Kesän suosikkiherkku sai oman tapahtuman: Koko kansan sillipäivät Kyläkaupan Ruokapuodissa

10.6.2015

Monelle suomalaiselle odotetuin kesän herkku on uudet perunat ja silli. Kyläkaupassa tähän monipuoliseen kalaan pääsee  nyt tutustumaan asiantuntijoiden avulla, sillä Ruokapuodissa vietetään Koko kansan sillipäiviä perjantaina ja lauantaina 12.-13.6. Tapahtumassa on luvassa mm. Ahti- ja Abba -sillien maistatusta ja esillä on sillinkalastukseen liittyviä vahanukkeja. Historiaa esittelemässä paikalla on Rymättylän Silliperinnekeskus.

Monipuolinen silli on paljon muutakin kuin uuden perunan kumppani

Silli kuuluu vahvasti meidän suomalaisten perinteisiin. Sitä syödään pääosin kesäisin uusien perunoiden kanssa, mutta silli on aivan liian hyvää syötäväksi vain muutaman kerran kesässä. Se taipuu erinomaisesti myös lämpimien ruokien raaka-aineeksi.

Silli on juhlapöydän kunkku, on sitten joulu tai juhannus, mutta se sopii mainiosti myös arkikäyttöön. Se on terveellinen, edullinen, ekologinen ja monikäyttöinen raaka-aine, jonka makua on helppo käyttää hyväksi ruuanlaitossa. Suolaisuus ja aromaattisuus tuo ruokaan hyviä lisäarvoja ja rasvaisuus auttaa makujen pyöristymisessä.  Sen lisäksi  että silli on hyvää, siitä saa sekä D-vitamiinia että runsaasti hyviä rasvahappoja.

Suomen valtamerikalastuksen historiaa

Suomalaisella valtamerikalastuksella on pitkä ja vaiheikas historia, joka saa alkunsa jo keskiajalta ja on omanlaisensa kertomus ankarasta työstä kaukana pohjoisen jäämeren hyisillä vesillä. Varsinaisesti järjestelmällinen suomalainen sillinkalastus sai alkunsa 1920-luvulla, kun suomalaiskalastajien Norjasta vuokraama sillilaivasto suuntasi Islannin vesille. Vuodesta 1965 alkaen Rymättylän Säilyke toimi ainoana suomalaisena yrityksenä sillinpyynnissä. Vuotuiset pyyntimatkat ja samalla koko suomalainen valtamerikalastus päättyivät vuonna 1976. Suomalainen laivasto ehti purjehtia hopeaparvien perässä 28 vuotta. Tänä aikana alukset toivat Suomeen yhteensä yli 14 miljoonaa kiloa silliä. Alukset lähtivät pyyntimatkoilleen loppukeväällä ja palasivat Rymättylän sillisatamaan keskikesällä parhaaseen uuden perunan aikaan. Islanninsilli oli silloin, ja on vieläkin, haluttua herkkua.

Tervetuloa Ruokapuodin Kauppakadulle pe 12.6.  klo 10–18 ja la 13.6.  klo 9–17 viettämään Koko kansan sillipäivää!

« Takaisin