa Virosta, Venäjältä, Unkarista ja Puolasta. Tällä haavaa heitä on yrityksen palveluksessa kymmenkunta henkilöä.

- Pitkäaikaisimmat heistä ovat olleet meillä jo 15 vuotta, Kattelus sanoo.

Vuonna 1994 keskelle synkkää lamaa perustetun Kutepan tarina ei ole eteläpohjalaisoloissa ehkä ainutlaatuinen, mutta ei kovin tavallinenkaan. Sen perustajajäsenet ja nykyiset pääomistajat Markku Takala ja Juha Kattelus tulivat pian ammattikouluopintojensa jälkeen levysepiksi vuonna 1974 perustettun Site Oy:n teollisuuspuolelle.

Monien vaiheiden jälkeen asiat etenivät niin, että Kutepa Oy toimii nyt juuri samoissa tiloissa, joissa kaksikko aloitti työelämänsä. Aiemmin se toimi Mäyryssä sijaitsevassa teollisuuskiinteistössä, joka on nyt Kutepa Rubberin tuotantotilana.

- Ympyrä on kiertynyt umpeen, Juha Kattelus tuumaa.

« Takaisin