Kuortaneen kirkkorannassa ei ollut elokuun toisena lauantaina tungosta, vaikka lämpömittari näytti 28 asteen lukemia. Paikalla oli toimittajan laskujen mukaan noin 100 henkilöä. Vastaavasti kesän lämpimämpänä päivänä juhannuksen jälkeisenä torstaina  rannalla oli noin 150. Lämpöä oli silloin + 33 Celciusta.

Kuortaneen kirkkorannassa ei ollut elokuun toisena lauantaina tungosta, vaikka lämpömittari näytti 28 asteen lukemia. Paikalla oli toimittajan laskujen mukaan noin 100 henkilöä. Vastaavasti kesän lämpimämpänä päivänä juhannuksen jälkeisenä torstaina rannalla oli noin 150. Lämpöä oli silloin + 33 Celciusta.

Kirkkoranta on lapsiperheiden suosikkikohde hellepäivinä

20.8.2020

Juha Aho-Pynttäri

Kuortaneen kirkkoranta on todellinen vapaa-ajan viettäjien keidas. Silti sen rauhasta ja silmiä hivelevistä järvimaisemista nauttivat enimmän osan vuotta vain satunnaiset kävijät.

Kesän parhaina hellepäivinä tilanne muuttuu äkkiä. Jos lämpötila hipoo kolmeakymmentä, kirkkorannan parkkipaikalla alkaa olla ahdasta.

- Sitten kun tulee se oikein tosi helle, väkeä tulee paljon. Silloin rannalla nautitaan lämmöstä ja vedestä tuntikausia. Muulloin ihmiset tulevat paremminkin vain pikaisesti käymään, kertoo rannalla Kesäpesä-kahvilaa pitävän Kuortaneen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Kämppi.

"Intiaanikesinä" kahvion liikevaihto saattaa olla Kämpin arvion mukaan vähintään kaksinkertainen viileämpiin kesiin verrattuna.

Kuorma-autot toivat väkeä maakunnasta

Tieto Etelä-Pohjanmaan ainutlaatuisimmasta uimarannasta on kulkenut jo vuosikymmeniä sukupolvesta toiseen. Lapsiperheet ja nuoriso edustavat tietysti kävijöiden enemmistöä, mutta myös moni vanhemman polven edustajista käy kesän paahteisina päivinä paikan päällä muistelemassa nuoruuttaan. Kahvilan terassilla on mukavaa ajankulua käydä arvioimassa auringossa kylpevän väen määrää.

Eräs heistä oli elokuun alun lämpimillä laulaja-juontaja Arto Ylinen (86). Hän muistaa vielä elävästi 1950-luvun vuodet, jolloin Kirkkorantaan tuli väkeä maakunnasta lähinnä Seinäjoen ja Lapuan suunnasta sen ajan tyyliin kuorma-autojen lavoilla.

Ylisen mukaan eräskin hellepäivä joskus 50-luvun lopulla veti arvioiden mukaan jopa noin 1500 henkilöä. - Rannalla oli väkeä aivan mustanaan. Muistan tuon päivän siksi, että esikoisemme Kalevi katosi hetkeksi väenpaljouteen. Hän oli silloin ehkä kolmevuotias. Poika löytyi kuitenkin aika pian ja  pääsimme säikähdyksellä.

Kehitystarpeita on - ei silti elämyspuistoksi

Kuortaneen kunnanhallituksen puheenjohtaja Annu Ridanpää-Taittonen luonnehtii kirkkorantaa hyödyntämättömäksi vahvuudeksi. Sen kehittäminen onkin ollut viime vuosina vahvasti kunnan päättäjien huulilla.

- Kirkkorannan potentiaali kyllä tajutaan. Kunnassa oli jo pari vuotta sitten oma markkinointiryhmänsä, jossa tuotiin esiin näkemyksia siitä, kuinka tärkeä asia kirkkoranta meille on, Annu sanoo.

Kehittämistoimissa on silti hieman vaikeaa päästä ajatuksia pidemmälle. Vaihtelevien kesien takia toiminnan pyörittäminen yrittäjävetoisena nähdään liian epävarmaksi. Siksi kunnassa on oltu iloisia siitä, että 4H-yhdistys  on pystynyt pitämään yllä kahvilatoimintaa nyt jo 13 vuoden ajan. - Siinä samalla olemme menneet kehittämisasisoissa vähän kädestä suuhun, Annu myöntää.

Puheenjohtajan omissa visioissa Kirkkorannassa voitaisiin panostaa vaikkapa vesiurheiluun, kuten esimerkiksi suppilautoihin liittyvää vuokraustoimintaan. Sen sijaan minkäänlaista elämyspuiston tapaista rannalle ei hänen mielestään olisi syytä rakentaa.

1980-90 -lukujen vaihteessa Kirkkorantaan saatiin lapsien suosima vesiliukumäki. Kunta joutui kuitenkin siitä myöhemmin turvallisuuskysymysten takia luopumaan ja liukukouru altaineen on purettu jo ajat sitten.

Liikuntasihteeri Tuomas Mikkola kertoo, että alueen kehittäminen ja se vetovoimatekijät olivat esillä viime keväänä, kun maakuntakaavaa päivitettiin. - Onhan Kirkkorannalla jo sellaisenaan arvoa ja se on merkittävä kohde, vaikkakin sen ylläpito ja kehittäminen ovat olleet varsin maltillisia, hän luonnehtii.

Liikunnan näkökulmasta Mikkola haluaisi rantaan joitakin pysyviä vedessä olevia laitteita ja rakennelmia. Tällainen voisi olla vaikkapa hieman edemmäksi rannasta sijoittuva uimahyppylaituri, jonne voisi uida. Beachvolley-kentän kehittämiseen ja uudelleen sijoittamiseen oli tarkoitus ryhtyä jo tänä kesänä, mutta koronaepidemia sotki sen suhteen kuvioita. Jonkinlainen nuotiopaikkakin rannalle voisi Mikkolan mielestä sopia. Kehittämisaikeista ollaan tiiviissä yhteyksissä seurakuntaan, jonka mailla tämä Kuortaneen helmi sijaitsee.

« Takaisin