Merja Kaukola on nähnyt kiinteistönvälitysalan muutokset. Huomisesta eteenpäin hän keskittyy muihin asioihin.

Merja Kaukola on nähnyt kiinteistönvälitysalan muutokset. Huomisesta eteenpäin hän keskittyy muihin asioihin.

Kiinteistönvälitysalalla on koettu suuria muutoksia

3.10.2019

Taisto Järvinen

Muutokset ja kehitys ovat olleet useilla aloilla suuria viimeisten vuosikymmenien aikana. Työ kiinteistönvälityksen parissa on yksi muutoksia kokeneista aloista, joskin työn peruselementit ovat edelleen samat eli asuntoja ja kiinteistöjä ostetaan ja myydään.

OP Koti Suomenselkä Oy LKV:n toimitusjohtaja LKV, AKA Merja Kaukola on 37 vuotta kestäneen kiinteistönvälitysuransa aikana nähnyt läheltä alan muutokset.

  • Tulin Alavuden OP Kiinteistökeskukseen myyntisihteeriksi vuoden -83 alussa. Tuolloin työpöydällä oli kirjoituskone, jolla kalkkeeripaperin myötä saatiin asiakirjat useana kappaleena. Valtava edistysaskel oli, kun 90-luvun alkupuolella tietokoneet tulivat työpöydille.
  • Viimeisten runsaan 20 vuoden aikana kehitys on ollut edelleen valtavaa, kun tulivat matkapuhelimet ja uusimpana uudistuksena sähköinen asuntokauppa ja pian myös sähköinen kiinteistökauppa, sanoo Merja Kaukola alan kehityksestä.

Varsin rajua on ollut muutos myös asunto- ja kiinteistökauppojen käytännöntasolla. Muutamia vuosikymmeniä sitten myytävät kohteet tulivat valtaosin julki lehti-ilmoittelun ansiosta. Kuluva vuosikymmen teki temput myös mainonnan sektorilla. Tuoreen selvityksen mukaan jopa 98 prosenttia ostomielellä olevista asiakkaista löytää kohteensa etuovi.com -sivuilta.

  • Kiinnostusta herättäneestä kohteesta on netissä jopa useita kymmeniä kuvia, joiden perusteella voi tehdä johtopäätöksiä. Kohdetta katsomassa käyvät vain siitä oikeasti kiinnostuneet asiakkaat. Vielä tämän vuosituhannen alkupuolella asiakkaat tulivat usein kysymään; mitä teillä olisi myynnissä.

Asiakaspalvelu on helpompaa

Useimmilla toimistotyyppistä työtä tekevillä on kannettava tietokone tai ”läppäri” sekä älypuhelin. Uusi tekniikka ja uuden ajan työvälineet helpottavat asiakaspalvelua ja työtä ylipäätään. Nykyajan välineet mahdollistavat etätyön ja tekemisen myös viikonloppujen aikana, jolloin yhteyden asiakkaaseen saa nopeasti.

Tämän päivän asuntokaupasta Merja Kaukola sanoo muuttotappiopaikkakunnilla asuntojen hintatason tulleen 3- 4 vuoden aikana alaspäin.

  • Noin 80 000 – 130 000 euron hintaluokissa olevien asuntojen kauppa käy, mutta yli 150 000 euron asunnot etsivät ostajaansa. Vaatimukset vakuuksista vaikuttavat myös joissakin tapauksissa kaupan syntymiseen.

Kuluvan vuoden lopulla yhdistymisen myötä toimintansa aloittavalla OP Koti Järviseutu - Suomenselkä Oy LKV:llä Merja Kaukola uskoo isompana toimijana olevan entistä paremmat edellytykset hoitaa alueen asunto- ja kiinteistökauppaa.

Pois työpöydän äärestä

Merja Kaukolan viimeinen työpäivä OP Koti Suomenselkä LKV Oy:n palveluksessa on huomenna perjantaina 4.10. Eläkkeelle hän sanoo jäävänsä hyvällä mielellä.

  • Olen pitänyt työstäni. Työpäivät ovat olleet mielenkiintoisia ja erilaisia. Ihmisten kanssa olen saanut olla tekemisissä, ja monien kanssa on tehty useita kauppoja. Seutukunta ja ihmiset ovat tulleet tutuiksi.
  • Lappajärvellä tulemme Jounin kanssa asumaan jatkossakin. Puuhaa arkeen antavat normaalin elämänmenon lisäksi ainakin lapsenlapset ja huonekalujen tuunaus.

Kahvitarjoilu Merja Kaukolan viimeisen työpäivän merkeissä on huomenna perjantaina OP Koti Suomenselän konttorin tiloissa toimiston aukioloaikana.

« Takaisin