Susanna Laitila (oik.) kertoi Vetovoimainen ja vastaanottava kylä -hankkeen palveluista Lapualla pidetyssä Elinvoimaiset kylät –tapahtumassa.

Susanna Laitila (oik.) kertoi Vetovoimainen ja vastaanottava kylä -hankkeen palveluista Lapualla pidetyssä Elinvoimaiset kylät –tapahtumassa.

Kunta on kyliensä summa

30.11.2022

Tomi Olli

 Aisaparin Kylille-hanke on järjestänyt yhteistyössä kumppanihankkeiden ja kuntien kanssa kyläkierroksia toimialueellaan, viimeisimpänä sellainen järjestettiin tässä kuussa Lapualla. Kyläkierroksilla on ollut mukana kuntien viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä, joille keskustelu kyläläisten kanssa on tuonut vinkkejä toimintaan. Aisaparin hankekoordinaattori Päivi Kultalahti sanoo olevan kunnan tai kaupungin edun mukaista, että kylillä asiat sujuvat ja palvelut toimivat.

- Kylillä on totuttu omatoimisuuteen ja talkoovoimaan, mutta yhteistyö kunnan kanssa on kuitenkin kylien hyvinvoinnin perusedellytys. Kylät on otettava mukaan kuntasuunnitteluun ja strategiatyöhön, jotta elinvoimaa osataan ylläpitää kylillä.

- Maaseudulla asuvat ja sinne muuttavat tahtovat kodin ja pihapiirin, jota voi laitella omin voimin. Koti voi olla keskustaajamassakin, mutta ueimmiten se rakkain paikka löytyy kylältä.

 Jokaisessa illassa kuultiin, mi­ten kylien tyhjiin taloihin on saatu uusia asukkaita. Maaseudulla on vetovoi­maa, joka on vain vahvis­tunut koronan ja etätyön lisääntymisen myötä. Usein kysymys on vain siitä, mi­ten kysyntä ja tarjonta saa­daan kohtaamaan.

- Olisi tärkeää kartoittaa asumattomat talot ja hiljentyneet pihapiirit, ja saada ne myyntiin tai vuokralle, muistuttaa Landemia-hankkeen Tarja Vuorinen.

 

Eri hankkeita

 Landemia on Eteläpohjalaiset Kylät ry:n hanke, jonka tavoitteena on madaltaa maallemuuton kynnystä, edistää etätyötä ja lisätä kylien veto- ja pitovoimaa. Kylien vetovoimaa punnittiin illoissa nostamalla esiin vahvuuksia: luontokohteita, yrittäjyyttä ja yhteishenkeä.

- Vetovoima pitää tehdä näkyväksi, nykyään se tarkoittaa nimenomaan verkkonäkyvyyttä: ellei kylä näy verkossa, sitä ei ole olemassa. Kotisivujen ja somenäkvyyden suunnittelussa voi pyytää apua Vetovoimainen ja vastaanottava kylä –hankeen kautta, toteaa hankekoordinaattori Susanna Laitila.

 Kylille-hanke on puolestaan eteläpohjalaisten Leader-ryhmien yhteinen hanke, jonka rahoitus on saatu ely-keskuksen kautta Maaseuturahastosta. Kylien aktivoinnissa on meneillään jo kolmas peräkkäinen hanke. Teemoina ovat tällä kertaa osallisuus, hyvinvointi, kestävä kehitys ja arjen turvallisuus.

- Kylille-hanke voi järjestää kylällä esimerkiksi hyvinvointipäivän, turvallisuusillan tai kyläsuunnittelun ideointia. Lisätietoa hankkeen tarjoamista palveluista voi katsoa kotisivulta kylille.net, Kultalahti toteaa.

 

Kyläkummeja

Landemia-hanke on myös pilotoinut kyläkummimallin Soinissa, ja kummijärjestelmän rakentamiseen kannustettiin myös syksyn kyläkierroksilla Aisaparin alueella. Evijärvellä saatiin jo nimettyäkin kaksi kummia jokaiseen kylään.

- Kyläkummi on henkilö, joka toivottaa kylään muuttajat tervetulleiksi. Häneltä voi kysellä neuvoa ja opastusta eteen tuleviin pulmiin: mistä voi ostaa polttopuuta, keneltä voisi tilata lumenaurausta tai apua remonttitöihin.

- Kyläkummit tekevät myös yhteistyötä ja miettivät porukalla, miten kylien yhteistoimintaa voisi lisätä vaikkapa kylienvälisiä haastekilpailuja tai muita tempauksia järjestämällä, Kultalahti kertoo.

« Takaisin