Kaverin kehu tai kannustus voi rohkaista kuljettajaa tekemään turvallisempia valintoja liikenteessä. Kannattaa myös ottaa kaverin turvaton toiminta puheeksi. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Kaverin kehu tai kannustus voi rohkaista kuljettajaa tekemään turvallisempia valintoja liikenteessä. Kannattaa myös ottaa kaverin turvaton toiminta puheeksi. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Kaverit nuoren kuljettajan tukena

11.5.2022

Uusi kampanja matkustajataidoista alkoi

Matkustaja voi omalla toiminnallaan joko tukea tai häiritä kuljettajan ajoa. Liikenneturvan uusi nuorille suunnattu kampanja matkustajataidoista alkaa 11.4.2022. Kampanjan tavoite on vahvistaa sosiaalista normia siitä, että liikenteessä ei ole ok ottaa riskejä. Tehdään yhdessä #SafeSpaceAutoon.

Matkustajat kuljettajan tukena

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kyydissä on kavereita. Kaveriporukka takapenkillä voi lisätä nuoren kuljettajan riskinottoa liikenteessä, mutta kaverit voivat omalla toiminnallaan myös tukea kuljettajaa ja edesauttaa matkan turvallista jatkumista.

”Matkustajataidot ovat niitä toimenpiteitä, joita matkustajat tekevät kuljettajan turvallisen käyttäytymisen edistämiseksi ja tukemiseksi. Näitä ovat esimerkiksi navigointi, viesteihin vastaaminen, musiikin säätäminen, vaarallisiin ajotapoihin puuttuminen ja vaaratilanteiden tunnistaminen”, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila kertoo.

Oikeus sanoa ääneen

Ryhmä ja siihen muodostuneet normit vaikuttavat nuoren kykyyn toimia ja tehdä turvallisia valintoja liikenteessä. Nuori saattaa muuttaa käytöstään, arvojaan tai asenteitaan, jotta ne vastaisivat paremmin kaveriporukan odotuksia. 

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista seitsemän kymmenestä kertoi haluavansa toimia liikenteessä mahdollisimman turvallisesti ollessaan ystäviensä seurassa.*

”Jos ystävän kyydissä pelottaa, niin todennäköisesti kaveriporukassa joku muukin tuntee samoin. Kannattaa siis ottaa asia puheeksi”, Rutila kannustaa.

Usein ryhmäpaineesta puhutaan negatiivisessa sävyssä, mutta se voi myös olla positiivista. Kaverin kehu tai kannustus voi rohkaista kuljettajaa tekemään turvallisempia valintoja liikenteessä. Myös kaverin turvattoman toiminnan puheeksi ottaminen kannattaa. Valtaosa kyselyyn vastanneista nuorista on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että todellinen ystävä ei anna ystävänsä ajaa päihtyneenä.

”Aina ei ole helppo pitää omista turvallisista valinnoista kiinni. Jos ei uskalla sanoa suoraan, voi miettiä kuka kaveriporukasta olisi sellainen, jolta saisi tukea. Jokaisella on oikeus sanoa ääneen tuntevansa olonsa turvattomaksi”, Rutila korostaa.

« Takaisin