Lapuan Ylikylässä sijaitsevan Minnesotan henkilökuntaa. Taloushallinnosta vastaava Jaana Korhonen, kokki Mirva Åttman, toimialahuoltaja Tomppa Koponen ja Minnesota- hoidon käynyt Sirkka Holsti. Kuva: Masa Kojola.

Lapuan Ylikylässä sijaitsevan Minnesotan henkilökuntaa. Taloushallinnosta vastaava Jaana Korhonen, kokki Mirva Åttman, toimialahuoltaja Tomppa Koponen ja Minnesota- hoidon käynyt Sirkka Holsti. Kuva: Masa Kojola.

Kunnat saavat ohjata Minnesota- hoitoon

25.3.2020

Tehokas hoito jatkuu

Teksti ja kuvat: Masa Kojola.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja  Päivi Ahvenus vahvisti Ykköset- lehdelle, että kunnat saavat ohjata huumaavien aineiden käyttäjiä Minnesota- hoitoon.

-Kyse ei ole viraston valvomasta toiminnasta. Emme todellakaan puutu Paavolan kylässä toimivan hoitolan toimintaan, koska Minnesota on peruuttanut rekisteröinnin.

Ylitarkastaja painotti että vertaistukitoiminnassa Lapuan Minnesota voi vapaasti päättää hoidon keston ja määrän, työntekijöiden lukumäärän ja myös heidän päihdekoulutuksensa.

Nurinkurisia määräyksiä

Toimitusjohtaja Simo Seppelin ilmoitti viime vuoden kesäkuussa aluehallintovirastolle, että loistavaa tulosta tehnyt kodin omainen parantola eroaa luvanvaraisesta toiminnasta. Suurin syy on aluehallintoviraston nurinkuriset  määräykset, jotka suorastaan estivät tehokkaan hoidon.

Nyt toiminta jatkuu vertaistukena, jossa Minnesotassa hoidon käyneet ja päihdeterapeuteiksi valmistuneet entiset huumaavien aineiden käyttäjät opettavat ja auttavat kanssasisaria ja -veljiä raitistumaan.

Tällä hetkellä Minnesotassa on talo lähes täynnä potilaita, ainoastaan muutama paikka on vapaana, kertoi hommaa pyörittävä sairaanhoitaja Sanna Kallio.

Kapuloita rattaisiin

Aluehallintovirasto otti jo vuosia sitten jostakin syystä Suomen parasta tulosta tekevän parantolan silmätikukseen ja laittoi kapuloita rattaisiin. Heille ei riitä, että 93 prosenttia huumavien aineiden käyttäjistä pääsee Minnesotassa eroon sairaudestaan.

Simo Seppelin totesi, että viimeisin ”toilaus” viraston taholta oli, kun ilmoitettiin että potilaan on saatava viinaa mukaansa, kun tulee hoitoon. Me emme muka kunnioita heidän itsemääräämisoikeuttaan, jos kiellämme viinan.

-Eihän se sovi lainkaan meidän sääntöihin. Meillä ei suvaita alkoholia, rauhoittavia lääkkeitä, eikä muitakaan huumaavia aineita. Potilailta kysytään hoidon alussa mitä lääkkeitä hänellä on hallussaan? Unilääkkeet, kaikki rauhoittavat ja vahvat särkylääkkeet laitetaan lukkojen taakse, niitä ei käytetä hoidon aikana, Simo jyrähtää.

Henkilökuntaa olisi pitänyt lisätä

Simo kertoi lisäksi että heille tuli aluehallintovirastolta ilmoitus jonka mukaan Minnesotaan on palkattava neljä sosiaalihoitajaa. Miksi? Potilaamme eivät ole sosiaaliloukossa.

-He ovat viimeaikoina maksaneet itse hoitonsa. He tulevat työelämästä sekä palaavat työelämään raitistuneina. Ennen hoidon alkua jokainen potilas käy perusteellisessa lääkärintarkastuksessa. Tehokkaan hoidon he saavat koulutetuilta päihdeterapeuteilta.

Ruotsista mallia

Ruotsista Suomeen ja Lapualle vuonna 1993 hoidon tuonut Simo Seppelin haki itse apua länsinaapurimaassa Minnesota- hoidossa 80-luvun lopulla. Hän kouluttautui Ruotsissa myös päihdeterapeutiksi.

Simo perusti Lapuan Paavolankylään Minnesota hoitolaitoksen huhtikuussa 1993. Vuoden aikana hoidon kävi 19 potilasta, jolloin käynnistyi myös ensimmäinen vuoden kestävä jatkohoitoryhmä. Käynnistymisvuoden aikana hoitoon hakeutui parikymmentä potilasta. Tahti on vain kiihtynyt ja nyt hoidon läpikäyneitä on jo lähes 3 500.

Hoitotiloja on remontoitu ja laajennettu niin, että tänä päivänä käytössä on 20 potilaspaikkaa. Henkilökuntaa on kymmenkunta.

Masennus iskee

Seppelin muistuttaa ja painottaa että hoitamattomana huumaavia aineita käyttävä sairas alkaa hyvin pian masentua. Masennus on seuraus aineiden vaikutuksesta keskushermostoon. Kyvyttömyys kokea erilaisia tunteita toistuu jatkuvasti ja päihteen vaikutus mielihyväkeskukseen lopettaa ilon tuntemisen. Usessa tapauksessa huumaavien  aineiden käyttäjä ajautuu lopulta itsemurhaan.

-Älytön ja järjetön elämä valtaa perhepiirin. Sairas valehtelee itselleen ja yhteiskunnalle sekä varsinkin läheisilleen, jotka sairastuvat ja väsyvät potilaan siivellä. Me annamme apua myös kaikille läheisille.

-Alkoholin aiheuttama masennus ei poistu lääkkeillä. Tavallisesti se poistuu muutamassa viikossa, kun potilas raitistuu meillä, lupaa Simo Seppelin

Yhteystiedot: Vasunmäentie 883, 62100 LAPUA. Puh: 0800 04500. Päivystys: 0400 815307. Päihdeterapeutti 050 433 0645: Ajanvaraukset: minnesota-hoito.fi.

« Takaisin