Tuomas ja Terhi Tohni esittelevät tilalla valmistettuja, tyhjiöpakattuja puolikkaan ja neljänneksen kotijuustoja. Kuvassa oleva Kahvi -niminen lehmä on sitä mieltä, että juusto sopii hyvin kahvin kanssa.

Tuomas ja Terhi Tohni esittelevät tilalla valmistettuja, tyhjiöpakattuja puolikkaan ja neljänneksen kotijuustoja. Kuvassa oleva Kahvi -niminen lehmä on sitä mieltä, että juusto sopii hyvin kahvin kanssa.

Kotijuuston valmistus sopii maitotilan sivutoiminnoksi

23.5.2019

Taisto Järvinen

Monilla maatiloilla halutaan lisätoimintoja ja kaivataan lisätuloja varsinaisen päätuotantoalan ohella. Soinin Jokivarrella Tohnin maitotilalla on varsinaisen maidontuotannon sivutoimeksi valikoitunut kotijuuston eli leipäjuuston valmistus. Kotijuusto oli maitotilayrittäjille Terhi ja Tuomas Tohnille luonteva ratkaisu.

  • Halusimme tuotetulle maidolle lisäarvoa, ja tehdä myös jotain uutta. Meillä on elintarvikehuoneistolupa.  Valmistamme gluteenittomia leivonnaisia, joten olosuhteet kotijuuston valmistamiseen olivat olemassa.
  • Kotijuuston valmistamisen aloitimme viime vuoden marraskuussa. Kysyntää juustolle on, kun lähialueella ei kotijuustoa kovin moni valmista. Kotijuuston valmistuksen opin olen saanut äidiltäni Oili Ojalalta. Hän on saanut opin edellisiltä sukupolvilta, Terhi Tohni sanoo.

Tohnin Tilan kotijuustoa on myytävänä mm. Tuottajapuodissa Alajärvellä. Juusto on erilaisten juhlien ja kokousten tarjoilutuote. Soinin kunnan ja seurakunnan tilaisuuksissa Tohnin kotijuustoa on usein tarjolla.  Kotijuustoa menee myös lahjoiksi ja kotien vierasvaraksi.

Tohnin Tilan kotijuusto valmistetaan pääosin tilausten pohjalta. Varastosta juustoa toki löytyy, mutta juuston säilyvyys jääkaappilämmössä on rajallista, joten tuoreen juuston saa tilaamalla. Pakastettuna juusto toki säilyy pitkään.

Erilainen koostumus

Kotijuuston valmistus ei ole taikatemppu, mutta juuston koostumus ja maku, suutuntuma saattaa eri juustoissa olla toisistaan poikkeava. Tohnin Tilan kotijuusto valmistetaan maidosta, jonka rasvapitoisuus on noin 4,8 – 5.0 prosenttia. Suhteellisen korkeat maidon rasvapitoisuus ja valkuainen vaikuttavat juuston koostumukseen.

  • Raaka-aineena oleva maito lämmitetään noin +40 asteiseksi. Maito sekoitetaan ja siihen lisätään juoksute ja suola. Kun massa on hyytynyt, se hajotetaan murusiksi. Seuraavaksi massa kokoontuu ja neste erotetaan massasta. Neste kaadetaan pois, massa asetetaan vuokaan ja muotoillaan juustoksi. Juusto paistetaan grillivastuksella molemmin puolin. Paistamista seurataan, ja paistetaan asiakkaan mieltymyksen mukaan. Juustot pakataan tyhjiöpakkauksiin.

Tohnin Tilan kotijuustoa on saatavana kokonaisena noin 2 kilon juustona sekä puolikas ja neljännesjuustoina. Tulevaisuuden suunnitelmissa on pieni lakka-annos kotijuuston kylkeen.

Maitotila veti

Terhi ja Tuomas Tohni päättivät kymmenen vuotta sitten myydä Soinin kirkonkylän talonsa, muuttaa Jokivarrelle ja alkaa sukupolvenvaihdoksen myötä maitotilayrittäjäksi sekä hieman myöhemmin rakentaa Jokivarrelle omakotitalon ja laajentaa navetan ajan tasalle.

  • Aluksi kävin noin neljä vuotta töissä tilan ulkopuolella. Jäin pois vieraan palveluksesta, kun uusi navetta valmistui ja lehmien määrä kasvoi yhdestätoista neljäänkymmeneen kahteen. Lisäksi meillä on nuorta karjaa noin 20 päätä.
  • Nykyisin navetassa on asemalypsy. Varaus ja suunnitelmia laajentamiseen on olemassa. Myös robottilypsy olisi silloin mahdollinen. Tarkoitus on kuitenkin pitää maidontuotanto sen kokoisena, että työllistämme itsemme, ilman vierasta työvoimaa, Tuomas Tohni avaa.

Tohnin tilalle myönnettiin Otto Walter Ehrströmin kultainen mitali vuonna 2017. Kriteerinä oli mm. se, että tilalla on tuotettu 25 vuotta E-luokan maitoa.

« Takaisin