Kuortaneen Kunnon nuoret naiset loistivat juoksuradoilla 1960- ja 1970-luvuilla. Kuvassa Aila Yli-Nisula, Aira Kivenmäki, Sirkka-Liisa Välilä ja Birgit Kivenmäki.

Kuortaneen Kunnon nuoret naiset loistivat juoksuradoilla 1960- ja 1970-luvuilla. Kuvassa Aila Yli-Nisula, Aira Kivenmäki, Sirkka-Liisa Välilä ja Birgit Kivenmäki.

Kuortaneen Kunto viimeistelee historiaansa

22.7.2021

Kuortane sai oman urheiluseuransa liki päivälleen sata vuotta sitten heinäkuussa 1921.

Seura viimeistelee tulevan syksyn ja talven aikana 100-vuotishistoriikkinsä. Se julkaistaan noin 300-sivuisena kirjana vuoden 2022 heinäkuun Terwa-Kuhinoilla.

Urheilun monitoimimies Pertti Peltokangas on käynyt  kirjaa varten läpi Kuortaneen Kunnon arkistomateriaalia vuosikymmenten ajalta.

Ensimmäinen puheenjohtaja  hiihtäjä-pesäpalloilija Elias Sysilampi perusti seuran yhdessä muiden innokkaiden kanssa lähinnä siksi, että vain urheiluseurat saivat osallistua Seinäjoki-Vaasa -viestihiihtoon. Innokkuus palkittiin: vuonna 1927 Kuortane voitti omakseen kyseisen viestin kiertopalkinnon.

Alkuvuosien urheilutoiminta oli vilkasta, mutta pöytäkirjojen tai vuosikertomusten laatimiseen intoa ei juurikaan riittänyt. Niinpä seura merkittiin yhdistysrekisteriin vasta 1932. Silloin seuran uudelleen tulemisesta vastasivat pääasiassa yleisurheilussa aktivoituneet.

Puheenjohtajana aloitti paikkakunnan poliisi Jaakko Honka-Hallila. Hänen johdollaan seura-aktiivit yhteistyössä suojeluskuntalaisten saivat vuotta myöhemmin urheilukentän valmiiksi nykyiselle paikalleen.

 

Kirjan tavoitteena kukulainen henki

Historiatoimikunnan puheenjohtaja Ilpo Koivisto kertoo, että historiikistä halutaan kukulaisessa hengessä kirjoitettu mukaansa tempaava teos, joka vie aikamatkalle maineikkaan seuran vaiheisiin ja 1950-luvulta alkaneisiin menestyksen vuosiin.

Sisällöksi tavoitellaan muutakin  kuin arvokisamitalistien saavutusten hehkutusta. Oma tärkeä osuutensa on esimerkiksi seuratyön taustavaikuttajien ja urheilun parissa puuhanneiden henkilökuvilla. Osuutensa saavat myös aktiiviset kyläosastot.

Mittavan tutkimus- ja kirjoitustyön kirjaa varten on tehnyt painijataustainen Harri Salimäki. Tohtorismies on perehtynyt muun muassa kuortanelaisen urheilun mielenkiintoisiin vaiheisiin ennen seuran perustamista.

Salimäeltä on luvassa myös tarkka kuvaus kuortanelaisen painin matkasta 1960- ja 1970-luvun kultaisiin vuosiin.

Pertti Peltokankaalta on luvassa sisältöä yleisurheilusta. Sen lisäksi hän on äänittänyt merkittävän määrän henkilöhaastatteluja eri lajeissa menestyneistä sekä seura-aktiiveista.

Suunnistuksen historiaan kirjassa perehtyy Jorma Yli-Kaatiala. Kukulaisen pesäpallon vaiheisiin johdattelee Esko Hietakangas. Oman näkyvän osuutensa saavat myös ammunnan menestyksen vuodet. Mainetta KuKu:lle ovat tuoneet myös lyhyemmän historian seurassa omaavat jaostot, joiden huippuhetket toimikunta saa mukaan historiikkiin. - j.a-p

« Takaisin