Vimpelissä oli Suomen ensimmäinen kantakrouvi ja Unelan porukka matkasi sinne hiihtäen Luoma-ahon kautta. Vasemmalta Jarmo Ikola (Esko), Matias Källi (Markku), Paavo Matintupa (Heimo), Aleksi Falk (Tapio), J.-P. Sirviö (Antero), Samuli Rantanen (Asko) ja Teemu Vola (Risto).

Vimpelissä oli Suomen ensimmäinen kantakrouvi ja Unelan porukka matkasi sinne hiihtäen Luoma-ahon kautta. Vasemmalta Jarmo Ikola (Esko), Matias Källi (Markku), Paavo Matintupa (Heimo), Aleksi Falk (Tapio), J.-P. Sirviö (Antero), Samuli Rantanen (Asko) ja Teemu Vola (Risto).

Kipinöitä Unelan Takasta -lokuva innosti ja innostaa

7.3.2019

Alajärven Paalijärvellä kuvataan kevään mittaan elokuvaa Kipinöitä Unelan takasta. Se kertoo 1960- ja 70-luvun vaihteen nuorista, jotka puuhailivat monenlaista luvallista ja luvatonta ajankulukseen kylillä ja hirsitalo Unelassa, jota pitivät kokoontumispaikkanaan.

Elokuvan isä on Asko Ranta-aho, joka kutsui syksyllä 2017 Unelaan menneen ajan nuoret muistelemaan nuoruuttaan.

Siellä takkatulen loimussa makkaranpaiston ja muistelujen lomassa Asko Ranta-aho esitti, että mitä jos tehdään Unelan porukasta dokumentti. Nyt idea on edennyt kuvausvaiheisiin ja ensimmäiseksi purkitettiin hiihtomatka Vimpelin krouviin ja muutaman porukan jäsenen perustaman Bensaa suonissa -yhtymän Skoda-seikkailua, joka ulottui Lappajärven Itäkylän nuorisoseuralle saakka.

Elokuvan ohjaajaksi, kuvaajaksi on saatu Eerik Kantokoski, joka oli tyytyväinen ensimmäisen päivän kertymään. Kuvauspäiviä on kaikkiaan kahdeksan ja seuraavan kerran kuvataankin jo maaliskuun puolivälissä ja elokuvan ensi-ilta häämöttää jo syyskuussa.

Ranta-aho kertoo, että näyttelijöitä etsittiin aluksi Paalijärveltä, mutta niinhän siinä kävi, että lopulta ohjaaja turvautui lähiseudun puoliammattilaisiin, jotka ovat Kantokoskelle tuttuja jo edellisistä produktioista.

Elokuvassa keskeisessä roolissa on Askoa näyttelevä Samuli Rantanen. Hän pitää aihetta mielenkiintoisena ja sanoo, että näyttelijät ovat pyrkineet keskenään samanlaiseen vuorovaikutukseen kuin Unelan porukalla on aikana ollut. 

Elokuvassa on 12 roolia ja lisäksi mukana on muutamia avustajia. Ensimmäisissä kuvauksissa erilaisissa tehtävissä hääri seitsemän näyttelijän lisäksi kymmenisen henkilöä.

Syksyn 2017 Unela-tapaamisen jälkeen Asko Ranta-aho ja Risto Koivisto kirjoittelivat Unelan tapahtumia aluksi itsekseen.

- Sitten ryhdyimme kirjoittelemaan repliikkejä ja vaihdoimme niitä keskenämme ja jossain vaiheessa kyselimme ohjeita ammattilaisilta. Eerik Kantokosken kanssa on nyt hiottu tuo käsikirjoituksen lopullinen versi, Ranta-aho kertoo.

- Olin kaikissa ensimmäisen päivän kuvauksissa mukana ja silmiini pisti nuorten ammattitaito: Oli suuri onni, että saimme porukkaan "puoliammattilaisia." Varsinkin Itäkylän Ns:llä kuvaukset naurattivat, vaikka olen ne itse kirjoittanut, niin hyvin nämä pojat niihin eläytyivät.

- Nuoret näyttelijät olivat innoissaan rooleistaan, pitivät elokuvan kässäristä. Vähän seinäjokiset epäilivät onko teillä ollut näin värikäs nuoruus. Riston kanssa todistimme asian näin olleen.

Nyt uskon että Kipinöitä Unelan Takasta -elokuvasta tulee parempi kuin oli tarkoitus, Ranta-aho sanoo.

 

Risto Koivisto

« Takaisin